ΘΕΜΑ

Πολιτική επανεκκίνηση εν όψει εκλογών – Πρώτο πιάτο ο ανασχηματισμός

Συναγερμός για το ενεργειακό στην Ελλάδα λόγω Ουκρανικού

Αν και τίθεται διαζευκτικά, ανασχηματισμός ή πρόωρες εκλογές, ο ανασχηματισμός δεν αποκλείει τις εκλογές τον Σεπτέμβριο. Οι πληροφορίες που διαρρέουν το τελευταίο διάστημα από το Μέγαρο Μαξίμου φέρνουν στο προσκήνιο ανασχηματισμό μέσα στον Ιούνιο ή επετειακό την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, που θα είναι τμήμα του ευρύτερου πολιτικού σχεδιασμού και θα λαμβάνει υπόψη το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Ο ανασχηματισμός επιβάλλεται εκ των πραγμάτων και ανεξάρτητα από τα εκλογικά σενάρια, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει τελματώσει, καταγράφοντας αρνητική δημοσιότητα στο πεδίο της πανδημίας, της εγκληματικότητας, της αντιμετώπισης της πρόσφατης μεγάλης πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη, του Πολιτισμού, ενώ έχει ανοικτό το μεγάλο μέτωπο των εργασιακών.

Ενδεικτική της αμηχανίας είναι η ανοίκεια για παρόμοια εκδήλωση, διχαστική, επίθεση του πρωθυπουργού στον ΣΥΡΙΖΑ, στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη στην ΕΟΚ. Παρομοίως η αναστολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά και το γεγονός ότι η Βουλή εξακολουθεί να υπολειτουργεί με πρόσχημα την πανδημία. Το μόνο θετικό αφήγημα της κυβέρνησης είναι οι εμβολιασμοί, λόγω της υποδειγματικής εξυπηρέτησης στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ο πρωθυπουργός δίνει υποσχέσεις για επαναφορά της οικονομίας, σε συνδυασμό με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και με την αισιόδοξη πρόβλεψη για τουρισμό στο 50% του επιπέδου του 2019. Το φρεσκάρισμα της εικόνας μέσα από το ανακάτεμα της κυβερνητικής και κομματικής τράπουλας, προσφέρεται για την καλλιέργεια εντυπώσεων μίας «πολιτικής επανεκκίνησης», που είναι η προσφιλής έκφραση του πρωθυπουργού. Οι διαρροές θέλουν ο ανασχηματισμός να είναι εκτεταμένος και δομικός, εν αντιθέσει με τους δύο προηγούμενους, που περιορίστηκαν σε διορθωτικές κινήσεις.

Εν ολίγοις ότι ο πρωθυπουργός θα απομακρύνει υπουργούς που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, ή προκάλεσαν αρνητικές εντυπώσεις, θα διορθώσει την κυβέρνηση στους τομείς που πάσχει, θα δείξει στην κοινή γνώμη ότι έχει πάρει τα μηνύματά της και θα αναδείξει την ηγετική ομάδα της επόμενης ημέρας, με την οποία νωρίτερα ή αργότερα θα πάει σε εκλογές. Παράλληλα ο ανασχηματισμός θα αποκρυσταλλώνει τις ισορροπίες με τα κομματικά υποσυστήματα των καραμανλικών και των σαμαρικών, αλλά και με τα προβεβλημένα στελέχη που έχουν αρχίσει να ανοίγουν την δική τους περπατησιά, όπως ο Νίκος Δένδιας και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα πρόσωπα κλειδιά 

Οι πλέον ευάλωτοι για έξοδο ή μετακίνηση είναι οι υπουργοί που κοντεύουν να κλείσουν διετία. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, λοιπόν, θα αντικαταστήσει τους υπουργούς στους τομείς των Οικονομικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού, Πολιτισμού, Υγείας, Παιδείας και Ναυτιλίας. Για ευνόητους λόγους αποκλείονται οι τομείς στους οποίους έγιναν αλλαγές τον περασμένο Ιανουάριο. Ίσως το πλέον κομβικό είναι τι θα κάνει ο πρωθυπουργός με τον Νίκο Δένδια, μετά τις δηλώσεις του στην Άγκυρα που τον ανέδειξαν σε de facto νούμερο δύο του κόμματος. Πληροφορίες θέλουν να μετακινείται στο Οικονομικών.

Οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Χρήστο Σταϊκούρα στην καλύτερη περίπτωση είναι ψυχρές. Ωστόσο είναι πιο πιθανό να αναβαθμίσει σε υπουργό τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, άνθρωπο της οικογένειας Μητσοτάκη, προκειμένου να μοιράσει απρόσκοπτα τα πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρότι ακούγεται ότι «ο κ. Δένδιας θα ήταν καλός σε παραγωγικό υπουργείο», όπως το Ανάπτυξης, από το οποίο έχει περάσει στο παρελθόν, κάτι τέτοιο θα συνιστούσε υποβάθμιση, που θα έδειχνε φόβο του πρωθυπουργού για τον δελφίνο. Στο Εσωτερικών πάλι, είναι ο Μάκης Βορίδης, με τοποτηρητή του Μαξίμου τον Στέλιο Πέτσα, οι οποίοι ανέλαβαν μόλις τον Ιανουάριο και δεν είναι υπό μετακίνηση.

Ο ανασχηματισμός συνδέεται με αλλαγές και στο κεντρικό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, με  μετακίνηση του Γιώργου Γεραπετρίτη, όπως και ο ίδιος επιθυμεί, προκειμένου να αρχίσει να χτίζει αυτόνομη πολιτική πορεία και να προετοιμάσει την κάθοδό του στις επόμενες εκλογές με σταυρό. Πληροφορίες από τα γαλάζια παρασκήνια, θέλουν να κοιτάζει προς το υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο με δεδομένες τις θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά («η κόκκινη γραμμή είναι τα έξι μίλια», είχε δηλώσει) θα είναι μία επιπλέον αιτία πολέμου με τους σαμαρικούς. Ίσως γι’ αυτό πάντως ο κ. Γεραπετρίτης, το τελευταίο διάστημα, ρίχνει γέφυρες προς τον Αντώνη Σαμαρά. Για τη θέση του στο Μέγαρο Μαξίμου προορίζεται πρόσωπο με πολιτική εμπειρία, ώστε να αποφεύγονται στο εξής οι γκάφες στην διαχείριση κρίσεων, όπως του Λιγνάδη και του Φουρθιώτη.

Εκλογικός ο ανασχηματισμός

Δεύτερο πρόσωπο κλειδί είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με πληροφορίες συγκεντρώνει την δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού που σκέπτεται να τον βγάλει από την κυβέρνηση και για να του χρυσώσει το χάπι να τον ορίσει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, αξιοποιώντας τη μαχητικότητά του στη Βουλή. Βέβαια υπάρχει ο αντίλογος, ότι καθώς η Νέα Δεξιά (Βελόπουλος και Τράγκας), προβάλλει απειλητική, ο κ. Γεωργιάδης συγκρατεί το δεξιό κοινό και δεν τον θέλει δυσαρεστημένο, ειδικά σε μία πορεία προς τις εκλογές.

Τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Βασίλη Κικίλια να αντικαθιστά τον Χάρη Θεοχάρη στο Τουρισμού και την Λίνα Μενδώνη να αποχωρεί οριστικά. Υπό μετακίνηση φέρεται και η Νίκη Κεραμέως που χρεώνεται μία σειρά άστοχες κινήσεις στο υπουργείο Παιδείας. Μάλλον, όμως, θα παραμείνει στην κυβέρνηση σε άλλο πόστο. Ειδική περίπτωση είναι και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Ενώ έχει κάνει την “βρώμικη δουλειά” στο πεδίο της κοινωνικής καταστολής, τα έχει κάνει μούσκεμα στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, ειδικά των δολοφονιών που απασχόλησαν έντονα την επικαιρότητα.

Η τελευταία επιχείρηση στο θέατρο “Εμπρός” θεωρείται ότι έγινε ακριβώς για εξισορρόπηση από την αποτυχία να διαλευκανθεί η δολοφονία Καραϊβάζ, το έγκλημα στα Γλυκά Νερά και τα περιστατικά ξεκαθαρίσματος λογαριασμών του οργανωμένου εγκλήματος. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει αντιπάθειες μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά αν τον αφήσει εκτός κυβέρνησης θα είναι από δύσκολο έως αδύνατο να εκλεγεί με σταυρό και μάλιστα στο Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών που φημολογείται.

Κατά τα λοιπά, καθώς ο ανασχηματισμός θα είναι εκλογικός, ο πρωθυπουργός θα δώσει το νέο πολιτικό στίγμα της κυβέρνησής του, θα διαμορφώσει διαφορετικό μείγμα ανάμεσα σε κοινοβουλευτικά στελέχη και εξωκοινοβουλευτικούς τεχνοκράτες, ενώ θα μοιράσει υπουργεία και υφυπουργεία σε εκλογικές περιφέρειες, που δεν εκπροσωπούνται στο πολυπληθές υπουργικό σχήμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι