ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πολιτική κόντρα για το “πακιστανικό τηλέφωνο” – Στη σέντρα ο Χαρδαλιάς

Πολιτική κόντρα για το "πακιστανικό τηλέφωνο" – Στη σέντρα ο Χαρδαλιάς, Σπύρος Γκουτζάνης

Ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα της Εφημερίδας Συντακτών, για την άδεια που έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε να περάσουν δίχως έλεγχο από το αεροδρόμιο τον Οκτώβριο του 2020, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει θέμα παρακρατικού κυκλώματος στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση απαντά με αμηχανία. Σε ερώτηση που τέθηκε στο μπρίφινγκ, η κυβερνητική εκπρόσωπος, δεν έδωσε πλήρη απάντηση αν και προς το παρόν η κυβέρνηση καλύπτει τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αντέδρασε επιθετικά απειλώντας την εφημερίδα και επιχειρώντας να την φιμώσει. Αντί να δώσει εντολή να διερευνηθεί η υπόθεση επιτίθεται σε εκείνους που την ερευνούν από την δική τους σκοπιά.

Στο ερώτημα για το αν η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε έρευνα στις αρμόδιες υπηρεσίες και αν εγκρίνει την απάντηση του κ. Χαρδαλια, η κ. Πελώνη απάντησε: «Ο κ. Χαρδαλιάς έχει δώσει αναλυτική και εκτενέστατη απάντηση χθες. Κατήγγειλε το δημοσίευμα ως συκοφαντικό, έχει προσφύγει στην δικαιοσύνη και έχει καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά για να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες. Η εφημερίδα οφείλει να προσκομίσει τα στοιχεία στη δικαιοσύνη».

Η κυβέρνηση δεν διευκρινίζει αν υπήρξε επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Χαρδαλιά, ούτε εάν οι εξηγήσεις του σε ότι αφορά τα δύο σκέλη της υπόθεσης κρίνονται επαρκείς. Το ότι υπάρχουν υπάλληλοι που επικοινωνούσαν με “πακιστανικά” τηλέφωνα δείχνει την λειτουργία ενός κυκλώματος στο πλαίσιο της υπηρεσίας. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον πρωθυπουργό: « Για πόσο θα συνεχίσει να σφυρίζει αδιάφορα και να καλύπτει τον κ. Χαρδαλιά;».

Ένα ουσιαστικό ερώτημα, όμως, είναι ποιος έκανε την υποκλοπή; Φυσικά πρόκειται για κρατική υπηρεσία που έδωσε τα σχετικά στοιχεία. Παρόμοιες δυνατότητες έχουν μόνο οι υπηρεσίες που υπάγονται στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Εικάζεται ότι στόχος δεν είναι ο Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά ότι αποτελεί παράπλευρη απώλεια σε μία ευρύτερη αντιπαράθεση και ότι το μήνυμα είναι προς τον πρωθυπουργό. Πάντως με την αντίδραση του κ. Χαρδαλιά και την παρέμβαση του εισαγγελέα, περιορίζεται η εφημερίδα και υποχρεούται να δώσει τα στοιχεία που διαθέτει.

Μηνυτήρια αναφορά Σπίρτζη

Εν τω μεταξύ ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου με την οποία ζητά να διερευνηθούν οι ευθύνες σε δύο επίπεδα: το πρώτο για το πώς δόθηκε η έγκριση να περάσουν πρόσωπα που αποδείχθηκε ότι ήταν φορείς του κορονοϊού.

Το δεύτερο να διερευνηθούν οι υπάλληλοι που επικοινωνούσαν μέσω πακιστανικών τηλεφώνων, μία τακτική που προσομοιάζει σε κυκλώματα της νύχτας και όχι σε κρατικούς λειτουργούς, όπως αναφέρει. Στην μηνυτήρια ανάφορά του ο κ. Σπίρτζης ζητά από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου να διερευνηθούν ειδικότερα:

  1. Τα πρόσωπα που φαίνεται να συνομιλούν, δια ανταλλαγής τηλεφωνικών μηνυμάτων, με κλήτευση αυτών, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.
  2. Τα πρόσωπα της αποστολής της ομάδας Φενερμπαχτσέ που κατά δήλωση του αξιωματικού υπηρεσίας του αεροδρομίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν εμπύρετα.
  3. Αν κατά την αναχώρηση της τουρκικής ομάδας από την Ελλάδα τηρήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ελέγχθηκε η αποστολή.
  4. Να κληθούν τα εμπλεκόμενα στα τηλεφωνικά μηνύματα πρόσωπα να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τη λειτουργία από αυτούς μη ανιχνευσιμων «πακιστανικών» κινητών τηλεφώνων εν ώρα υπηρεσίας καθώς και να δηλώσουν τους αριθμούς κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούν στην υπηρεσία τους.
  5. Να κληθούν οι αρμόδιοι της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να καταθέσουν ενόρκως επί των πρωτοκόλλων που ακολουθούσαν την επίδικη περίοδο στα αεροδρόμια της χώρας, καταθέτοντας και τις σχετικές διατάξεις, όπως επίσης να καταθέσουν αν στην υπηρεσία τους λειτουργούν μη ανιχνεύσιμα «πακιστανικά» κινητά τηλέφωνα.
  6. Να κληθεί ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την αναφορά του στις συνομιλίες και τη φερόμενη ως εντολή του να εισέλθει όλη η αποστολή της ομάδας, παρά την ύπαρξη εμπύρετων μελών της αποστολής καθώς και να εξηγήσει, αν γνωρίζει, ποιος είναι ο «μεγάλος» που αναφέρεται στα μηνύματα ως ο εντολέας της παράνομης πράξης εισόδου εμπύρετων μελών της αποστολής δίχως περαιτέρω έλεγχο. Να καταθέσει επίσης, αν γνωρίζει να λειτουργούν στο υπουργείο του μη ανιχνεύσιμα «πακιστανικά» κινητά τηλέφωνα.

Αναφερόμενος στη επικοινωνία μέσω πακιστανικών τηλεφώνων ο κ. Σπίρτζης σημειώνει: «Αυτή η παράνομη λειτουργία συνιστά ευθεία προσβολή του δημοκρατικού πολιτεύματος και αναδεικνύει τη λειτουργία ενός παρακράτους, που δρα παράλληλα και πάνω από τη νομιμότητα που οφείλει να τηρεί η δημόσια διοίκηση και η οποία πρέπει να διερευνηθεί από Εσάς, όχι μόνο στο πλαίσιο των επίδικων γεγονότων, αλλά στο ευρύτερο πλαίσιο της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι