Πολιτική κρίση στην Γαλλία – Προς κατάρρευση η κυβέρνηση Μπαρνιέ
02/12/2024Έχει προηγηθεί η κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Γερμανία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ο γαλλογερμανικός άξονας σε κρίση εν όψει κρίσιμων εξελίξεων για την ΕΕ, όπως της επερχόμενης ορκωμοσίας Τραμπ.
Πολιτική κρίση δίχως προηγούμενο ζει η Γαλλία με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ να βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώσης, λόγω του προϋπολογισμού.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, προχώρησε στην ενεργοποίηση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος γεγονός που σημαίνει ότι παρακάμπτει την ψηφοφορία στη Βουλή και αναλαμβάνει την πλήρη πολιτική ευθύνη για την υιοθέτηση του προϋπολογισμού. «Από εδώ και πέρα, κυρίες και κύριοι βουλευτές, όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εγώ τις δικές μου», δήλωσε κλείνοντας την ομιλία του για τον προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ.
Όμως, η Αριστερά του Ζαν Λικ Μελανσόν ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής την οποία είπε ότι θα υπερψηφίσει το κόμμα της Λε Πεν και μάλιστα θα καταθέσει και δική του πρόταση μομφής. Την ανακοίνωση έκανε η ίδια η Λε Πεν που ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα της θα στηρίξει και την πρόταση της Αριστεράς. Οι προτάσεις των κομμάτων κατατέθηκαν και η ψηφοφορία θα γίνει την Τετάρτη.
Η σημερινή εξέλιξη βρίσκεται σε συνέχεια της μεγάλης πολιτικής κρίσης στη Γαλλία, όταν ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο και κανένα κόμμα δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία. Εάν η πρόταση μομφής περάσει, θα είναι μόλις η δεύτερη φορά που μια γαλλική κυβέρνηση ανατρέπεται από το 1958.
To επίμαχο άρθρο
Η χρήση του άρθρου 49.3 επιτρέπει στην κυβέρνηση να περάσει νομοσχέδια χωρίς την έγκριση της Βουλής, εκτός εάν κατατεθεί και εγκριθεί πρόταση μομφής. Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο εργαλείο, το οποίο συχνά επικρίνεται ως αντιδημοκρατικό, αλλά παραμένει νόμιμο και συνταγματικά προβλεπόμενο στη Γαλλία.
Η απόφαση αυτή του πρωθυπουργού έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατηγορούν την κυβέρνηση για αυταρχισμό και έλλειψη σεβασμού στη δημοκρατική διαδικασία. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ενεργοποίηση του άρθρου ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί περαιτέρω καθυστέρηση στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για τη χώρα.
Σημειώνεται ότι το κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν είναι το μεγαλύτερο στην γαλλική Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, με περισσότερους από 140 βουλευτές. Την περασμένη Πέμπτη, ο Μπαρνιέ ακύρωσε μια προηγουμένως προγραμματισμένη αύξηση του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια παραχώρηση. Η κυβέρνηση μπορεί να τροποποιήσει το σχέδιο νόμου μέχρι την τελευταία στιγμή και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης προέτρεψε τον Μπαρνιέ να το κάνει.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, μέρος της αριστερής αντιπολίτευσης, είπε στον Μπαρνιέ ότι θα το καταψήφιζε εάν εφαρμόσει το άρθρο 49.3, λέγοντας ότι δεν θα έχει «άλλη επιλογή». Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να βελτιώσει τη δημοσιονομική θέση της Γαλλίας κατά 60 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025, με την ελπίδα να μειωθεί το έλλειμμα του δημόσιου τομέα σε 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, από 6,1% του ΑΕΠ φέτος.
Η Γαλλία σε «παρακμή»
Η Γαλλία «βρίσκεται σε παρακμή» για σχεδόν 9 στους 10 Γάλλους (87%, 18 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές το 2017, σύμφωνα με μια ετήσια έρευνα των Ipsos-Sopra Steria που δημοσιεύτηκε σήμερα. Οι Γάλλοι είναι τρομαγμένοι, ακόμα και τρομοκρατημένοι από τα γεγονότα ακραίας βίας των οποίων είναι μάρτυρες, απευθείας ή μέσω των ΜΜΕ», εξηγεί ο Μπρις Ταϊντουριέ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ipsos.
Όμως, το 53% εξ αυτών θεωρεί ότι αυτό «δεν είναι μη αναστρέψιμο», σύμφωνα με αυτήν τη δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της Le Monde, του Centre de recherches politiques de Sciences Po (Cevipof), του Ιδρύματος Jean-Jaurès και του Ινστιτούτου Montaigne. Και μονάχα το 3% των Γάλλων δηλώνει «ικανοποιημένο ή ήρεμο» όταν ερωτάται σχετικά με το αίσθημά του να ανήκει σε μία χώρα «οργισμένη και γεμάτη αμφισβήτηση».
Στις απαντήσεις που δόθηκαν, σχεδόν το ένα τρίτο των Γάλλων (31%) επιθυμεί μια νέα διάλυση της εθνοσυνέλευσης έπειτα από εκείνη που αποφασίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, την ώρα που το 52% τάσσεται υπέρ της παραίτησης του Εμανουέλ Μακρόν. Η Γαλλία ζει σε ένα κλίμα πολιτικής κρίσης εδώ και έξι μήνες και οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές δεν οδήγησαν σε μια κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ κινδυνεύει με μια πρόταση μομφής με επίκεντρο τον προϋπολογισμό του 2025 από τους βουλευτές της αριστεράς και του Εθνικού Συναγερμού.
Η υπερψήφιση μιας πρότασης μομφής θα ήταν κάτι το πρωτόγνωρο μετά την πτώση της κυβέρνησης του Ζορζ Πομπιντού το 1962. Η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα ήταν σε αυτήν την περίπτωση η πιο σύντομη στην ιστορία της 5ης Δημοκρατίας.
Η αγοραστική δύναμη παραμένει, την ίδια ώρα, η πρωταρχική ανησυχία των Γάλλων σε μια χώρα που κρίνουν μαζικά πως βρίσκεται «σε παρακμή», σύμφωνα με αυτήν την ετήσια έρευνα.
Ερωτηθέντες σχετικά με τα διακυβεύματα που τους ανησυχούν περισσότερο «σε προσωπικό επίπεδο», οι Γάλλοι προτάσσουν «τις δυσκολίες αναφορικά με την αγοραστική δύναμη» (38%), μπροστά από «την προστασία του περιβάλλοντος» (23%) και «το επίπεδο της εγκληματικότητας» (22%).
Το διακύβευμα της αγοραστικής δύναμης κρίνεται κυρίαρχο μεταξύ των υποστηρικτών του δεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ανησυχούν επίσης για το «επίπεδο της εγκληματικότητας» (34%). Μεταξύ των υποστηρικτών του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, προτεραιότητα δίνεται στο «επίπεδο της μετανάστευσης» (50%). Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά το διάστημα 14-21 Νοεμβρίου, σε ένα δείγμα 3.000 ανθρώπων ηλικίας άνω των 18 ετών.