Πολιτική θύελλα για την Novartis και τους κυβερνητικούς χειρισμούς
04/01/2019Νέα πολιτική θύελλα ξέσπασε με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis και τους χειρισμούς κυβερνητικών αξιωματούχων. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης. Την ίδια ώρα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων χαρακτηρίζει «θεσμική εκτροπή» τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και καλεί τον πρωθυπουργό να τις αποδοκιμάσει.
Η υπόθεση Novartis επανήλθε στο προσκήνιο την νύχτα της 30ης Δεκεμβρίου με την άσκηση ποινικής δίωξης, κακουργηματικού βαθμού, σε βάρος του προστατευόμενου μάρτυρα, πρώην συμβούλου στο υπουργείο Υγείας. Το αδίκημα αφορά διακίνηση παράνομων χρημάτων στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.
Δύο ημέρες αργότερα πληροφορίες από το Εφετείο ανέφεραν ότι ήταν θέμα ημερών για την Εισαγγελία Διαφθοράς η ανάκληση της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα για τον σύμβουλο πρώην υπουργών Υγείας. Ο άλλοτε σύμβουλος, ο οποίος έλαβε το όνομα «Γιάννης Αναστασίου» φέρεται να ήταν από τους πρώτους (ίσως και ο πρώτος) που ζήτησαν να καταθέσουν για την υπόθεση.
Ο προστατευόμενος μάρτυρας
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο άλλοτε σύμβουλος φαίνεται να είχε προσδιορίσει το ποσό των παράνομων χρημάτων που, κατά τον ίδιο, διακινήθηκε από τη Novartis την πενταετία 2010- 2015 σε 1,8 δισ. ευρώ. Φαίνεται επίσης να κάνει γενικόλογες αναφορές όσον αφορά τα πρόσωπα και τα γεγονότα που συνδέονται με τα χρήματα αυτά, ενώ δεν αναφέρεται στον δικό του ρόλο στην υπόθεση.
Δικαστικές πηγές σημειώνουν πως, όταν προέκυψαν πριν από λίγο καιρό συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τα παράνομα χρήματα, οι Εισαγγελείς Διαφθοράς αποφάσισαν να στερήσουν την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα από τον πρώην σύμβουλο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτό ήταν προγραμματισμένο για μετά τις γιορτές. Ο σχεδιασμός των Εισαγγελέων ακυρώθηκε ωστόσο, όταν ο «Γιάννης Αναστασίου» θέλησε να φύγει με την οικογένεια του στο εξωτερικό.
Το επίμαχο ταξίδι και η δίωξη
Η υπεράσπιση του «Γιάννη Αναστασίου» υποστηρίζει ότι οι αρχές ήταν ενήμερες για αυτό το ταξίδι. Πληροφορίες από το Εφετείο και τον Άρειο Πάγο ανέφεραν ωστόσο ότι το επικείμενο ταξίδι ή μετακόμιση του «Αναστασίου» και της οικογένειάς του, όχι απλώς δεν ήταν γνωστά, αλλά απασχόλησαν σχεδόν όλη την ημέρα, την παραμονβή της Πρωτοχρονιάς, τους αρμόδιους Εισαγγελείς και την Αστυνομία.
Αποτέλεσμα των παραπάνω διαβουλεύσεων ήταν να κλείσουν τα σύνορα, μετά από εισαγγελική διάταξη και ενόσω ο «Γιάννης Αναστασίου» βρισκόταν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ακολούθησε η ανάκληση της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα και σχεδόν ταυτόχρονα ασκήθηκε δίωξη εναντίον του για παθητική δωροδοκία και στην θέση του «Γιάννη Αναστασίου» στη δικογραφία προστέθηκε το κανονικό όνομα του πρώην συμβούλου υπό την ιδιότητα του κατηγορουμένου.
Καταγγελίες για πιέσεις
Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις και η υπεράσπιση του πρώην συμβούλου αμφισβητεί την νομιμότητά τους. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως ο μάρτυρας έγινε κατηγορούμενος γιατί αρνήθηκε να ενδώσει σε πιέσεις που δέχθηκε για να «μιλήσει για εμπλοκή πολιτικών προσώπων».
Ο μέχρι πρότινος προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis εναντίον του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη Νίκος Μανιαδάκης , δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ: «η κατάθεση ενός εκ των υπολοίπων δύο προστατευόμενων μαρτύρων στη υπόθεση Novartis στις δικαστικές αρχές ότι έλαβα χρήματα για να επηρεάσω την πολιτική υγείας της χώρας, χρησιμοποιήθηκε για να μου ασκηθεί πίεση».
Αναφερόμενο μάλιστα σε πιέσεις που δέχθηκε για να μιλήσει για εμπλοκή πολιτικών προσώπων είπε: «Είμαι κατηγορούμενος επειδή ένας άλλος μάρτυρας αορίστως είπε ότι πήρα 120.000 ευρώ… Δεν γνωρίζω κανέναν που έχει κάνει έκνομη πράξη, είμαι καθηγητής, τεχνοκράτης, που πήγα να βοηθήσω τη χώρα μας. Οι δικαστικές αρχές μου έκαναν επίμονες ερωτήσεις για τους κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Στουρνάρα, αν γνωρίσω αν έχουν λάβει αμοιβές, το αρνήθηκα και το αρνούμαι, δεν μπορεί ένας άνθρωπος να τίθεται υπό καθεστώς πίεσης για να ομολογήσει. Μού ζητήθηκε, υπό καθεστώς πίεσης, να πω τι είχε κάνει ή δεν είχε κάνει το τάδε πολιτικό πρόσωπο».
Οι πολιτικές αντιδράσεις
Η ΝΔ με ανακοίνωσή ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήματα με πρώτο το αν «ισχύει ή όχι η δημόσια καταγγελία του κ. Μανιαδάκη ότι η εισαγγελία διαφθοράς τού άσκησε έντονες πιέσεις προκειμένου να ενοχοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ ο ίδιος εξ αρχής δήλωνε ότι δεν έχει τίποτα να καταθέσει εναντίον τους».
Ζητά επίσης από την κυβέρνηση να απαντήσει αν «ισχύει ή όχι ότι βρέθηκε ξαφνικά από μάρτυρας κατηγορούμενος γιατί αρνήθηκε να ενοχοποιήσει τους πολιτικούς που του ζητήθηκε να ενοχοποιήσει», αλλά και αν «οι δήθεν προστατευόμενοι μάρτυρες λόγω κακού συντονισμού των εισαγγελικών αρχών γνώριζαν ο ένας τον άλλον».
Για «εικόνα που παραπέμπει σε παρακράτος και όχι σε χώρα που έχει την ασφάλεια του κράτους δικαίου», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και υπογράμμισε ότι «ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί πια να κρύβεται πίσω από άλλα πρόσωπα».
Κόντρα Πολάκη – Δικαστών
Για τις εξελίξεις πανηγύρισε ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης, σχολιάζοντας ότι «ήταν μόνο η αρχή». Ένα δεύτερο σχόλιό του ωστόσο, με το οποίο κατονόμαζε Δικαστές και Εισαγγελείς και ζητούσε απαντήσεις για την καθυστέρηση υποθέσεων έριξε νέο λάδι στην φωτιά.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για θεσμική εκτροπή. Παραλλήλως απευθύνεται ευθέως στον πρωθυπουργό, τον οποίο καλεί να αποδοκιμάσει τον υπουργό του προκειμένου να αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον «οι οποίες, πλήττουν την δικαστική ανεξαρτησία και το κράτος δικαίου».
Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο πρόεδρος της ΝΔ, σχολιάζοντας ότι «όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες συνιστούν πρωτοφανή υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και απειλούν ευθέως την διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει στην δήλωσή του ότι «δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε ένα κράτος δικαίου εν ενεργεία υπουργός να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές ότι δεν επιτελούν την αποστολή τους, όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε, και ο πρωθυπουργός να τον καλύπτει». Προσθέτει επίσης ότι «δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να χαρακτηρίζεται από την Δικαιοσύνη προστατευόμενος μάρτυρας πρόσωπο που βαρύνεται με κατηγορίες, ενώ ο νόμος ρητά το απαγορεύει». Καλεί τέλος όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να αποτρέψουν αυτήν την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή.
Η απάντηση του Μαξίμου
Ο Πολάκης πάντως επανήλθε νε νέες συστάσεις προς την Δικαιοσύνη να ρυθμίσει την κλεψύδρα έτσι ώστε «να μετράει μήνες και όχι δεκαετίες», ενώ το Μαξίμου απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Πολύ άγχος, πολλά νεύρα και πολλή ένταση εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης, όπως και η ΝΔ, σε σχέση με την υπόθεση Novartis», αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και προσθέτει: «Ίσως γιατί η απόδραση από τη χώρα ενός κρίσιμου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο αποφεύχθηκε στο παρά πέντε και δεν θα έχουμε στην υπόθεση αυτή νέο “Χριστοφοράκο” και πιθανά επανάληψη της ατιμωρησίας, όπως στην υπόθεση Siemens».