Πολιτικός με “γωνίες”

Πολιτικός με “γωνίες”

του Μένιου Τασιόπουλου  – 

Αν μη τι άλλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολιτικός με “γωνίες”. Αυτό, άλλωστε, τον διαφοροποίησε εξαρχής από τον ανθυποψήφιό του στη μάχη για την ηγεσία της ΝΔ. Είχε ισχυρή άποψη για το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, ώστε αυτή να περάσει στη νέα εποχή. Αυτό που κάποιοι θεωρούν πλεονέκτημά του, για κάποιους άλλους είναι μειονέκτημα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει με τρόπο απόλυτο στην επιχειρηματικότητα και όχι στις κρατικές πολιτικές. Η ιδεολογική αυτή θέση του τον οδηγεί στο να είναι κατηγορηματικά αντίθετος στη θέση ότι είναι το κράτος που μπορεί να μετεξελίξει την Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη διατύπωσε μια βασική θέση: Οι νέοι πλέον δεν θέλουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά επιχειρηματίες.

Σ’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δίκιο. Αυτή η διάθεση είναι διάχυτη στις νεότερες γενιές. Το κλίμα είναι εντελώς αντίθετο από τα ισχύοντα στις προηγούμενες. Η εμπλοκή στην επιχειρηματικότητα, όπως και η τάση αποκέντρωσης ισχυροποιείται. Τομείς όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η μεταποίηση, οι νέες τεχνολογίες αποκτούν μία νέα διάσταση.

Τους παραδοσιακούς μικρομεσαίους αντικαθιστούν start up εταιρείες, ανοίγοντας αυλαία για το μέλλον. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ναυτιλία ανακτά το κύρος της έναντι του τραπεζοκεντρικού συστήματος της διαπλοκής που συνδεόταν με το γκουβέρνο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε υποσχεθεί ότι από την Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για την έξοδο από τα Μνημόνια και για την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας. Το παρουσίασε και μάλιστα με αρκούντως εντυπωσιακό τρόπο. Δεν είναι μόνο η μείωση φόρων που επαγγέλθηκε. Είναι γενικότερη ιδεολογική-πολιτική προσέγγισή του.

Πολλοί και στη Ν.Δ έλεγαν μέχρι τώρα ότι το «παιδί δεν μπορεί». Τώρα, καλούνται να προσαρμοσθούν στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας το κατάλαβε αμέσως. Το έδειξε από τα όσα είπε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο. Η ανούσια και ανιαρή ΝΔ που συνεχώς ζητούσε πρόωρες εκλογές έχει παραχωρήσει τη θέση της σε μία αντιπολίτευση που προτείνει πράγματα για το μέλλον. Όποια άποψη κι αν έχει κανείς γι’ αυτά, οφείλει να το αναγνωρίσει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι