ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικός ο λόγος που αναβλήθηκε το συνέδριο της ΝΔ

Πολιτικός ο λόγος που αναβλήθηκε το συνέδριο της ΝΔ, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Την μετάθεση του τακτικού συνεδρίου της ΝΔ για τους πρώτους μήνες του 2022 ανακοίνωσε σήμερα από τα Ιωάννινα όπου περιοδεύει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και παράλληλα ότι ο επόμενος γραμματέας του κόμματος θα εκλεγεί από την παρούσα Πολιτική Επιτροπή με διαδικτυακή ψηφοφορία και θα είναι ο Παύλος Μαρινάκης.

Ο ακριβής χρόνος της διεξαγωγής του συνεδρίου είπε ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινωθεί μετά από την εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής. Η απόφασή του προοιωνίζεται πολιτικές και εσωκομματικές διεργασίες με δεδομένο ότι είναι σε εξέλιξη η αντίστοιχη διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάπως έτσι τα δύο κόμματα θα έχουν παράλληλες κομματικές διεργασίες ανά την Ελλάδα με τους αρχηγούς να κάνουν περιοδείες, να συσπειρώνουν το εκλογικό τους κοινό και να επιχειρούν να προσδώσουν εσωτερική δυναμική στα κόμματά τους αυξάνοντας παράλληλα την επιρροή τους στην κοινωνία.

Είναι αποδεδειγμένο από το παρελθόν ότι οι προσυνεδριακές διαδικασίες δημιουργούν κινητικότητα στις τοπικές κοινωνίες. Σε μία πρώτη ανάγνωση η ηγεσία της ΝΔ δεν θέλησε να αφήσει τον Αλέξη Τσίπρα να παίζει μόνος του με περιοδείες ανά την επικράτεια προετοιμάζοντας το κόμμα του και μειώνοντας την απόσταση από τη ΝΔ. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασιστεί για το τέλος του Φεβρουαρίου. Κάπως έτσι τα συνέδρια των δύο κομμάτων θα συμπέσουν στο τέλος μιας μακράς διαδικασίας. Η εξέλιξη αυτή εκ των πραγμάτων επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Βιασύνη στην εκλογή γραμματέα

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε την πανδημία για την αναβολή λέγοντας ότι καίτοι θα μπορούσε το συνέδριο να γίνει στις 3-5 Δεκεμβρίου όπως είχε ανακοινωθεί, με όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τους συμμετέχοντες, εντούτοις στην παρούσα συγκυρία θα έστελνε λάθος μήνυμα. Η απόφαση πάντως αναθέρμανε τις εκτιμήσεις για ένα ενδεχόμενο lockdown.

Είναι δε ενδιαφέρον ότι η διοργάνωση του συνεδρίου είχε προχωρήσει και είχαν καθοριστεί μέχρι και οι λεπτομέρειες. Επιπλέον όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επί της προεδρίας του υλοποιήθηκε ο θεσμός των ετήσιων τακτικών συνεδρίων – με την εξαίρεση του 2020 λόγω Covid-19. Ωστόσο όπως σημείωσε: «θεωρώ επιβεβλημένο αυτή τη στιγμή να προχωρήσουμε σε αυτή τη μικρή χρονική μετάθεση έτσι ώστε νομίζω να είμαστε και εναρμονισμένοι με το γενικότερο κλίμα το οποίο επικρατεί στην κοινωνία».

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι ο νέος γραμματέας του κόμματος θα εκλεγεί από την παρούσα Πολιτική Επιτροπή, στην επόμενη συνεδρίασή της και η πρότασή του είναι να είναι νυν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης. Πρόκειται για ασυνήθιστη διαδικασία αφού ο νέος γραμματέας θα έπρεπε να εκλεγεί από την επόμενη Πολιτική Επιτροπή που θα προκύψει από το συνέδριο.

  Τι έδειξε η σύγκρουση στη Βουλή καθ' οδόν προς τις κάλπες

Κάπως έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποβαθμίζει το τακτικό συνέδριο αφού θα περιοριστεί στην εκλογή μόνο της νέας Πολιτικής Επιτροπής. Μάλιστα πρότεινε τη διεξαγωγή μιας εξ αποστάσεως Πολιτικής Επιτροπής με διαδικτυακή ψηφοφορία για την εκλογή του νέου γραμματέα του κόμματος πριν το τέλος του έτους, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. 

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι