Πονηρές σκέψεις για την ακυρωθείσα επίσκεψη Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος
10/06/2023Στις 18 τρέχοντος μηνός, μία εβδομάδα προ των δεύτερων βουλευτικών εκλογών, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Ανάπτυξης της προηγουμένης κυβερνήσεως κ. Άδωνις Γεωργιάδης πρόκειται να επισκεφθεί το Άγιον Όρος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ. Η κοινή γνώμη και η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους είχαν μείνει με την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υιόν του Κωνσταντίνον, επρόκειτο να αφιχθεί την προηγουμένη Δευτέρα στο “Θεοβάδιστον Όρος”.
Ως ανακοινώθηκε, όμως, μία αιφνιδία δοκιμή (ράπιτ-τέστ τηλελληνιστί) τον καθήλωσε οίκαδε, κατόπιν από τόσους ασπασμούς και χαιρετούρες στον προεκλογικό αγώνα. Τελείως περιττών, θυμίζοντες αμερικανικό τσίρκο! Έως εδώ τα πράγματα ήσαν αναμενόμενα. Μετά την “αποκατάσταση” της υγείας του πρωθυπουργού και μερικές ημέρες ανοσίας, απεκαλύφθη η α-νοησία: Αντί του πρωθυπουργού, επελέγη ο αντιπρόεδρος να πάει στο Άγιο Όρος – όχι από το χριστεπώνυμο πλήρωμα, αλλά από τους γνωστούς συμβουλάτορας της ΝΔ.
Λάθος πρώτον: Παρέχεται η εντύπωση ότι η πρωθυπουργική επίσκεψις ματαιώθηκε από κάποιον εσωτερικό ή εξωτερικό ανταγωνισμό. Πολλές Ιερές Μονές, από τις 20 του Αγίου Όρους είναι πατριαρχικές και οι άλλες υπέρ της αυτονομίας του Αγίου Όρους. Μερικοί ευφάνταστοι μάλιστα είδαν στην ματαίωση της επισκέψεως δάκτυλον Πούτιν, ή ακόμη τουρκικόν, αλλά οι φήμες δεν αντέχουν εις δεύτερο βάσανον… Το Άγιο Όρος υπακούει μόνο στην συνείδηση του.
Λάθος δεύτερον: Φημολογείται ότι παραεκκλησιαστικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται το κύρος του Αγίου Όρους δια εκλογικά και συνεπώς πολιτικά οφέλη. Για να εισέλθουν στη Βουλή. Εν τούτοις, η πνευματικότης του Όρους δεν επιτρέπει τέτοιες βλάσφημες υποψίες. Η επίσκεψις του πρώην πρωθυπουργού στην Ιερά Μονή της Σιμωνόπετρας δεν θα άφηνε καμία αμφιβολία ότι θα εγίνετο από σεβασμό, ευλάβεια και περισυλλογή για τα βαρέα καθήκοντα που καλείται να αναλάβει η κυβέρνηση που μέλλει να προέλθει από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.
Πονηρές σκέψεις…
Όμως πονηρές σκέψεις ματαίωσαν το προσκυνηματικό χαρακτήρα μιας επισκέψεως που ήταν αναγκαία. Κάθε ενήλιξ Έλλην οφείλει να επισκεφθεί το Άγιο Όρος – πολλώ δε μάλλον ο πρωθυπουργός. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ο πρώτος που δημιούργησε την παράδοση αυτή, όταν ακόμη το Άγιο Όρος δεν είχε εκχωρηθεί στην Ελλάδα, όπως εγένετο με την συνθήκη των Σεβρών, που έσβησε τις ελπίδες εισορμησμού των σλαβικών εθνών στο Άγιο Όρος.
Όλοι οι μετέπειτα πρόεδροι, πρωθυπουργοί και βεβαίως βασιλείς, με τον αείμνηστο βασιλέα Παύλο το 1963, επισκέπτοντο το Άγιο Όρος, με εξαίρεση την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας 1967-74, ίσως διότι οι επικεφαλής της δεν προσκαλούντο από τους Αγιορείτες μοναχούς. Σημειωτέον ότι το δημοκρατικό πολίτευμα των Ιερών Μονών είναι παλαιότερο των Ελβετών και Άγγλων, διότι οι προϊστάμενοι των εκλέγονται και καταργούνται από την συνέλευση των γερόντων της Μονής, που συγκαλεί το ηγουμενοσυμβούλιο, εις περίπτωσιν χηρεύσεως ή παρεκτροπής του ηγουμένου.
Τούτων ούτως εχόντων, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τηρήσει την απόφαση να επισκεφθεί το “περιβόλι της Παναγιάς” και καλύτερη εποχή δεν είναι άλλη από αυτή του Ιουνίου – χωρίς κακοκαιρίες, δίχως μελτέμια και μετά τις εκλογές. Διαφορετικά θα δώσει την εντύπωση ότι υπάρχει χάσμα – πολιτικό, μεταφυσικό ή άλλο άγνωστο, στις σχέσεις των Αγιορειτών μοναχών και της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Θα είναι το τρίτο λάθος. Όσον δια την προκριθείσα εμβαλωματική λύσιν, ισχύει το ρηθέν υπό του Χαριλάου Τρικούπη: «Ανθ’ ημών ο Γουλιμής».(*)
(*) Γουλιμής, γόνος ασημάντου οικογενείας του Αγώνος της Ανεξαρτησίας 1821, που είχε πολιτικές φιλοδοξίες, οι οποίες όταν δικαιώθησαν σε κάποιες εκλογές που απεδοκίμασαν τον Μεσολογγίτη σπουδαίο πολιτικό Χαρίλαο Τρικούπη, το 1895, ούτος μετά πικρίας έκαμε το γνωστό σχόλιο κατά της κομματοκρατίας, που ανεβάζει ασημαντότητες στη θέση αντιπροσώπων του λαού στην Βουλή.