Πονοκέφαλος στο Μαξίμου για νέο κόμμα Σαμαρά
22/05/2025
Τα σενάρια που θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να ιδρύει κόμμα μέσα στο καλοκαίρι, οι αντιδράσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και το ”ντόμινο” εξελίξεων στην Κεντροδεξιά.
Αξιοσημείωτες εξελίξεις φαίνεται πως έρχονται στο μέτωπο της Κεντροδεξιάς. Πιο συγκεκριμένα, ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει πιο αποφασισμένος από ποτέ σε ό,τι αφορά την ίδρυση νέου κόμματος, με τον ίδιο αρχηγό. Μία σκέψη που βρίσκεται στο μυαλό του εδώ και καιρό, και η οποία πλέον μοιάζει να πλησιάζει στο να πάρει σάρκα και οστά.
Εντός του Σαββατοκύριακου που προηγήθηκε, ο πρώην πρωθυπουργός αρθρογράφησε στην εφημερίδα ”ΤΑ ΝΕΑ”, ασκώντας ξανά έντονη κριτική προς τον πρωθυπουργό, σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και για την ”αλλοίωση” (όπως την χαρακτηρίζει) που έχει υποστεί η ΝΔ υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τον Σαμαρά τονίζουν ότι κάθε του παρέμβαση μόνο τυχαία δεν είναι. Στενοί του συνεργάτες άλλωστε, από την ημέρα της διαγραφής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της κυβερνώσας παράταξης, του προτείνουν να μην κάτσει με…. σταυρωμένα τα χέρια, αλλά να βγει μπροστά και να θέσει σε εφαρμογή ”αυτό που μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων της Κεντροδεξιάς αναζητά”.
Συνέχεια στα εν λόγω σενάρια ήρθε να δώσει χθες Δευτέρα 19 Μαΐου, η εφημερίδα ”Δημοκρατία” η οποία έκανε λόγο για ειλημμένη απόφαση του πρώην πρωθυπουργού για την ίδρυση κόμματος. Μάλιστα προχώρησε και σε λεπτομέρειες, τονίζοντας πως έχει ήδη βρεθεί χρηματοδότης, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα αναζητείται και ένας ακόμα. Όλα δείχνουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πως οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι.
”Πονοκέφαλος” στο Μαξίμου για το κόμμα Σαμαρά
Από τη κυβέρνηση, το μόνο πρόσωπο που έχει τοποθετηθεί για την νέα παρέμβαση Σαμαρά, είναι η Ντόρα Μπακογιάννη. Η βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στο MEGA, επεσήμανε πως ο πρώην πρωθυπουργός επιδιώκει να κάνει ότι και το 1993 στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
«Δεν θα σχολιάσω τον κύριο Σαμαρά. Θα πω το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται κι όταν επαναλαμβάνεται, επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Το έκανε μια φορά ο κ. Σαμαράς, δεν μπορεί να το ξανακάνει δεύτερη φορά. Θέλει να ρίξει δεύτερη φορά Μητσοτάκη, φαίνεται από το άρθρο. Δεν θα λειτουργήσει».
Μπορεί από το Μαξίμου να διατηρούν σιγήν ιχθύος, τόσο για τη νέα παρέμβαση του Σαμαρά, όσο και για τα σενάρια που τον θέλουν έτοιμο να ιδρύει νέο κόμμα, εντούτοις μοιάζει προφανές πως μία τέτοια κίνηση εκ μέρους του “Μεσσήνιου” θα προκαλέσει αλυσιδωτές εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ.
Ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει εξαιρετικά αγαπητός σε νυν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται. Πέραν τούτου, ένα νέο κόμμα Σαμαρά θα είχε την δυνατότητα να προκαλέσει διαρροές ψηφοφόρων της ΝΔ, σε μία περίοδο που η κυβέρνηση δημοσκοπικά δείχνει να ανακάμπτει.
Θυμίζουμε πως ο κ. Σαμαράς αποτελεί ίσως το δημοφιλέστερο στέλεχος της ”γαλάζιας” παράταξης στη συνείδηση των ”συντηρητικών” της ψηφοφόρων, πέραν του γεγονότος πως στη συνείδηση μεγάλης μερίδας υποστηρικτών της ΝΔ, το πέρασμα του από το Μαξίμου την ταραχώδη περίοδο 2012-2015 αντιμετωπίζεται ως ”θρυλικό”, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την προσωπική μάχη που ο ίδιος έδωσε «με τον λαϊκισμό».
Επομένως, ελλοχεύει ο κίνδυνος της επιστροφής της ΝΔ σε ποσοστά (σε ό,τι αφορά τις μετρήσεις των γκάλοπ στην εκτίμηση ψήφου) πολύ πιο κάτω από το 30%. Αν συμβεί αυτό, τότε η όποια προσπάθεια έκανε το Μαξίμου να περιορίσει τις απώλειες που κατέγραψε η ΝΔ μετά την ”λαίλαπα” των Τεμπών, θα πάει χαμένη.
”Ντόμινο” εξελίξεων στη Κεντροδεξιά
Πέραν της ΝΔ, πρόβλημα με την ίδρυση κόμματος εκ μέρους του Αντώνη Σαμαρά, θα αποκτήσουν και τα μικρότερα κόμματα της λεγόμενης ”δεξιάς πολυκατοικίας”. Η Ελληνική Λύση, η Νίκη, αλλά κυρίως η Φωνή Λογικής, είναι εκείνα τα κόμματα που πιθανότατα θα έρθουν αντιμέτωπες με την συρρίκνωση (μικρή ή μεγάλη) αν ο πρώην πρωθυπουργός αποφασίσει να προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος. Αυτό διότι οι εισροές που έχουν βασίζονται εν πολλοίς στην ”απογοήτευση” μερίδας παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ από την ”κεντρώα-εκσυγχρονιστική” στροφή της Πειραιώς, κατά τη περίοδο Μητσοτάκη.
Λειτούργησαν δηλαδή ως το “happy place” των ”συντηρητικών” ψηφοφόρων, οι οποίοι όμως με τον Σαμαρά να ιδρύει κόμμα, ενδεχομένως να βρουν μια πολιτική στέγη με μεγαλύτερη αξιοπιστία και ιδεολογικό υπόβαθρο, πόσο μάλλον όταν οι εξελίξεις στον δυτικό κόσμο εν πολλοίς δικαιώνουν την ατζέντα του πρώην πρωθυπουργού: Από την αντίδραση του στην woke κουλτούρα, μέχρι την στάση του στο μεταναστευτικό.
Πριν κλείσουμε, αξίζει να αναφέρουμε δύο ακόμα πολύ σημαντικούς παράγοντες στην εξίσωση Σαμαρά. Ο πρώτος αφορά το γεγονός πως χαρακτηρίζεται ως ένας πολιτικός που δεν εγκαταλείπει τα “πιστεύω” του, αλλά και πως έχει ”αλλεργία” με την ήττα. Αυτό σημαίνει πως για να προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος, εκτιμάται ότι θα έχει ”μετρηθεί” και διαπιστώσει πως ο νέος πολιτικός του φορέας θα έχει ”ρεύμα”. Πιθανών να έχει δει αυτό που, (δυστυχώς για τον ίδιο) δεν βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας, και για αυτό συνεχώς αναβάλει την επιστροφή του στα πολιτικά δρώμενα. Εκτιμάται ότι ο Σαμαράς δεν θα προχωρήσει σε ίδρυση κόμματος, απλώς για να δώσει μάχη για να μπει στη Βουλή. Ο πήχης του είναι ψηλότερος.
Ο δεύτερος παράγοντας αφορά το γεγονός πως η ίδρυση ενός κόμματος Σαμαρά, θα φέρει στον ανταγωνισμό των πολιτικών αρχηγών ένα πρόσωπο το οποίο αυτομάτως θα μπορούσε σε αξιοπιστία, πολιτικό παρελθόν και παρουσίαση “κυβερνητικής” ατζέντας, να ξεπεράσει όλους τους νυν αντιπάλους του Κυριάκου, οι οποίοι υστερούν κατά πολλοίς στην “πρωθυπουργική” εικόνα. Άλλωστε, η ”ηγεμονία” του νυν πρωθυπουργού από το 2019 έως και σήμερα, βασίζεται κατά κύριο λόγο στην μη ύπαρξη ενός σοβαρού αντίπαλου δέους, με εναλλακτικό πλάνο διακυβέρνησης.
Μπορεί ο Σαμαράς να εκπροσωπήσει σήμερα στο πολιτικό σκηνικό αυτόν τον ρόλο; Το κατά πόσο μπορεί να το πετύχει, θα κριθεί στη πορεία. Το αν μπορεί να το πετύχει καλύτερα από τους νυν αντιπάλους του Κυριάκου Μητσοτάκη, μοιάζει ως μία ερώτηση που διαθέτει μία τρομερά εύκολη απάντηση…