Πως αντέδρασαν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν στην Αθήνα
16/08/2021Με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν να είναι ραγδαίες, στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να αναμένει την συλλογική ευρωπαϊκή τοποθέτηση, αρχικά μέσα από το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, αν και έχει υπογράψει ήδη την έκκληση των 60 χωρών που ζητούν από τους Ταλιμπάν να διευκολύνουν την έξοδο των διπλωματικών αντιπροσωπειών από τη χώρα. Την ίδια ώρα αντιδράσεις υπάρχουν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Η τραγική κατάσταση στο Αφγανιστάν με την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, αναδεικνύει την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας και του γεωστρατηγικού μοντέλου των στρατιωτικών επεμβάσεων της Δύσης, και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, στην περιοχή» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στο Facebook.
Τονίζει επίσης ότι «η ΕΕ αντί να παραμένει άφωνη και άβουλη, οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες με την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση αντιμετώπισης της κρίσης στο Αφγανιστάν». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η «μόνη λύση έστω και τώρα -μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων» είναι «η προώθηση μιας δυναμικής περιφερειακής πρωτοβουλίας υπό τον ΟΗΕ, που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα μόνιμα μέλη του ΣΑ, την ΕΕ και τις γειτονικές χώρες, θέτοντας αυστηρούς διπλωματικούς και οικονομικούς όρους στο νέο καθεστώς στο Αφγανιστάν, κυρίως ως προς το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικά των γυναικών και παιδιών».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση, «αντί να καλεί την ΕΕ να συνεχίσει επιστροφές Αφγανών στο Αφγανιστάν, όπως έκανε πριν 10 (!) ημέρες μαζί με την Αυστρία και τη Δανία, οφείλει να ζητήσει την έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θέτοντας τους παραπάνω στόχους και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κεντρική διαχείριση από την ΕΕ των αναπόφευκτων νέων προσφυγικών ροών που δεν πρέπει να επωμιστεί για μια ακόμη φορά μόνη η Ελλάδα ή άλλες χώρες πρώτης υποδοχής».
Τα άλλα κόμματα για το Αφγανιστάν
Στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν αναφέρθηκε και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ. Μιλώντς το πρωί, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Αφγανούς διερμηνείς, οι οποίοι στήριζαν τους Έλληνες που υπηρέτησαν εκεί και είχαν ζητήσει βίζα από την Ελλάδα. «Εδώ και ημέρες γνωρίζουμε πως οι διερμηνείς που έχουν πλέον εγκλωβιστεί στο Αφγανιστάν είχαν απευθυνθεί στην Ελλάδα» ανέφερε, ρωτώντας στη συνέχεια «τι έχει πράξει η ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα; Ποιος ή ποιοι είναι εκείνοι που αδιαφόρησαν; Γιατί οι διερμηνείς δεν βοηθήθηκαν; Τα ερωτήματα αυτά δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα».
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κάνει λόγο για «κατάρρευση της δοτής κυβέρνησης, που είχε αναδειχτεί στη χώρα μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους και την αναρρίχηση στη διακυβέρνηση του σκοταδιστικού κινήματος των Ταλιμπάν». Σημειώνει επίσης ότι πλέον «αποδεικνύεται περίτρανα ότι η επέμβαση των ΗΠΑ το 2001, που έγινε με το πρόσχημα της “καταπολέμησης της τρομοκρατίας” και της επίθεσης στους δίδυμους πύργους, είχε στην πραγματικότητα άλλες στοχεύσεις και κυρίως τον έλεγχο του “μαλακού υπογάστριου” της Ρωσίας και της Κίνας, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού αυτών των δυνάμεων με τις ΗΠΑ».
Προσθέτει ακόμη ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν και σήμερα πάλι ψεύδεται, προβάλλοντας την “εξοικονόμηση των χρηματικών πόρων του λαού” ως λόγο για την απομάκρυνση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ. ‘Αλλοι είναι οι στόχοι της, όπως η μετακίνηση της αμερικανικής προσοχής σε άλλα “μέτωπα”, όπως αυτό της περιοχής του Ειρηνικού, καθώς και η επιδίωξη διαμόρφωσης ενός βολικού για αυτές “κλίματος αστάθειας” στην Κεντρική Ασία, με την “εργαλειοποίηση” των εξελίξεων στο Αφγανιστάν».
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν επανέρχεται με νέα δήλωσή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, εκφράζοντας την ανησυχία του, αν οι γυναίκες χαρακτηριστούν «λαθροεισβολείς», αν φθάσουν στα σύνορά μας.