Πως είδαν τα κόμματα την παρέμβαση Σαμαρά – Αντιδράσεις και αιχμές

Πως είδαν τα κόμματα την παρέμβαση Σαμαρά – Αντιδράσεις και αιχμές, slpress

Αντιδράσεις προκαλεί η ηχηρή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά,  ο οποίος εκφράζει την αντίθεσή του με τις διερευνητικές επαφές, αλλά και την προσφυγή στη Χάγη. Αν και από τη ΝΔ δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο, κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για “ομηρία Μητσοτάκη” και εκτιμούν ότι αυτές οι εσωτερικές διαφωνίες είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός δεν συναίνεσε στη διαμόρφωση κοινής εθνικής γραμμής.

Σε συνέντευξη του στην “Καθημερινή της Κυριακής”, ο πρώην πρωθυπουργός διαφοροποιείται πλήρως από την κυβερνητική πολιτική στα εθνικά θέματα, κυρίως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τασσόμενος ξεκάθαρα κατά του “δόγματος κατευνασμού” της Άγκυρας. Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι με «πειρατές δεν κάνεις διάλογο», εκφράζοντας την αντίθεσή του με τις διερευνητικές επαφές που ξεκινούν τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι διερευνητικές «ακυρώνουν κάθε συζήτηση για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας», ενώ τάσσεται και κατά της προσφυγής στη Χάγη, υπογραμμίζοντας ότι με αυτή την ενέργεια «θα παραιτηθούμε εξ αρχής μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο». Ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρηματολογεί πάνω σε αυτό, τονίζοντας ότι «αυτό που μας ζητούν δεν είναι να προσφύγουμε στη Χάγη με βάση το διεθνές δίκαιο».

Η παρέμβαση Σαμαρά

Και αυτό γιατί, όπως λέει, «η Τουρκία δεν δέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», ούτε το υπογράφει, επομένως «δεν υπάρχει τέτοιο κοινό πλαίσιο προσφυγής». Ο πρώην πρωθυπουργός σχολιάζει αρνητικά και το «να συρθούμε στη Χάγη υπογράφοντας συνυποσχετικό με την Τουρκία», κάτι για το οποίο υποστηρίζει πως σημαίνει «να δεχθούμε να λυθούν οι διαφορές μας όχι όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, αλλά όπως θέλει η Τουρκία».

Ο Αντώνης Σαμαράς λέει «όχι» και στις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα τις ψηφίσει όταν έρθουν στη Βουλή. Υποστηρίζει μάλιστα, ότι από την “Συμφωνία των Πρεσπών”, την πλήρη εφαρμογή της οποίας επιδιώκει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Ελλάδα «δεν είδε κανένα καλό» και ότι «το πρόβλημα που είχαμε (με τα Σκόπια, μετασχηματίστηκε σε άλλο, πιο επικίνδυνο».

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από τη ΝΔ ή την κυβέρνηση, κόμματα της αντιπολίτευσης σχολίασαν καυστικά όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας κυρίως στις θέσεις Σαμαρά για τη “Βόρεια Μακεδονία” κάνει λόγο για «ιδιότυπη ομηρία του Κυριάκου Μητσοτάκη», τον οποίο χαρακτηρίζει «πρωθυπουργό υπό κηδεμονία». Υπογραμμίζει επίσης ότι πρόκειται για μια κατάσταση που «θα ήταν απλά θλιβερή, αν δεν αφορούσε την εξωτερική πολιτική της χώρας και τον διάλογο με την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην πιο δύσκολη στιγμή τους».

Πως αντιδρούν τα κόμματα

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι αυτή η «πολιτική ομηρία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Αντώνη Σαμαρά εξηγεί και την έλλειψη σαφούς στρατηγικής από την κυβέρνηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Μιλώντας στο Mega, ο Πάνος Σκουρλέτης, αφού επιτίθεται στον πρώην πρωθυπουργό, καταλογίζοντάς του «ακροδεξιό» και «διχαστικό λόγο», τονίζει ότι «το άρθρο του κ. Σαμαρά εξηγεί την στρατηγική ασάφεια της κυβέρνησης ως προς τα ελληνοτουρκικά».

Στέκεται βέβαια ιδιαίτερα στις «απειλές» προς την σημερινή κυβέρνηση να μην φέρει στη Βουλή τις συμφωνίες με τα Σκόπια, γιατί θα τις καταψηφίσει. Κατηγορεί τέλος τον πρώην πρωθυπουργό ότι «με τον λόγο του, δίχασε την ελληνική κοινωνία, όταν ήταν η ΝΔ στην αντιπολίτευση και αυτή τη στιγμή μπλοκάρει την έναρξη των συζητήσεων με σκοπό την ανεύρεση μιας ειρηνικής λύσης».

Την ίδια ώρα, το ΚΙΝΑΛ βλέπει σε αυτές τις «έντονες διαφωνίες» στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος τον λόγος που ο πρωθυπουργός αρνήθηκε τη διαμόρφωση κοινής εθνικής γραμμής. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης δήλωσε ότι «τώρα γίνεται ξεκάθαρο» γιατί αρνήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών για τη διαμόρφωση μιας κοινής εθνικής κατεύθυνσης και στάσης.

Την ανησυχία του για τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων εκφράζει και ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Κυριακάτικη δημοκρατία”, ο γγ του ΚΚΕ εκτιμά ότι η ένταση και η όξυνση στην περιοχή θα συνυπάρχουν με την προσπάθεια συμβιβαστικής λύσης. Ο ίδιος τονίζει ότι «η Τουρκία επιδιώκει μια συζήτηση για όλα, παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση ότι συζητάει μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».  Χαρακτηρίζει τέλος «άνευ αντικειμένου» τις προσδοκίες που, όπως λέει, «καλλιεργούν η ΝΔ και άλλα κόμματα», ότι η προεδρία Μπάιντεν θα βάλει φρένο στην τουρκική επιθετικότητα, τονίζοντας ότι «η συνεκμετάλλευση που “μαγειρεύεται”, δεν αποτρέπει τα χειρότερα, αντίθετα τα προετοιμάζει».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx