Πώς έχουν εξουδετερώσει τη Λαϊκή Νομοθετική Πρωτοβουλία
19/04/2024Κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος το έτος 2019 θεσπίστηκε ως θεσμός άμεσης δημοκρατίας η παρ.6 του άρθρου 73 του Συντάγματος, με την οποία εισάγεται στη νομοθετική λειτουργία της Βουλής η λεγομένη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 73 παρ.6 ορίζει: «Με υπογραφή 500.000 πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, μπορούν να κατατίθενται έως δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο προτάσεις νόμων στη Βουλή, οι οποίες με απόφαση του Προέδρου της παραπέμπονται στην οικεία κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία και εν συνεχεία εισάγονται υποχρεωτικά προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος. Οι προτάσεις νόμων του προηγουμένου άρθρου δεν μπορεί να αφορούν θέματα δημοσιονομικά, εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας. Νόμος ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου».
Εκτελεστικοί του Συντάγματος νόμοι είναι οι τυπικοί νόμοι, που προβλέπονται από το Σύνταγμα με σκοπό να εξειδικεύσουν τις διατάξεις και να ρυθμίσουν μέσα στα πλαίσια της συνταγματικής διάταξης διάφορα μερικότερα θέματα, όπως για την ανωτέρω διάταξη τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της. Σαφώς οι εκτελεστικοί του Συντάγματος νόμοι πρέπει να εκδίδονται τάχιστα, ώστε να εκπληρώνεται ο σκοπός του Συνταγματικού νομοθέτη, επειδή μέχρι τη θέσπισή τους η συνταγματική διάταξη παραμένει ανενεργός και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
Δεν έχει εκδοθεί εκτελεστικός νόμος
Στην παρούσα περίπτωση, παρά την πάροδο άνω των τεσσάρων ετών, ο εκτελεστικός της παραπάνω συνταγματικής διάταξης νόμος δεν έχει εκδοθεί και έτσι η παραπάνω διάταξη είναι ανενεργός και δεν μπορεί να ασκηθεί με βάση αυτή η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Για την καθυστέρηση αυτή έχουν κατατεθεί από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις. Στο σημείο αυτό παρατηρώ, ότι οψόποτε εκδοθεί ο εκτελεστικός της παραπάνω διάταξης νόμος πρέπει να διευκρινιστούν περιοριστικά σε αυτόν, ποια είναι τα γενικώς αναφερόμενα δημοσιονομικά θέματα, που δεν μπορεί να αφορά η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.
Στο διαδίκτυο έχει αναρτηθεί από τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών κείμενο ψηφίσματος το οποίο ψηφίζουν διαδικτυακά οι πολίτες και με το οποίο ζητείται η αναθεώρηση του Συντάγματος, η ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1,3 εκατ. υπογραφές. Σαφώς το παραπάνω ψήφισμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστά λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία σύμφωνα με το άρθρο 73 παρ. 6 του Συντάγματος για να ακολουθήσει η προβλεπόμενη από το άρθρο αυτό διαδικασία, αλλά αποτελεί μοχλό ισχυρής πολιτικής πίεσης για την ταχεία απόδοση της Δικαιοσύνης, για τη μη παραπομπή του θέματος στις ελληνικές καλένδες και τη συνέχιση του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης.
Κατά καιρούς και για διάφορα κρίσιμα θέματα, που ενδιέφεραν την κοινή γνώμη, είχε συγκεντρωθεί με πρωτοβουλία πολιτών και ιδιωτικών φορέων πλήθος υπογραφών κάτωθι κειμένων διαμαρτυρίας, αλλά και προτάσεων για την επίλυση συγκεκριμένων κυρίως κοινωνικών προβλημάτων. Τα κείμενα και οι προτάσεις υποβλήθηκαν στις αρμόδιες αρχές και στις εκάστοτε κυβερνήσεις πολλές φορές υπό τη μορφή ψηφίσματος, αλλά –κατά τη συνήθη πρακτική– απλά αγνοήθηκαν.
Αυτές τις μέρες κυκλοφορούν διαδικτυακά στα βόρεια προάστια και στους Δήμους Βουλιαγμένης-Βούλας-Βάρκιζας και έχουν υπογραφεί από χιλιάδες πολίτες κείμενα εν είδη ψηφίσματος που δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους Δημάρχους στον αγώνα τους για τη κατάργηση των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, που λόγω κατάχρησης συνδυαστικών διατάξεων και σωρευτικής εφαρμογής στο πολεοδομικό μέγεθος του ύψους επιτρέπουν την ανέγερση νέων κτιρίων σε ύψος πολύ μεγαλύτερου του επιτρεπόμενου δηλαδή από τα 14 μέτρα έφθασαν τα 20 με κίνδυνο –σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημάρχου Βουλιαγμένης-Βούλας-Βάρκιζας– να δημιουργηθεί ένα μεσογειακό Ντουμπάι.
Φαίνεται ότι κατόπιν της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε κάποιες διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού αντισυνταγματικές και τις εντεινόμενες διαμαρτυρίες των πολιτών μελετάται νομοθετική πρωτοβουλία για την άμεση ρύθμιση του θέματος. Δεν μπορώ, όμως, να προδικάσω το αποτέλεσμα, λόγω της έντονης αντίδρασης των μηχανικών-κατασκευαστών και του ΤΕΕ. Σε κάθε όμως περίπτωση και επειδή λόγω κομματικής πειθαρχίας οι παρεμβατικές δυνατότητες των βουλευτών έχουν περιορισθεί πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες όχι μόνο να εκφράζουν τη γνώμη τους, αλλά και να λαμβάνεται αυτή υπόψη.