Πως “κάηκαν” τα σενάρια για πρόωρες εκλογές – Η παράμετρος που λειτούργησε ως καταλύτης

Πως “κάηκαν” τα σενάρια για πρόωρες εκλογές – Ποια παράμετρος λειτούργησε ως καταλύτης, slpress

Ως τελειωμένα εμφανίζονται από πολλούς αναλυτές τα σενάρια για πρόωρες εκλογές μέσα στο 2021, τα οποία είχαν πυροδοτηθεί στις αρχές του έτους με την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Κορυφαίοι και άμεσα εμπλεκόμενοι υπουργοί, παρά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δίνουν πρωτιά με μεγάλη διαφορά στο κυβερνών κόμμα, διέψευσαν αυτά τα σενάρια. Οι πρόωρες εκλογές πάντως δεν προαναγγέλλονται, απλώς προκηρύσσονται.

Αν και ο πρωθυπουργός, όπως και κυβερνητικά στελέχη, είχαν απορρίψει εξαρχής τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, αυτά παρέμεναν στον δημόσιο λόγο. Αποδίδονταν μάλιστα στην πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει πολιτικά, εκτός από τη δημοσκοπική διαφορά και τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στην έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος για έξοδο από την καραντίνα και επιστροφή στην κανονικότητα.

Τα σενάρια αυτά τοποθετούσαν τις εκλογές στο Φθινόπωρο, όταν θα είχε πια φανεί, σύμφωνα με τις προσδοκίες, το αποτέλεσμα των εμβολιασμών, θα είχε ξαναζεσταθεί η αγορά και η οικονομία και κυρίως θα είχε καταγραφεί μια καλύτερη τουριστική χρονιά σε σχέση με το 2020. Παραλλήλως, αρκετοί αναλυτές, ήθελαν τον πρωθυπουργό και το κυβερνών κόμμα να θέλουν να “κάψουν” πριν το 2023, δηλαδή την εκπνοή της τετραετίας, το χαρτί της απλής αναλογικής.

Ο καταλύτης για τις πρόωρες εκλογές

Τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται, ωστόσο, ότι άλλαξαν πολλά, κυρίως εξαιτίας της ανεξέλεγκτης πορείας που προσλαμβάνει η πανδημία, αλλά και της σωρείας των προβλημάτων που προέκυψαν πανευρωπαϊκά σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολιασμού. Έτσι, το εμβόλιο και τα προσδοκώμενα θετικά αποτελέσματα, αν και πυροδότησε αρχικά τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (τα σενάρια αυτά προέρχονταν κυρίως από την αντιπολίτευση), μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι το ίδιο που τους έβαλε χειρόφρενο και σύμφωνα με πολλούς αναλυτές ακόμα και ταφόπλακα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο, οι καθυστερήσεις και η κριτική προς την Κομισιόν, όπως και οι μεταλλάξεις του ιού που οδήγησαν σε νέα έξαρση και κατ’ επέκταση σε νέα περιοριστικά μέτρα έβαλαν φρένο σε όλα. Οι εκτιμήσεις που γίνονται σήμερα για το καλοκαίρι είναι δυσμενέστερες από εκείνες της αρχής του έτους, ενώ η αβεβαιότητα αντί να φεύγει παρατείνεται και γίνεται περισσότερο έντονη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ακόμα και εκείνοι που, εξαιτίας των καλών δημοσκοπικών επιδόσεων της κυβέρνησης και του αναμενόμενου τους επόμενους μήνες νέου ευρωπαϊκού χρήματος, έβλεπαν το φθινόπωρο ως μια καλή ευκαιρία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δείχνουν τώρα ότι αρχίζουν πλέον και επιλέγουν τον δρόμο της σιωπής. Με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί άλλωστε στην οικονομία και την κοινωνία, το εκλογικό σώμα είναι αυτό που πρώτο, δεν επιθυμεί μια τέτοιου είδους εξέλιξη.

Μεταρρυθμίσεις αντί για κάλπες;

Η τάση αυτή καταγράφηκε και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι οποίες παραλλήλως επιβεβαίωσαν και το σύνηθες σε περιόδους κρίσης γεγονός της προσκόλλησης του εκλογικού σώματος στην κυβέρνηση που εκ των πραγμάτων έχει τη διαχείριση της κατάστασης. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι το πολιτικό σύστημα δεν προετοιμάζεται.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν μπει ήδη σε προεκλογική τροχιά και αναζητούν συμμαχίες και τρόπο διεύρυνσης της εκλογικής βάσης τους. Από την άλλη, η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση της απλής αναλογικής στις Δημοτικές εκλογές, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμη και η πλατφόρμα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Για την κυβέρνηση, αυτές οι νομοθετικές πρωτοβουλίες αποτελούν βέβαια προώθηση των μεταρρυθμίσεων που είχε εξαγγείλει προεκλογικά και που, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου “Europe 2021”, δεν έχουν ανακοπεί από την πανδημία. Στην ίδια συζήτηση, την οποία συντόνισε η επικεφαλής του τμήματος διεθνών ειδήσεων της εφημερίδας Handelsblatt, Νικόλ Μπαστιάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες σχετικά με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αυτές είναι η «πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις και η μεγάλη έμφαση σε προσόντα, δεξιότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση». 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι