Πώς ο Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού
01/12/2021Να περιορίσει το πολιτικό κόστος δίνοντας εξηγήσεις, μετά την κατακραυγή και τις αιτιάσεις αντισυνταγματικότητας που προκάλεσε η απόφαση για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, επιχείρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στην Βουλή. Ο Μητσοτάκης κινήθηκε στην γνωστή του γραμμή, απέφυγε κάθε αυτοκριτική και επέμεινε ότι οι μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης, ήταν οι δέουσες αν και όχι αποτελεσματικές, από ότι δείχνουν τα στοιχεία για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και νεκρών από τον κορονοϊό.
Είπε λοιπόν ότι η απόφαση για την υποχρεωτικότητα ήλθε σαν συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης και αφού εξαντλήθηκαν όλα τα άλλα μέσα. Επιχείρησε δε να προκαλέσει αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για «προαιρετική υποχρεωτικότητα» και λέγοντας ότι «πατάει σε δύο βάρκες και κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές».
Είπε ο πρωθυπουργός: «Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης έρχεται ενόψει και της ιδιαίτερα ανησυχητικής μετάλλαξης “O” και αφορά την κοινωνική κατηγορία που είναι η πιο ευάλωτη…Προτιμώ να εμφανιστώ πρόσκαιρα αυστηρός αλλά υγειονομικά σωστός…Η απόφαση είναι επίκαιρη, και στοχευμένη, με δικαιοσύνη, αναλογικότητα και αποφασιστικότητα».
Ακολούθως απάντησε σε ερωτήματα: Γιατί στους πιο ηλικιωμένους πολίτες; Γιατί 9 στους 10 που πεθαίνουν είναι σε αυτή την κατηγορία όπως και οι 7 στους 10 διασωληνωμένους. Γιατί τώρα; Γιατί τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη, καθώς δεν γνωρίζουμε τις συνέπειες της μετάλλαξης “O”. Για τα 100 ευρώ, μήπως είναι αυστηρό; Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στην ρύθμιση υποχρεωτικό χαρακτήρα. Αποτελεί αντίτιμο υγείας για τα Νοσοκομεία που δοκιμάζονται και τελευταία ώθηση για να πάρουν την απόφαση.
Το κράτος μεριμνά για την δημόσια υγεία
Επέμεινε δια μακρών ότι η εκστρατεία πειθούς των πολιτών να εμβολιαστούν ήταν αποτελεσματική. Ανέφερε ότι η πρόβλεψη είναι απολύτως συνταγματική, το βάσισε στο άρθρο 5 του Συντάγματος που αναφέρει ότι το κράτος μεριμνά για την δημόσια υγεία και επικαλέστηκε την τοποθέτηση του συνταγματολόγου Αντώνη Μανιτάκη.
Ανέφερε ακόμη ότι «η επιλογή μας είναι να προστατεύεται η κοινωνία και οικονομία και να μην έχουμε lockdown», ενώ απαντώντας στις κατηγορίες για τους στρατιωτικούς και τους αστυνομικούς είπε ότι «δεν γεμίζουν οι ΜΕΘ από στρατιωτικούς και αστυνομικούς αλλά από ηλικιωμένους». Κλείνοντας είπε ότι το ίδιο μέτρο σχεδιάζουν κι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.