ΘΕΜΑ

Πώς παγίδευσαν δύο φορές το κινητό του Ανδρουλάκη – Όλο το παρασκήνιο

Υποκλοπές: Γιατί προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο Ανδρουλάκης

Τα τροχιοδεικτικά έφυγαν νωρίς το πρωί της Τρίτης 26 Ιουλίου, όταν οι δημοσιογράφοι ειδοποιήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης μεταβαίνει στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις για το τι πάει να κάνει πρωινιάτικα στον Εισαγγελέα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν δόθηκε καμία εξήγηση. Η πρώτη πολιτική βόμβα έπεσε λίγο μετά, όταν ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης, είπε στους δημοσιογράφους ότι κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου, η οποία συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator.

Ακολούθησαν και άλλες βόμβες, όπως η παραδοχή του “καρατομηθέντος” Διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που συνήλθε λίγα 24ωρα μετά την καταγγελία (Παρασκευή 29 Ιουλίου), ότι παρακολουθήσεις γίνονται ύστερα από αίτημα ξένων υπηρεσιών. Όσες προσπάθειες κι αν έγιναν από κυβερνητικούς παράγοντες να διαψευστούν οι ισχυρισμοί για παγίδευση από ελληνική υπηρεσία του κινητού του κ. Ανδρουλάκη, έπεσαν στο κενό.

Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία (Ρόϊτερς) επιβεβαίωσαν πως πράγματι στη συνεδρίαση της Επιτροπής ο κ. Κοντολέων είχε παραδεχθεί πως γίνονται υποκλοπές με αίτημα ξένων υπηρεσιών. Ο κ. Κοντολέων και λίγο πριν ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης είχαν παραιτηθεί από τις θέσεις τους. Είχε μεσολαβήσει η έρευνα της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών), στην οποία επίσης είχε προσφύγει ο κ. Ανδρουλάκης. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το τηλέφωνο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ (με ελληνικό νούμερο) είχε παγιδευτεί “νομίμως” από την ΕΥΠ με άδεια της Εισαγγελέως. Όλα αυτά την περίοδο διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ.

Το παρασκήνιο της παγίδευσης

Η αποκάλυψη της ΑΔΑΕ, έβαλε “φωτιά στα τόπια” και εκ των πραγμάτων προκάλεσε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με απρόβλεπτη ακόμα συνέχεια. Προς το παρόν έχουμε τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντα, περίπου δέκα μέρες μετά την καταγγελία Ανδρουλάκη. Η προσπάθεια συνολικής παγίδευσης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη, μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator, δεν κατέστη εφικτή, καθώς ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν πάτησε το link. Όμως, όπως αποκαλύπτει η έρευνα της ΑΔΑΕ το κινητό του κ. Ανδρουλάκη παρακολουθείτο “νομίμως” από την ΕΥΠ

Το πρωί της Πέμπτης (4 Αυγούστου), υπήρξαν δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών και των Reporters United  που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έφεραν τον παραιτηθέντα Γρηγόρη Δημητριάδη να έχει σχέσεις με εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Σ’ αυτές φέρεται να εμπλέκεται και επιχειρηματίας, ο οποίος φέρεται να έχει αγοράσει το λογισμικό υποκλοπών Predator, το οποίο “μόλυνε” το κινητό του Κουκάκη και επιχείρησε να “μολύνει” και το κινητό του Ανδρουλάκη.

Παράλληλα, το πρακτορείο Ρόϊτερς αναφέρθηκε στις υποκλοπές, υπονοώντας μάλιστα πως σε αυτές ενδεχομένως να εμπλέκονται και κύκλοι στο Μαξίμου. Το βράδυ της ίδιας μέρας (4 Αυγούστου) το πόρισμα της ΑΔΑΕ ότι παρακολουθείτο το κινητό του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ , έφτασε στα χέρια του Πρωθυπουργού και λίγες ώρες αργότερα το πρωί της Παρασκευής (5 Αυγούστου) ανακοινώθηκαν οι παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντα.

Όλων αυτών είχε προηγηθεί ενδελεχής έρευνα στο κινητό του κ. Ανδρουλάκη από την αρμόδια τεχνική επιτροπή του Ευωκοινοβουλίου, όπως ο ίδιος την περιγράφει στη μηνυτήρια αναφορά του. «Στις 28 Ιουνίου 2022, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε χρήση αυτής της υπηρεσίας του Κοινοβουλίου για προληπτικούς λόγους. Από τον πρώτο έλεγχο που έγινε στην συσκευή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, φάνηκε η παρουσία ύποπτου συνδέσμου (link) που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator. Το Predator είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στη συσκευή του στόχου. Το Predator επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών [passwords], αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας (όπως πληροφορίες για την κινητή συσκευή)» εξηγούσαν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη με βάση την μηνυτήρια αναφορά Ανδρουλάκη.

Ανδρουλάκης και ΕΥΠ

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, «ο κ. Ανδρουλάκης έλαβε γραπτό μήνυμα στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, λίγο διάστημα δηλαδή πριν την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών, στη συσκευή του, το οποίο τον καλούσε να πατήσει ένα συγκεκριμένο σύνδεσμο, ο οποίος σύμφωνα με έκθεση του Citizens Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο χρησιμοποιείται ως δόλωμα για την εγκατάστασή του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator στο κινητό του στόχου. Το μήνυμα έγγραφε επακριβώς: “Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε” και ακολουθούσε ο σύνδεσμος, ο οποίος ήταν παραποίηση ιστοσελίδας η οποία υπάρχει και λειτουργεί κανονικά».

Αν και το μήνυμα φαίνεται να διαβάστηκε μία ώρα μετά τη λήψη του, το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν πάτησε ποτέ το link, είναι αυτό που φαίνεται να τον γλύτωσε από τα χειρότερα. Υπήρξε δηλαδή απόπειρα παγίδευσης, που αποτράπηκε. Σημειώνεται ότι στους 200 και πλέον ελέγχους κινητών ευρωβουλευτών που έχουν διεξαχθεί από το αρμόδιο όργανο του Ευρωκοινοβουλίου, ήταν η πρώτη περίπτωση που διαπιστώθηκε απόπειρα “μόλυνσης”. Τεχνικοί σύμβουλοι δεν αποκλείουν, εξάλλου, την υποκλοπή με άλλα συστήματα που δεν αφήνουν ίχνη.

Μια μέρα πριν την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, αποκάλυψε τα εξής: «Στις 21 Σεπτεμβρίου 2021 έγινε απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη μέσω SMS από τηλέφωνο στην Ελλάδα όσο ο κ. Ανδρουλάκης ήταν στην Ελλάδα». Το link οδηγούσε σε ελληνική ιστοσελίδα που υπάρχει και σήμερα και προφανώς χρησιμοποιούνταν σαν μάσκα για να μπει το κακόβουλο λογισμικό Predator

Την Τετάρτη 3 Αυγούστου, λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της απόπειρας παγίδευσης, συνεδρίασε η ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Στη συνεδρίαση εκείνη αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια επιτροπή για να διερευνήσει την καταγγελία Ανδρουλάκη. Επρόκειτο για μια αντανακλαστική κίνηση, για την οποία ούτε τα ίδια τα στελέχη της Αρχής έτρεφαν μεγάλες προσδοκίες. Ο έλεγχος της ΑΔΑΕ, εξάλλου, θα γινόταν στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο του κ. Ανδρουλάκη, όπου λογισμικά παρακολούθησης, όπως το Predator, δεν αφήνουν ίχνη.

Η ενημέρωση του Μαξίμου

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή” οι ελεγκτές της Αρχής την επόμενη μέρα μετέβησαν στην εταιρεία Wind, από όπου ζήτησαν και πήραν στοιχεία που αφορούσαν την τηλεφωνική σύνδεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.  Όσα προέκυψαν από την επεξεργασία των δεδομένων ήταν αυτά που πυροδότησαν τις εξελίξεις. Κι αυτό διότι διαπιστώθηκε ότι για το κινητό του κ. Ανδρουλάκη είχε ενεργοποιηθεί διαδικασία άρσης απορρήτου από την ΕΥΠ. Η ΕΥΠ, δηλαδή, παρακολουθούσε το τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κάνοντας χρήση του συστήματος “νόμιμης συνακρόασης”.

Για την παρακολούθηση είχε δοθεί άδεια από την εισαγγελέα που εποπτεύει την ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου. Για τον λόγο αυτόν, η κα Βλάχου συναντήθηκε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, το μεσημέρι της Παρασκευής. Για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ δεν είχε ενημερωθεί το Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο κ. Μητσοτάκης –σύμφωνα με όσα επικαλείται η “Καθημερινή”– ενημερώθηκε για τα ευρήματα της έρευνας αργά το βράδυ της Πέμπτης και ζητήθηκαν οι παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη (είχε υπ’ ευθύνη του την ΕΥΠ) και του διοικητή της Παναγιώτη Κοντολέοντος. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν το πρωί της 5ης Αυγούστου. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι για την παρακολούθηση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ δεν είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το βράδυ της Πέμπτης κλήθηκε να παράσχει εξηγήσεις σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο ο Παναγιώτης Κοντολέων. Αυτός είπε ότι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη έγινε κατόπιν αιτήματος ξένων αρχών! Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που κυκλοφορούν αναφέρουν ότι την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη είχαν ζητήσει οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας και της Αρμενίας! Είναι αδύνατον να πιστέψει κάποιος ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των παραπάνω χωρών ζήτησαν την παρακολούθηση του κινητού του αρχηγού του τρίτου ελληνικού κόμματος και η ΕΥΠ έσπευσε να την πραγματοποιήσει.

Ένα άλλο πιθανότερο σενάριο είναι ότι η ξένη υπηρεσία πληροφοριών που ζήτησε την παρακολούθηση είναι υπηρεσία μεγάλης δυτικής δύναμης και ο λόγος που ενδιαφέρθηκε για τον κ. Ανδρουλάκη είναι, επειδή συμμετέχει σε Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου με αντικείμενο τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Κίνας! Η άδεια για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπεγράφη από την εισαγγελέα τον Σεπτέμβριο 2021, δηλαδή μετά την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το παράνομο λογισμικό Predator, όπως ο ίδιος έχει καταγγείλει. Επειδή, λοιπόν, εκείνη η προσπάθεια είχε αποτύχει, η ΕΥΠ κατέφυγε στη “νόμιμη” παρακολούθηση!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι