ΑΠΟΨΗ

Πως παραδίδεται στις φλόγες μια διεφθαρμένη χώρα

Πως παραδίδεται στις φλόγες μια διεφθαρμένη χώρα, Δημήτρης Χρήστου

Οι καταστροφικές πυρκαγιές συνεχίζονται με την κυβέρνηση απροετοίμαστη για μια ακόμη φορά. Χαρακτηριστική η καθυστέρηση των διαδικασιών για τους καθαρισμούς των δασών σε ολόκληρη τη χώρα μέσω του προγράμματος Antinero II. Πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τον τακτικό προϋπολογισμό και αφορά σε εργασίες καθαρισμού δασών και αρχαιολογικών χώρων ανά την επικράτεια στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας, ενώ η χώρα έχει τυλιχτεί στις φλόγες.

Όπως προκύπτει από έγγραφα του ΤΑΙΠΕΔ που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, σε πολλές περιπτώσεις οι αναθέσεις υπηρεσιών καθαρισμού σε ιδιώτες έγιναν στα μέσα ή τα τέλη Ιουνίου(!) ή ακόμη και πριν λίγες μέρες στις αρχές Ιουλίου, όταν η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει από την 1η Μαΐου!

Ο διάσημος καθηγητής Οικολογίας και Δασοπροστασίας στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, Γιόχαν Γκολντάμερ, είχε κληθεί το 2018 από τον Αλέξη Τσίπρα και πρότεινε λύσεις σε μια έκθεση 150 σελίδων με κύριο στόχο την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας. «Για να προστατεύσει η Ελλάδα τα δάση της από τις πυρκαγιές ένα δρόμο πρέπει να ακολουθήσει: Την πρόληψη. Στην Ελλάδα δυστυχώς απουσιάζει ο ενιαίος και κοινός σχεδιασμός αντιπυρικής προστασίας, λείπουν τεκμηριωμένα τοπικά σχέδια πυροπροστασίας, όπως και σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία στον επιχειρησιακό σχεδιασμό», τόνιζε ο καθηγητής Γκολντάμερ και πρόσθετε:

«Αντίθετα, αντί να δαπανώνται κονδύλια για την πρόληψη, ξοδεύονται πολλαπλάσια χρήματα για την καταστολή των πυρκαγιών. Μόνο που μέχρι τώρα η κατάσταση αυτή κάθε άλλο παρά οδήγησε σε αντίστοιχη αύξηση στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του μηχανισμού». Οι προτάσεις Γκολντάμερ αγνοήθηκαν πλήρως από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που ανέλαβε την εξουσία το 2019.

Μάλιστα πριν από δύο μόλις εβδομάδες ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη για την αντιπυρική περίοδο. Τόσο έτοιμη που, για παράδειγμα, η Πυροσβεστική εισήλθε στην αντιπυρική περίοδο με 4.547 κενές θέσεις! Μάλιστα το 85% των οχημάτων της, περίπου 3.500 είναι οχήματα πάνω από δεκαετία και τα εγγεγραμμένα κονδύλια για την μισθοδοσία του προσωπικού είναι μειωμένα κοντά στα 7.500.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι!

Η διαφθορά από ψηλά…

Και, όπως σε όλες τις μεγάλες πύρινες καταστροφές, βλέπουμε από τις εναέριες τηλεοπτικές καλύψεις το μέγεθος της διαφθοράς στην άναρχη οικοδομική δραστηριότητα. Μέσα σε δάση κατοικίες χωρίς άδεια, χωρίς υποδομές ασφαλείας. Οι μίζες ξεκλειδώνουν όλα τα εμπόδια, στην πολεοδομία στη ΔΕΗ στην ύδρευση και όπου αλλού χρειάζονται.  Και όταν συμβαίνει το μοιραίο, ακούς φωνές που είναι το κράτος; Μα αγαπητέ μου, αυτό είναι το κράτος που πάντα κάνει τα στραβά μάτια.

Δεν υπάρχει τομέας που αυτή η χώρα να μην δυσφημείται. Τι είδους υψηλών προδιαγραφών τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί όταν η “πεντάστερη” φύση χάνει αστέρια που προστίθενται στα πολυτελή καταλύματα γύρω από μαύρα δάση. Τι είδους τουρίστες θα μας επισκεφτούν όταν μαθαίνουν πως εκεί που πάνε δεν υπάρχουν γιατροί; Πως θα μας ξανάρθουν όταν η κλιματική αλλαγή θα υποβαθμίσει τις συνθήκες ζωής.

Επιδείνωση του κλίματος

Πόσοι πήραν στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις από τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος έκρουσε καμπανάκι για την κλιματική κρίση και το περιβάλλον στη χώρα μας; «Είμαστε σε έναν κύκλο που περιστρέφεται με όλο και αυξανόμενη ταχύτητα και τα γεγονότα ακολουθούν το ένα το άλλο με τρομερή ταχύτητα» για να προσθέσει: «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως όταν καίγεται ένα τμήμα δάσους στην Αττική, αυτό έχει σοβαρή περιβαλλοντική επίπτωση. Φοβάμαι πως το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο. Τα δάση που απέμειναν είναι συγκεκριμένα. Επίσης, και στη Ρόδο η μεγάλη πυρκαγιά είναι σε κομβικό σημείο και θα είναι μεγάλες οι επιπτώσεις και εκεί».

Μπορεί το κράτος να απουσιάζει, αλλά ο πρωθυπουργός είναι εδώ. Πριν μάλιστα  σβήσουν τα πύρινα μέτωπα στην Αττική και την Κορινθία, υποσχέθηκε αποζημιώσεις (όπως αυτές που ακόμα περιμένουν οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας) και πρόβαλε την αυτονόητη προτεραιότητα στο να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. Βλέπετε ο ιδιωτικός τομέας στον οποίο παραχωρούνται οι δημόσιες υπηρεσίες, δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει και την επικίνδυνη και ασύμφορη πυρόσβεση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι