ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πως θα διαχειριστεί τον “πράσινο ήλιο” ο Ανδρουλάκης

Πως θα διαχειριστεί τον "πράσινο ήλιο" ο Ανδρουλάκης, Αλφόνσος Βιτάλης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Επανέρχεται έστω με την φόρμουλα της “σύνθετης ονομασίας” ο ιστορικός τίτλος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το εμβληματικό σύμβολο ο “πράσινος ήλιος”, καθώς με πολύ μεγάλη συμμετοχή , που ξεπέρασε τα 170.000 άτομα, ολοκληρώθηκαν οι εσωκομματικές ψηφοφορίες στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, για εκλογή συνέδρων και οργάνων του κόμματος , αλλά και για την επιλογή του νέου ονόματος. Με συντριπτική πλειοψηφία, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία πέρασε το όνομα “ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ”.

Πρακτικά θα παγιοποιηθεί ως προς την καθημερινή χρήση το βαρύ ιστορικό όνομα ΠΑΣΟΚ. Μέσω πάντως της φόρμουλας της σύνθετης ονομασίας “ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ”, φαίνεται ότι “ξεπερνιέται” το μείζον πρόβλημα του ΑΦΜ του παλιού ιστορικού ΠΑΣΟΚ, το οποίο λόγω των χρεών που συσσωρεύτηκαν , αναγκάστηκε να προσφύγει σε άλλη ονομασία και σε νέο ΑΦΜ. Παρά το “τρυκ” αυτό, υπήρχε έντονη διάθεση μιας σημαντικής πλειοψηφίας κόσμου και στελεχών που παρέμειναν και τα “πέτρινα χρόνια” να επανέλθει με όποιο τρόπο είναι δυνατόν το όνομα ΠΑΣΟΚ και ο πράσινος ήλιος.

Οι διαδικασίες αυτές ολοκληρώθηκαν πέντε περίπου μήνες μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κόμματος και πλέον αναμένεται στο Συνέδριο (20-22 Μαίου) να αναδειχθεί το πολιτικό στίγμα και οι πολιτικές προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ. Βέβαια η επαναφορά έστω με σύνθετη ονομασία του ιστορικού ονόματος “ΠΑΣΟΚ” και του εμβληματικού “πράσινου ήλιου”, μπορεί να ακουμπάει το θυμικό πρώην ψηφοφόρων του άλλωστε κραταιού ΠΑΣΟΚ, όμως χρειάζεται κάτι περισσότερο από αυτό.

Άλλωστε κατά τον Φρανσουά Μιτεράν πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων και της ιστορίας. Και τα συγκεκριμένα σύμβολα όπως και το όνομα έχουν μια πολιτική βαριά παράδοση και δημιουργούν προσδοκίες, αλλά και παγίδες αν υπερτιμηθούν κάποια πράγματα. Το μεγάλο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είναι από εδώ και πέρα πως θα κεφαλαιοποίηση παραπάνω και την χθεσινή μαζική προσέλευση στις εσωκομματικές κάλπες, αλλά και τις 270.000 που πήγαν να ψηφίσουν τον Δεκέμβριο για νέο Πρόεδρο του Κόμματος.

Πρωτίστως όμως η μεγάλη πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι να μπορέσει να έχει ένα ισχυρά βαρύνοντα πολιτικό ρόλο που θα το αναδείξει  σε ρυθμιστή των εξελίξεων και  σε «δύναμη-καταλύτη» την Κυριακή των εκλογών με την απλή αναλογική. Και ως προς τούτο αυτό που μετράει είναι περισσότερο ένας σαφής πολιτικός προσανατολισμός και ένα καλά δομημένο πρόγραμμα και λιγότερο αν το ποσοστό είναι 11,8%, 14% ή 12,% κλπ. Ακόμα και με 10,1% μπορεί να έχει ισχυρό ρυθμιστικό ρόλο και να δρα ως καταλύτης στις πολιτικές εξελίξεις (κυβερνητικές συνεργασίες, σαφή πολιτικά μέτωπα, εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης κ.α).

  Βιομηχανία οι υποκλοπές – Η νέα λίστα

Νίκος Ανδρουλάκης

Σε δήλωση του αργά το βράδυ ο Πρόεδρος του Κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε: «Η συγκλονιστική σας συμμετοχή δυνάμωσε την ελπίδα που γεννήθηκε τον Δεκέμβριο. Ευχαριστώ τα πάνω από 170 χιλιάδες μέλη,  που έδωσαν δυναμικό παρών, παίρνοντας το μέλλον της παράταξης στα χέρια τους. Οι πολίτες αποφάσισαν: Το σύμβολο μας, ο ήλιος, επέστρεψε. Μαζί με τις μνήμες μιας ιστορικής παράταξης, που ταυτίστηκε με τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια.

Επέστρεψαν οι προσδοκίες να γίνει ξανά η Δημοκρατική Παράταξη, μαζί με τις δυνάμεις της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και των κινημάτων της οικολογίας , η φωνή της δημιουργικής Ελλάδας. Της Ελλάδας της προόδου, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης. Η φωνή των Ελλήνων, που αγωνιούν για ένα καλύτερο μέλλον, επιζητώντας την διαφάνεια και την αξιοκρατία. Η φωνή των νεότερων γενεών που αγωνίζονται για περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή τους.

Οικοδομούμε μέρα με τη μέρα μια καινούργια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό σε κάθε πεδίο των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας. Μπροστά μας έχουμε κρίσιμες κοινωνικές και πολιτικές μάχες. Προχωράμε με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Όλοι μαζί θα νικήσουμε».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι