Πως θα γίνεται εφεξής η φύλαξη των συνόρων

Πως θα γίνεται εφεξής η φύλαξη των συνόρων,Σπύρος Γκουτζάνης

Η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας, περιλαμβάνονται στις κατευθυντήριες αρχές που έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο στη “θεσμική” σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη -στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης-, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, πάντα σε στενή συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια της Κομισιόν. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς το αμέσως επόμενο διάστημα να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους:

  1. Στην άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.
  2. Στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης. Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του λιμενικού σώματος με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια.
  3. Στην αναμόρφωση –μέχρι το τέλος του 2018- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.
  4. Στην πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.
  5. Στην ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και του μετανάστες.
  6. Στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας.

Πάντως στις προτεραιότητες δεν καταγράφεται η προεκλογική δέσμευση για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Νωρίτερα, κατά τη έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε δηλώσει: «Στην σύσκεψη παρουσιάστηκε η κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή όπου παρατηρούνται ροές μεταναστών τον τελευταίο καιρό…Η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότητας, πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το μέλλον γιατί δεν ξέρουμε τι θα φέρει το μέλλον.

Το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευση και της ασφάλειας θα τύχει της καλύτερης δυνατής διαχείρισης. Με τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί είναι βέβαιο ότι -και με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης -η διαχείριση στο μέλλον θα είναι πιο αποτελεσματική. Η Ελλάδα της Αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας είναι εδώ και κοντά της είναι η Ευρώπη. Η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη. Θέλω να πιστεύω ότι με καλή βούληση και θετική προδιάθεση θα έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι