Πως το Ποτάμι γίνεται ξεροπόταμο
17/01/2019Η διαγραφή του Δανέλλη από το Ποτάμι, αν και μονόδρομος, δεν κάνει λιγότερο σύνθετα τα πράγματα. Εξάλλου, το Ποτάμι μετατράπηκε σε ρυθμιστή των εξελίξεων και το βάρος αυτό πέφτει βαρύ στους ώμους του Θεοδωράκη. Θρυαλλίδα για να αναδειχθούν τα στρατηγικά διλήμματα του Ποταμιού αλλά και οι φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος, αποδεικνύεται η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με την ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η στάση του στη Βουλή ίσως παίξει αποφασιστικό ρόλο στο αν θα κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών ή αν θα κινδυνέψει να τιναχθεί στον αέρα. Κατά πολλούς, αφορά και στη διατήρηση της πολιτικής αξιοπρέπειας ή όχι του ίδιου του ιδρυτή και προέδρου του. Κι αυτό όταν η πολιτική επιβίωση του Ποταμιού είναι αμφίβολη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα τελειώσει άδοξα η προσπάθεια που ξεκίνησε έξι χρόνια πριν με στόχο την συσπείρωση του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Η Σεβαστουπόλεως, πάντως, δυσκολεύεται να αλλάξει γραμμή σε ένα ζήτημα που χαρακτηρίζεται ταυτοτικό. Μια απόδραση από το αδιέξοδο είναι το “παρών” ή η αποχή.
Μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο Θεοδωράκης απευθύνθηκε στον Δανέλλη, μετά την γνωστοποίηση της απόφασής του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση παρά την κομματική γραμμή: «Κύριε Δανέλλη αυτό που κάνετε δεν είναι έγκλημα, είναι κάτι χειρότερο, είναι λάθος! Στο έγκλημα μπορεί να υπάρχει πάθος, ένστικτο, απερισκεψία. Στο λάθος όμως υπάρχει σκέψη, μελέτη, υπολογισμός», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στον πρώην πια βουλευτή του τόνισε πως «Θέλω και εδώ να είμαι κατηγορηματικός. Δεν εξαγοράσθηκε. Ούτε λεφτά παζάρεψε, ούτε καρέκλα. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Αλλά αυτό δεν κάνει μικρότερο το λάθος του. Σε μια συνεχή έξαρση εγωισμού, έβαζε κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα πάνω από όλα το δικό του θέλω».
Ο Δανέλλης δεν είναι ο μόνος
Ο Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στους υπόλοιπους βουλευτές που έχει χάσει: «Γιατί ο Δανέλλης δεν είναι ο μόνος. Είναι και ο Φωτήλας και ο Μπαργιώτας και ο Αχμέτ και η Μάρκου και ο Θεοχάρης. Αναφέρομαι μόνο σε αυτούς που έφυγαν από το Ποτάμι και όχι σε όλους όσοι άλλαξαν κόμματα. Αλήθεια; Τι σύμπτωση και αυτή! Όλοι πηγαίνουν σε μεγαλύτερα κόμματα και δεν βρίσκεται ένας -Ένας!- να πει: ‘η συνείδηση μου με οδηγεί να εγκαταλείψω το μεγάλο μου κόμμα και να πάω σε ένα μικρότερο’».
Θύμισε πως οι τελευταίες εκλογές έγιναν με λίστα, σημειώνοντας πως «στη δική μας ηθική δεν πρέπει να επιτρέπεται σε έναν βουλευτή να αλλάζει κοινοβουλευτική ομάδα στη διάρκεια μιας θητείας. Στη συνέχεια, επί της ουσίας απευθύνθηκε στο εσωτερικό του κόμματός του και στο ακροατήριό του. Έκανε έναν σύντομο απολογισμό για να εξηγήσει γιατί το Ποτάμι είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα.
«Τα περισσότερα από αυτά που μας κατηγορούν, ότι δεν έχουμε οργανώσεις, ότι έχουμε εθελοντές και όχι μέλη, δεν είναι αδυναμίες μας. Είναι συνειδητές επιλογές. Συνειδητά το Ποτάμι δεν έστησε κομματικούς μηχανισμούς με αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους. Έχουμε και εμείς το δικαίωμα να γεμίσουμε με αποσπασμένους υπαλλήλους όλη τη χώρα και δεν το κάνουμε.
»Συνειδητά το Ποτάμι δεν άνοιξε γραφεία σε όλη τη χώρα να μαζεύει αιτήσεις και αιτήματα- Συνειδητά το Ποτάμι δεν παραβίασε την εκλογική νομοθεσία. Δεν έβαλε αφίσες και δεν ξόδεψε δανεικά και αγύριστα. Συνειδητά στο γραφείο μου στη Σεβαστουπόλεως η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή. Δεν το λέω μεταφορικά. Το λέω κυριολεκτικά. Θέλαμε λοιπόν να κάνουμε ένα κόμμα αλλιώς, ανοιχτό, σύγχρονο, αντιγραφειοκρατικό! Και τα καταφέραμε».
Τέλος, ξεκαθάρισε πως η ψήφος εμπιστοσύνης είναι η κόκκινη γραμμή που το κόμμα του δεν θα περάσει. «Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση γιατί απέτυχε στα περισσότερα SOS κεφάλαια της χώρας: Δημόσια διοίκηση, παιδεία, Δικαιοσύνη, ασφάλεια. Κατηγορώ λοιπόν τον Αλέξη Τσίπρα. Ο δρόμος που επιλέξατε κ. Τσίπρα είναι λάθος. Η συμπεριφορά του κ. Καμμένου επέβαλε να είχατε πάρει πολύ νωρίτερα τις αποφάσεις σας. Αλλά θέλατε μέχρι τέλους να παίζετε σε διπλό ταμπλό».
Εκτός από την ψήφο εμπιστοσύνης, όμως, πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ήδη γίνεται λόγος πως αιτία της επίσπευσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης συνδέεται με το γεγονός πως τα κείμενα των συνταγματικών τροπολογιών και του εφαρμοστικού νόμου που ψηφίστηκαν από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της χώρας στις 12 Ιανουαρίου. Δηλαδή το περασμένο Σάββατο.
Άλλοθι από Ποτάμι
Όπως και να έχει, σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι βουλευτές του Ποταμιού μετά την επιβεβαίωση από τον Δανέλλη ότι θα είναι ο 151ος βουλευτής ο οποίος θα κρατήσει στη ζωή την κυβέρνηση. Ψηφίζοντας υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών θα δώσουν την πολυπόθητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ένα πολιτικό άλλοθι στην κυβέρνηση. Αυτός είναι και ο λόγος που το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με τεράστιο ενδιαφέρον τις ζυμώσεις που πραγματοποιούνται στο Ποτάμι. Μετράνε κουκιά.
Εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να προστεθεί με βεβαιότητα η ψήφος του Δανέλλη, του Παπαχριστόπουλου, της Παπακώστα, του Κόκκαλη και της Κουντουρά. Ερωτηματικό παραμένει τι θα πράξει τελικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θεοχαρόπουλος. Ως εκ τούτου, η στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού –πλην Δανέλλη– πιθανότατα να κρίνει το αποτέλεσμα!
Ο Θεοδωράκης δεν έχει αποφασίσει ακόμα τί θα κάνει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μαυρωτάς θα ακολουθήσει τον αρχηγό του σε ό,τι αυτός αποφασίσει. Σε χθεσινές δηλώσεις του χαρακτήρισε «δυσάρεστη και στενάχωρη» την εξέλιξη της υπόθεσης Δανέλλη, σημειώνοντας πως «με την αποσκίρτηση θολώνει το μήνυμα για το Ποτάμι».
Ο Ψαριανός από την πλευρά του ανέφερε πως μετά τη δήλωση Δανέλλη, «όλοι μαζί τώρα θα αποφασίσουμε και ελπίζω να πάμε σε διαφορετική, ενιαία στάση για την Συμφωνία των Πρεσπών». Ο Ψαριανός ανήκει στους βουλευτές του Ποταμιού που θα καταψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών, θεωρώντας πως διαφορετικά θα στήριζαν την κυβέρνηση. Ο Γιώργος Αμυράς βρίσκεται πιο κοντά στην θέση του Ψαριανού. Τα δύο στελέχη του κόμματος δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να ανεξαρτητοποιηθούν από το Ποτάμι, εάν οι υπόλοιποι τρεις (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης) αποφασίσουν να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, έχουν ενημερώσει για τις προθέσεις τους και τον πρόεδρο του κόμματος.
Από την άλλη, ο Λυκούδης βρίσκεται απέναντί τους, φλερτάροντας με το “ναι” στην Συμφωνία των Πρεσπών: «Υπάρχουν δύο σκέψεις: η μια να καταψηφίσουμε και οι πέντε και η άλλη να απέχουμε ως κόμμα από την ψηφοφορία», δήλωσε ο βουλευτής του Ποταμιού Αμυράς. Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος του κόμματος Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι δεν έχει αλλάξει θέση για τη Συμφωνία.