ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πως βλέπει ο Τσίπρας τις πολιτικές εξελίξεις

Πως βλέπει ο Τσίπρας τις πολιτικές εξελίξεις, Σπύρος Γκουτζάνης

Λελογισμένα επικριτικός, συναινετικός με έμφαση στην επόμενη ημέρα και με θετικές προτάσεις, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο κ. Τσίπρας επικέντρωσε τα πυρά του στον πρωθυπουργό και απέφυγε να ζητήσει συγκεκριμένες παραιτήσεις υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων, για να μην υπάρξει διάχυση της ευθύνης. Είναι εμφανές ότι επιχειρεί να αποδομήσει προσωπικά τον πρωθυπουργό και την κεντρική του επιλογή για το «επιτελικό κράτος».

Για την δική του στάση και γιατί δεν ζητά εκλογές απάντησε: «Δεν εργαλειοποιώ την καταστροφή…Το τελευταίο που με απασχολεί είναι να εκμεταλλευτώ τον πόνο και την τραγωδία, όσο για τις πολιτικές εξελίξεις, θα υπάρξουν στην ώρα τους». Είπε ακόμη αν ανοίξει η συζήτηση για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας έχει πρόσωπο να προτείνει για επικεφαλής. Σημείωσε ακόμη ότι την πρωτοβουλία για την συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων την έχει ο πρωθυπουργός και αν ζητήσει συνάντηση θα ανταποκριθεί.

Ακολούθως τόνισε την ανάγκη να υπάρξει διακομματική συναίνεση και έδωσε βάρος στην συνολική του πρόταση για αναδιοργάνωση των κρατικών δομών που αφορούν την πολιτική προστασία. «Η συγγνώμη είναι οφειλόμενη σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, το θέμα είναι αν ο κ. Μητσοτάκης καταλαβαίνει γιατί την ζητά και αν θα έχει έμπρακτη συνέχεια», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Αναφερόμενος πάντα στην «συγγνώμη» που ζήτησε ο πρωθυπουργός είπε: «Εγώ δεν κατάλαβα γιατί ζητά συγγνώμη αφού αμέσως μετά έλεγε για το πόσο καλά τα πήγε ο κρατικός μηχανισμός από την αντιμετώπιση της πανδημίας…». Εξέφρασε τον προβληματισμό για το αν ήταν μία πραγματική συγγνώμη ή μία συγγνώμη προσχηματική και επιβεβλημένη από τους επικοινωνιολόγους και πρόσθεσε: «Γνωρίζετε πως κρίνει ο λαός τέτοιες αναφορές για το τι συμβαίνει από τότε που ανακαλύφθηκε η συγγνώμη». Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Τσίπρας, το αν ήταν μια πραγματική συγγνώμη θα φανεί από την συνέχεια και τα έργα του κ. Μητσοτάκη.

Καταλογισμός ευθυνών στον πρωθυπουργό

Η ευθύνη ανήκει πρωτίστως στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση αδυνατεί να προτάξει την προστασία των πολιτών από την επικοινωνιακή διαχείριση και τον εξωραϊσμό της κατάστασης». Ο κ. Μητσοτάκης έχει την βασική ευθύνη για τις επιλογές πολιτικών και προσώπων που έκανε και ακολούθως για να κατανείμει τις επιμέρους ευθύνες στους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Αν είναι ικανοποιημένος από έναν υφυπουργό, που ενώ καιγόταν η μισή Ελλάδα δήλωνε ότι “ο μηχανισμός λειτούργησε υποδειγματικά”, είναι δικό του θέμα. Αν είναι ικανοποιημένος από την αναβάθμιση των υπευθύνων της καταστροφής στο Μάτι, αν αισθάνεται καλά, ας τους κρατήσει ή ας τους αλλάξει. Εγώ δεν θα αισθάνομαι ήσυχος αν δεν κάνουμε τις δομικές αλλαγές στην κρατική μηχανή που θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει χθες».

Σημείωσε ακόμη ότι «Δεν είμαι εγώ αυτός που ζητάω να αναλάβει την ευθύνη. Το Σύνταγμα το επιβάλλει. Αν δεν αλλάξει τακτική και συνεχίσει την τακτική του αυτοθαυμασμού και της επικοινωνίας με την βοήθεια ενός ευνοϊκού συστήματος επικοινωνίας σύντομα θα δρέψει στα σταφύλια της οργής…Η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών δεν υπόκειται σε πολιτικές σκοπιμότητες».

Κριτική στο επιτελικό κράτος

Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στο επιτελικό κράτος το οποίο χαρακτήρισε «αναποτελεσματικό, ξεχαρβαλωμένο, αργό, δυσκίνητο» και πρόσθεσε ότι η διατήρησή του προοιωνίζεται τα χειρότερα. Αν η ίδια πρακτική συνεχιστεί, εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, τότε το ποτάμι της οργής θα ξεχειλίσει.

Πέρα από την δομική ανασυγκρότηση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ανασχεδιασμός του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ και στο πλαίσιο αυτό να ενταχθούν τα τοπικά σχέδια ανασυγκρότησης των περιοχών που καταστράφηκαν. Για τις αποζημιώσεις είπε ότι θα πρέπει να είναι στο 100% της ζημιάς και να είναι έγκαιρες με παράκαμψη της γραφειοκρατίας.

Ανέφερε ότι δεν υπήρξε επικοινωνία της κυβέρνησης ή του Νίκου Χαρδαλιά, με την αντιπολίτευση κατά την διάρκεια των πυρκαγιών και καμία ενημέρωση, όπως και δεν υπήρξαν απαντήσεις στα ερωτήματα που έθετε ο ΣΥΡΙΖΑ για το επιτελικό σχέδιο αντιμετώπισης. «Είναι θλιβερό ότι δεν υπήρξε ενημέρωση, ούτε από την κυβερνητική εκπρόσωπο. Δεν θα έκρινε αυτό τις πυρκαγιές, είναι όμως αρνητικό για την Δημοκρατία…Η τακτική να φιμώνει τις ερωτήσεις για να μην αναδείξει τις ευθύνες είναι λάθος αντιμετώπιση». Σημείωσε ακόμη ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να διερευνήσει τις ευθύνες των υπηρεσιακών οργάνων για τις πράξεις και παραλείψεις τους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι