ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόσα έπαιρνε τιμής ένεκεν ο Αβραμόπουλος από την ΜΚΟ του Παντσέρι

Πόσα έπαιρνε τιμής ένεκεν ο Αβραμόπουλος από την ΜΚΟ του Παντσέρι

Εξηγήσεις υποχρεώθηκε να δώσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa σύμφωνα με το οποίο ο πρώην επίτροπος της ΕΕ είχε οικονομικές απολαβές για την συμμετοχή του στην ΜΚΟ Fight Impunity. Ο πρώην επίτροπος με δήλωση στο ΑΠΕ τονίζει ότι δεν είχε αρμοδιότητες στην εν λόγω ΜΚΟ, που ερευνάται από τις βελγικές αρχές για το σκάνδαλο του Ευρωκοινοβουλίου, παραδέχεται, όμως, ότι έπαιρνε οικονομική αποζημίωση για την συμμετοχή του 5.000 ευρώ τον μήνα.

«Η συμμετοχή μου στον οργανισμό Fight Impunity ήταν εξ’ αρχής απολύτως χωρίς εκτελεστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες. Η επιτροπή που συμμετείχα, μεταξύ των άλλων μαζί με προσωπικότητες όπως η πρώην επίτροπος Φ. Μογκερίνι, ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός Bernard Cazeneuve και η γερουσιαστής Emma Bonino, ήταν τιμητική. Για την συμμετοχή μου και την αποζημίωση που θα την συνόδευε ζήτησα την έγκρισή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία και μου δόθηκε γραπτώς, από την πρόεδρό Von der Leyen» τονίζει ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφορικά με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa .

«Αντίστοιχη θετική γνωμοδότηση για τη συμμετοχή μου στην τιμητική επιτροπή της Οργάνωσης, δόθηκε από την ανεξάρτητη επιτροπή ηθικής (Independent Ethical Committee) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 10 Δεκεμβρίου 2020. Η αποζημίωση ήταν για ένα χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με το ποσό των 5.000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο δηλώθηκε και φορολογήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ελληνικό νόμο. (τελικό ποσό: 3750 € ) . Μετά από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2022, επειδή η δραστηριότητα του οργανισμού είχε ατονήσει, ζήτησα και σταμάτησε η αποζημίωση. Από τον Μάρτιο και μετά, η συμμετοχή μου είχε ουσιαστικά τελειώσει», συνεχίζει ο κ. Αβραμόπουλος. Και καταλήγει η δήλωσή του: «Μόλις δε πληροφορήθηκα τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, υπέβαλα αμέσως και αμετάκλητα την παραίτησή μου και ζήτησα να αφαιρεθεί το όνομα μου από το website, από κοινού με τις άλλες προσωπικότητες που μετείχαν στην επιτροπή».

Τι γράφει η La Stampa 

H La Stampa ανέφερε ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος «ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό επίτιμο μέλος του συνδέσμου Fight Impunity, της ΜΚΟ του Αντόνιο Παντσέρι που κατέληξε στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας των Βρυξελλών. Ο πρώην επίτροπος ελληνικής υπηκοότητας είχε μάλιστα εμπλακεί πολύ περισσότερο στις δραστηριότητες του συλλόγου από τα άλλα επίτιμα μέλη. Και για αυτό «πληρωνόταν για περίοδο ενός έτους» ξεκινώντας από την 1η Οκτωβρίου 2020, όπως αναφέρει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδε η La Stampa που ωστόσο δεν αναφέρει το ποσό.

Η ιταλική εφημερίδα συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για επίσημο τέλος (αμοιβή), άρα απολύτως θεμιτό, τόσο που στις 3 Φεβρουαρίου 2021 εγκρίθηκε από την ίδια την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως προκύπτει από δεύτερο έγγραφο. Όμως, υπό το πρίσμα των όσων έχουν συμβεί, ο μισθός του εγείρει τουλάχιστον δύο ζητήματα με επιπτώσεις τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο: «Το πρώτο: Ο Αβραμόπουλος μπορεί να έλαβε “βρώμικα” κεφάλαια, αν ισχύει ότι το Fight Impunity λειτούργησε ως “κέντρο ξεπλύματος” για τα κρυφά κονδύλια που έφτασαν από το Κατάρ. Το δεύτερο, που προκύπτει είναι πως σήμερα ο Αβραμόπουλος είναι ένας από τους δύο φαβορί υποψηφίους για το ρόλο του ειδικού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις χώρες του Κόλπου (ο άλλος είναι ο Λουίτζι ντι Μάιο). Και η απλή υποψία ότι μπορεί να έλαβε, έστω και εν αγνοία του, “βρώμικα χρήματα” από το Κατάρ αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο εμπόδιο στην κούρσα του προς τον νέο ρόλο που καθιέρωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ».

Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε στη La Stampa ότι «η Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις στην υπόθεση, διεξάγει εσωτερικούς ελέγχους και θα επικοινωνήσει με τον κ. Αβραμόπουλο εάν υπάρξουν ενδείξεις ότι δεν συμμορφώθηκε με τους όρους της έγκρισης που του δόθηκε για τη συμμετοχή του στην ΜΚΟ».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι