Πόσο εθνικό είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0”
17/06/2021Τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” παρουσίασαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι σχετιζόμενοι υπουργοί, σε μια πανηγυρικού χαρακτήρα εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά, στην οποία παρέστη και η πρόεδρος της Κομισιόν. Η παρουσίαση έγινε με την ταυτόχρονη έγκριση του ελληνικού Σχεδίου από την ΕΕ, αλλά και μία ημέρα μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου, το οποίο όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν χαρακτηρίσει ως “προαπαιτούμενο”.
Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου, συνολικού ύψους 30,5 δισ. Ευρώ, Μητσοτάκης και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσαν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλον για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, το οποίο ξεκίνησε από πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού. Η πρόεδρος της Επιτροπής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για την πρόσκληση να έρθει στην εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά. «Στο λίκνο της Δημοκρατίας και της φιλοσοφίας», όπως είπε.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι «η τελευταία πράξη της αναταραχής από την πανδημία» και εξήρε την σημασία της απόφασης που έλαβε η ΕΕ, να προχωρήσει, για πρώτη φορά, στην έκδοση “κοινού χρέους”. Παραλλήλως, διαβεβαίωσε και πάλι, ότι η κυβέρνηση του θα διασφαλίσει «πως οι πόροι θα επενδυθούν σωστά, με διαφάνεια, έγκαιρα και προς όφελος κάθε Έλληνα πολίτη».
“Ελλάδα 2.0” με σφραγίδα Μέρκελ
Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι γνωστό πάντως ότι θα διατεθούν σε συγκεκριμένους τομείς, τους οποίους επέβαλε η Μέρκελ, παρότι μεγάλο μέρος τους, λίγο κάτω από το μισό, δεν αποτελεί επιδότηση αλλά δάνεια. Πρόκειται κυρίως για την «πράσινη μετάβαση» και τον «ψηφιακό μετασχηματισμό», τομείς στους οποίους, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «κατευθύνονται και οι περισσότεροι πόροι» του ελληνικού Σχεδίου.
Αυτό το επιβεβαιώνει και η αξιολόγηση της Κομισιόν, για την οποία ο πρωθυπουργός είπε ότι εκφράστηκε «κολακευτικά» για το ελληνικό σχέδιο! Στην αξιολόγησής της, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι το 38% των συνολικών χρηματοδοτήσεων αφιερώνεται σε μέτρα που υποστηρίζουν τους κλιματικούς στόχους και το 23% στην ψηφιακή μετάβαση. Υπερβαίνει δηλαδή το ελάχιστο 20% που απαιτείται από τον κανονισμό του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).
Μιλώντας μάλιστα για «επιλογή», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τα σχεδόν οκτώ δισ. που θα εκταμιευθούν εντός του 2021 θα χρηματοδοτήσουν, κυρίως, προγράμματα ηλεκτρικής διασύνδεσης νησιών αλλά και ενεργειακής θωράκισης επιχειρήσεων και κατοικιών». Έργα που, όπως είπε, έχουν «έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα» και αποτελούν «συνέχεια πολιτικών που ήδη εξελίσσονται, όπως η απολιγνιτοποίηση, η ηλεκτροκίνηση και η δυναμική στήριξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».
Οι εκτιμήσεις Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το Σχέδιο “Ελλάδα 2.0”, σύντομα, θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε κάθε περιφέρεια της χώρας και περιορίστηκε «στην αναφορά μερικών μόνο πλευρών που δείχνουν, ωστόσο, τις κατευθύνσεις του». Αυτές, όπως είπε, είναι η πλήρης ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και των επιχειρήσεων, ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός των δημόσιων νοσοκομείων, η καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων για περισσότερη και καλύτερη απασχόληση, καθώς και τα μεγάλα οδικά έργα και οι επενδύσεις για την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές.
Εεκτίμησε τέλος, ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές επενδύσεις, μπορούν να κινητοποιήσουν συνολικά «κεφάλαια που θα αγγίξουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε, σε ορίζοντα επταετίας, να δημιουργήσουμε επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη εθνική ανάπτυξη που θα αγγίζει το 7%». Την εκτίμηση αυτή, για αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2026 και δημιουργία 180.000 θέσεων εργασίας, υποστήριξε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τον οποίο ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά για τη συμβολή του στη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.
Στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης υποστήριξε ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης ουσιαστικά θα μας βοηθήσει στην ψηφιοποίηση όλου του κράτους». Από την πλευρά τους, ο υπουργός Περιβάλοντος Κώστας Σκρέκας είπε ότι θα έχουμε «μείωση κόστους και ενεργειακή επάρκεια στα νησιά με τις διασυνδέσεις που χρηματοδοτούνται» και ο Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ότι θα υπάρξει «συνολική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος». Για «ισχυρό μήνυμα Περιβαλλοντικής Δημοκρατίας» μίλησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, και για «ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης» η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επικρίνει τον πρωθυπουργό για το Εθνικό Σχέδιο Ανακάμψης, τονίζοντας ότι τα κονδύλια κατευθύνονται σε «λίγους και εκλεκτούς», αλλά και το ότι η κυβέρνηση απέφυγε τον διάλογο επ’ αυτού, παρά το γεγονός ότι το Πρόγραμμα ξεπερνά τη θητεία της.
Σήμερα, το ΚΙΝΑΛ επανήλθε στην κριτική του, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «επέλεξε την ασφάλεια ενός επικοινωνιακό σόου με τους υπουργούς και τους επιλεγμένους συνομιλητές του, αντί για τον δημόσιο διάλογο». Τόνισε μάλιστα ότι απαιτείται να έρθει το θέμα το ταχύτερο στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι «η ασφάλεια του μονόλογου δεν θα υπάρχει για τον κ. Μητσοτάκη».
Το ΚΙΝΑΛ επανέλαβε ότι τα κονδύλια θα πάνε σε πολύ λίγους και αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του προγράμματος στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Μπαίνοντας μάλιστα στη ουσία, ανέφερε ότι από το Πρόγραμμα απουσιάζουν η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση και η στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα, καθώς και ότι η μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία δεν συνδέεται με εγχώρια παραγωγή και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Χαρακτήρισε τέλος ανεπαρκή τα κονδύλια για την Υγεία, την Παιδεία και το Δημογραφικό και αποκάλεσε το Σχέδιο «μοντέλο εισαγωγών και κατανάλωσης».