Άμεση Ανάλυση

Πόσο κοινή είναι η γραμμή Μητσοτάκη-Δένδια

Πόσο κοινή είναι η γραμμή Μητσοτάκη-Δένδια, Σπύρος Γκουτζάνης

Πόσο κοινή ήταν η γραμμή που εξέφρασε ευθαρσώς ο υπουργός Εξωτερικών στην Άγκυρα με τη γραμμή του Μαξίμου; Το ερώτημα προκύπτει μετά την σημερινή αντίδραση της κυβέρνησης στη νέα τουρκική αμφισβήτηση οριοθετημένης πλέον ελληνικής ΑΟΖ. Όπως είναι γνωστό τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε γαλλικό σκάφος που πραγματοποιούσε έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ, που έχει οριοθετηθεί με τη σχετική συμφωνία Αθήνας-Καΐρου.

Όπως δείχνουν οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, κ. Πελώνη, το Μαξίμου επιστρέφει στην γνωστή κατευναστική πολιτική έναντι της Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχει διάσταση μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών. Εκτός αν θεωρήσουμε ότι η στάση του κ. Δένδια στη Άγκυρα ήταν μόνο πυροτέχνημα για πολιτικούς και δη εσωκομματικούς λόγους.

Σε ερώτηση στο μπρίφινγκ –με αφορμή το επεισόδιο με το γαλλικό ερευνητικό σκάφος– αν ισχύει ότι «έχει κληθεί ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα για εξηγήσεις από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών», η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε ότι «το περιστατικό αυτό αφορά τη γαλλική πλευρά» και πρόσθεσε: «Θα επαναλάβω ότι στόχος μας είναι να αναζητηθούν προοπτικές για μια θετική ατζέντα, για να υπάρξει σε μια πρώτη φάση ένα κλίμα αποκλιμάκωσης και αυτό προωθήθηκε κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα…».

Σε άλλη ερώτηση για το «πώς απαντά η Αθήνα στην έμπρακτη αμφισβήτηση των ορίων της ελληνικής ΑΟΖ που οριοθετηθεί η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία», η απάντηση ήταν: «Η ελληνική πλευρά εξέδωσε τη Navtex για το γαλλικό πλοίο. Αυτό τα λέει όλα». Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία εξέδωσε αντι-Navtex, αμφισβητώντας και σ’ αυτό το επίπεδο την ελληνική ΑΟΖ.

Ως εκ τούτου, είναι αδιανόητη η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι η παρενόχληση του γαλλικού ερευνητικού εντός της ελληνικής ΑΟΖ είναι θέμα της Γαλλίας κι όχι της Ελλάδας, όταν είναι τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα που εμπράκτως αμφισβητούνται. Το Μαξίμου δεν έκανε καν το αυτονόητο να καταγγείλει την προκλητικότητα του κ. Ερντογάν. Αντίθετα, τόνισε ότι στόχος είναι η αναζήτηση θετικής ατζέντας.

Η στρατηγική του Μαξίμου

Προφανώς το Μαξίμου θεωρεί ότι η αντίδραση σε μία τέτοια ευθεία τουρκική πρόκληση δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση. Αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να κάνει διάβημα, αφήνοντας ερωτηματικό για το αν συμφωνεί με την κατευναστική συμπεριφορά του Μαξίμου. Επιπροσθέτως, η κ. Πελώνη άφησε να εννοηθεί ότι παρά την συνέχιση των προκλήσεων γίνονται συνεννοήσεις για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Την περασμένη εβδομάδα, μέσα στην αγωνία του να κατευθύνει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις Δένδια στην Άγκυρα, το Μαξίμου διοχέτευσε στα ΜΜΕ ότι «ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και είχε ρητή εντολή εάν προκληθεί να απαντήσει αναλόγως». Εν ολίγοις δίχως κανείς να θέσει τέτοιο θέμα, το πρωθυπουργικό επιτελείο έσπευσε να υπογραμμίσει το αυτονόητο σε μία δημοκρατία: ότι οι υπουργοί εκτελούν εντολές του πρωθυπουργού.

Δημιούργησε έτσι υπόνοιες, εάν όχι βάσιμες αμφιβολίες, ότι υπάρχει διάσταση μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών. Εάν οι δηλώσεις Δένδια υποδεικνύουν μία γραμμή αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας, η σημερινή αντίδραση της κυβέρνησης στην έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ, διαψεύδει ότι η γραμμή αυτή είναι κοινή. Επιπλέον, υποδεικνύει ότι εκείνο το οποίο έσπευσε να προλάβει το Μαξίμου ήταν να μην ανέβουν οι μετοχές του κ. Δένδια στο εσωκομματικό χρηματιστήριο, καθώς είναι σαφές ότι έχει βάλει πλώρη για την ηγεσία.

Παράλληλα με την εξουδετέρωση της εσωκομματικής απειλής Δένδια, το Μαξίμου φαίνεται ότι ήδη εργάζεται για την επιστροφή στην γνωστή σημιτική γραμμή που είναι κοντά στο “πνεύμα του Ελσίνκι”. Και μάλιστα παρά την προειδοποίηση του κ. Καραμανλή.  Εφόσον ο κ. Δένδιας, όπως υπαγορεύει και το κοινό αίσθημα στην βάση της παράταξης, κινηθεί στο πλαίσιο των δηλώσεών του στην Άγκυρα είναι θέμα χρόνου η πλήρης διάσταση με το Μαξίμου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx