Πότε ο Τσίπρας θα στήσει κάλπες

Πότε ο Τσίπρας θα στήσει κάλπες, Σταύρος Λυγερός

Μπορεί λόγω Μακεδονικού το σενάριο των διπλών εκλογών τον Μάιο του 2019 να αναζωπυρώθηκε, αλλά στην πραγματικότητα ήταν στο τραπέζι του πρωθυπουργού πριν και ανεξαρτήτως από τις εξελίξεις, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κι αυτό, παρότι επισήμως οι κυβερνητικοί δήλωναν σ’ όλους τους τόνους πως κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Το σενάριο αυτό, όμως, έχει μάλλον εγκαταλειφθεί. Αυτό φάνηκε και από την τροπολογία που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αποδέχθηκε ο αρμόδιος υπουργός για να πραγματοποιηθούν οι τοπικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές. Άρα, κατά πάσα πιθανότητα πάμε σε τριπλές εκλογές.

Η σκοπιμότητα πραγματοποίησης ταυτοχρόνως ευρωπαϊκών, τοπικών και εθνικών εκλογών πηγάζει από τη διαπιστωμένη στην πράξη τάση όσων είχαν ψηφίσει το κυβερνών κόμμα στις προηγούμενες εκλογές να διοχετεύουν τη δυσαρέσκειά τους στις ευρωπαϊκές και τοπικές κάλπες. Έτσι, η πτώση του ποσοστού στις εθνικές κάλπες να είναι μικρότερη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλιστα, το σενάριο των διπλών εκλογών τον Μάιο του 2019 έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι από την τετραετία θα χαθούν ουσιαστικά μόνο οι καλοκαιρινοί μήνες του 2019, εάν, βεβαίως, επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και πρώτο κόμμα αναδειχθεί η ΝΔ.

Αρκετά στελέχη –σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ αυτών και ο Τσακαλώτος– ωστόσο, θεωρούσαν ότι το φθινόπωρο του 2018 προσφέρεται περισσότερο για να στηθούν κάλπες. Πρώτον, επειδή θα είναι νωπή η έξοδος από τα Μνημόνια με όλη τη θετική αύρα που αυτή θα δημιουργήσει στην κοινή γνώμη. Δεύτερον, επειδή φοβούνταν ότι ειδικά με τη μείωση των συντάξεων από την αρχή του 2019 θα προσγειωνόταν η ελπίδα ότι η Ελλάδα άφησε πίσω τα δύσκολα χρόνια και εισέρχεται σε ανοδική τροχιά.

Στην πραγματικότητα, το μόνο μειονέκτημα του σεναρίου “εκλογές το φθινόπωρο του 2018” ήταν εξαρχής ότι οι κυβερνώντες δεν ήθελαν να χάσουν έναν ολόκληρο χρόνο παραμονής στην εξουσία. Από την άλλη πλευρά, δεν ήθελαν να εισπράξουν το βαρύ πολιτικό-εκλογικό κόστος από την ψηφισμένη μείωση των συντάξεων. Αυτός ήταν ο ένας λόγος που οι κυβερνώντες υιοθέτησαν την πολιτική των υπερπλεονασμάτων. Ήλπιζαν ότι θα έπειθαν τους δανειστές να ακυρωθεί το μέτρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι θα το καταφέρουν. Προφανώς, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο και η επιλογή του Τσίπρα να συνάψει συμφωνία για να διευκολύνει τη Μέρκελ στο μεταναστευτικό.

Ο άλλος λόγος που υιοθετήθηκε η πολιτική των υπερπλεονασμάτων ήταν για να μπορούν να δίνουν στον τέλος του έτους τον μποναμά στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και έτσι να τα δέσουν εκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόστος αυτής της πολιτικής, ωστόσο, ήταν και παραμένει βαρύ. Στέρησε πολύτιμους πόρους από την πραγματική οικονομία, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι αναιμικός, πολύ μικρότερος και από τις αρχικές προβλέψεις.

Κλειδί η μείωση των συντάξεων

Από τη στιγμή, πάντως, που άρχισε να διαφαίνεται πως μπορεί να αποτραπεί η μείωση των συντάξεων τον ερχόμενο Ιανουάριο, το σενάριο των εκλογών αυτό το φθινόπωρο άρχισε να χάνει έδαφος και μεταξύ των αρχικών υποστηρικτών του. Στα τέλη του 2017 θεωρούσαν πως εάν οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου του 2018 έδειχναν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακάμψει και ότι η εκλογική μάχη θα ήταν ντέρμπι, ο Τσίπρας θα σκεπτόταν σοβαρά να στήσει κάλπες.

Η τάση δημοσκοπικής ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε παρατηρηθεί στα τέλη του 2017, όμως, έχει ανακοπεί. Μπορεί στην κυβέρνηση να μην ομολογούν, αλλά βασικός λόγος είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προκαλεί πολιτική-εκλογική φθορά στον ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα μεγαλύτερη στους ΑΝΕΛ.

Έτσι, παρά τα προβλήματά της, η ΝΔ διατηρεί σταθερό το ευρύ δημοσκοπικό προβάδισμά της, γεγονός που απομακρύνει ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες αυτό το φθινόπωρο. Εκτός, βεβαίως, κι αν προκύψουν νέα ρήγματα στην ήδη ακρωτηριασμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οπότε δημιουργηθούν νέα δεδομένα στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού συσχετισμού δυνάμεων.

Ακόμα και τώρα, πάντως, ορισμένα στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως έχει κρίσιμη σημασία το κόμμα τους να αποσπάσει τόσο υψηλό ποσοστό που να εμποδίσει πολιτικά τη Γεννηματά να συμπράξει μετεκλογικά με τον Μητσοτάκη. Εάν συμβεί αυτό, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και με άλλους όρους, γεγονός που εκ των πραγμάτων θα ανοίξει όλους ορίζοντες. Υπενθυμίζουμε, άλλωστε, πως στις αρχές του 2020 θα πραγματοποιηθεί η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, η οποία δυνάμει μπορεί να προκαλέσει βουλευτικές εκλογές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι