ΘΕΜΑ

Πότε βλέπουν εκλογές υπουργοί – Τι σημαίνει ανοικτή Βουλή το θέρος

Πότε βλέπουν εκλογές υπουργοί – Τι σημαίνει ανοικτή Βουλή το θέρος, Σπύρος Γκουτζάνης

Η ανακοίνωση ότι η Ολομέλεια της Βουλής δεν θα σταματήσει την λειτουργία της για το καλοκαίρι, αναζωπύρωσε τα σενάρια εκλογών για τον Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με τις φήμες για εκλογικό ανασχηματισμό τον Ιούνιο. Οι νέες πληροφορίες ενισχύουν το σενάριο των πρόωρων εκλογών, που κατέγραψε το slpress την περασμένη Κυριακή. Καθώς οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται και φυσικά αποφασίζονται την τελευταία στιγμή, ο λόγος είναι πάντα για υπολογισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θέλει να είναι ανοικτή η Βουλή για να κλείσει εκκρεμότητες και να προωθήσει νομοθετικά πρωτοβουλίες που έχουν μείνει πίσω. Ακόμη, ενδεχομένως και μία νέα Προανακριτική που συζητείται στα παρασκήνια, για να είναι υπό συνεχή πίεση ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, προς το παρόν τουλάχιστον, η Προανακριτική για το Νίκο Παππά, αποδεικνύεται “άνθρακες ο θησαυρός”. Το σκεπτικό όσων επιμένουν να εισηγούνται εκλογές παραμένει σταθερό:

Η κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευτεί την συγκυρία, καθώς ακόμη προηγείται, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανακάμψει, και στην κοινή γνώμη υπάρχει η ικανοποίηση από το άνοιγμα μετά το παρατεταμένο lockdown και η ελπίδα είναι πιο ισχυρή από την δυσαρέσκεια και την απογοήτευση. Αυτές, που μοιραία θα προκύψουν και θα αποκτήσουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας από τον επόμενο χειμώνα, οπότε θα γίνουν αισθητές οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, όπως προβλέπουν, αν δεν υπάρξει και ένα επόμενο κύμα πανδημίας.

Σημειολογία προετοιμασίας

Το καλοκαίρι βοηθά πάντα στην διαμόρφωση θετικού κλίματος στην κοινωνία, ενώ ο τουρισμός θα αποφέρει έσοδα και εισόδημα σε μία κατηγορία επαγγελματιών και εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση λένε, ο Σεπτέμβριος είναι μία καλή συγκυρία που ίσως δεν υπάρξει ξανά. Επιπλέον σημειώνουν ίσως είναι η ευκαιρία για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό της τριχοτομημένης ΝΔ και την πλήρη επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το νεοφιλελεύθερο εκσυγχρονιστικό σύστημα που οικοδομεί, πριν η τάση της νέας δεξιάς αποκτήσει δυναμική.

Επιπροσθέτως, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, το σύστημα εξουσίας θα “ξεφορτωθεί” τον πάντα απρόβλεπτο Αλέξη Τσίπρα, η ευρύτερη κεντροαριστερά θα μπει σε περιδίνηση και θα χρειαστεί χρόνια να συνέλθει. Κάποιοι φλερτάρουν με το παλιό σύνθημα «καθαρές λύσεις». Η σημειολογία μίας σειράς κινήσεων στο πεδίο της άσκησης της διακυβέρνησης, όπως σημειώνουν στελέχη της διοίκησης, οδηγεί στην κατεύθυνση των εκλογών. Δεν είναι δίχως σημασία ότι υπουργός, δίνει και συγκεκριμένη ημερομηνία, την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου.

Χαρακτηριστική είναι η τροπολογία της περασμένης Πέμπτης, με την οποία η διαχείριση των πόρων του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, τα όποια μεγάλα έργα εν ολίγοις, περνούν σε πενταμελή επιτροπή που θα αναφέρεται στο υπουργείο Επικρατείας, δηλαδή στο Μέγαρο Μαξίμου. Το περίεργο είναι ότι ο αρμόδιος υπουργός έφερε την τροπολογία για την αποψίλωσή του, αντί να υποβάλλει την παραίτησή του. Επιπροσθέτως, η μεταφορά της αρμοδιότητας, ενισχύσει τις πληροφορίες για μετακίνηση του Γιώργου Γεραπετρίτη σε άλλο υπουργείο, προκειμένου να ανοίξει αυτόνομη πολιτική περπατησιά.

Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση φυσικά θα είναι διπλή, η πρώτη με απλή αναλογική και μετά από έναν μήνα με το νέο εκλογικό σύστημα που θα αναδείξει και κυβέρνηση. Το σενάριο βασίζεται στο ότι και στις πρώτες και στις δεύτερες εκλογές, η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα και την δεύτερη Κυριακή θα σχηματιστεί κυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ, ή με ένα τμήμα του υπό τον Ανδρέα Λοβέρδο που θα αποχωρήσει. Μέχρι εδώ το σενάριο είναι πολιτικά συνεπές.

Υπάρχει και αντίλογος

Τα προβλήματα αρχίζουν όταν υπεισέρχονται οι υπολογισμοί για τα ποσοστά που θα αποσπάσουν τα κόμματα στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική. Όλοι θεωρούν βέβαιο ότι θα υπάρξει έκφραση διαμαρτυρίας περισσότερο προς την κυβέρνηση, παρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που αντίθετα θα συσπειρώσει τις δυνάμεις του. Μία χαμηλή επίδοση όμως της ΝΔ την πρώτη φορά θα παράξει πολιτικά αποτελέσματα, ενώ θα αλλάξει τα δεδομένα και για την δεύτερη Κυριακή.

Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι η έκφραση δυσαρέσκειας δεν θα είναι μεγάλη, ότι θα την συγκρατήσουν. Βασίζονται στις μετρήσεις τους σύμφωνα με τις οποίες, υπάρχει μεν διαρροή δεξιών ψηφοφόρων προς την Ελληνική Λύση, αλλά αντίθετα πέτυχαν να περιορίσουν (να εξαφανίσουν από την επικαιρότητα, λένε), το κόμμα του Γιώργου Τράγκα και τα άλλα ακόμη μικρότερα σχήματα. Σύμφωνα με τον αντίλογο, η δυσαρέσκεια ειδικά στη δεξιά βάση είναι εκτεταμένη και στις πρώτες εκλογές που θα είναι με απλή αναλογική και επιτρέπει την εκδήλωσή της, μπορεί να αγγίξει και διψήφιο ποσοστό.

Αντίθετα όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019 (έστω και μόνο για να μειώσουν τα ποσοστά του Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω της νεοφιλελεύθερης αντίληψης του ή της οικογενειακής του παράδοσης), νιώθουν ότι δικαιώθηκαν και δεν έχουν λόγο να μη το επαναλάβουν. Το ότι δεν κάνει την αντιπολίτευση που θα επιθυμούσαν (πιο σθεναρή ή πιο αριστερή κλπ) είναι μεν βάσιμο, αλλά δεν είναι επαρκής λόγος για να αλλάξουν την απόφασή τους, ειδικά αφού έχουν επιβεβαιωθεί οι εκτιμήσεις τους για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνάδει προς αυτό ότι  υποδοχείς στα αριστερά δεν υπάρχουν, ο κ. Βαρουφάκης δεν πείθει περισσότερο από τον Τσίπρα.

Δομικός ανασχηματισμός

Το μεσοδιάστημα του ενός μηνός μέχρι την δεύτερη Κυριακή είναι πολύς χρόνος, όπου το σύστημα των μέσων ενημέρωσης δεν θα παίζει τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ποσοστό 90% έναντι 10% με αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος, αλλά θα προσαρμοστεί στην προεκλογική κατάσταση. Αν επιμείνει θα προκαλέσει αντίστροφη δυναμική. Οι πολιτικές στοχεύσεις όπως και η αποτίμηση των πραγματικών στοιχείων πολλές φορές δεν αντανακλούν την πραγματικότητα, αλλά εκφράζουν τους ευσεβείς πόθους των σχεδιαστών.

Εν κατακλείδι παρότι πράγματι το σενάριο είναι ανοικτό και η σημειολογία των κινήσεων των κυβερνητικών παραγόντων δείχνει προετοιμασία, εξακολουθεί να είναι εξίσου πιθανό να μην πάρει την απόφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να προτιμήσει να εξαντλήσει την τετραετία με την πλειοψηφία των 158 βουλευτών. Παράλληλα με το σενάριο των πρόωρων εκλογών κινείται και ο ανασχηματισμός.

Εννοείται αυτή την φορά κανονικός εκτεταμένος και δομικός ανασχηματισμός, αφού στους δύο προηγούμενους ο κ. Μητσοτάκης έμεινε δέσμιος των ισορροπιών και έκανε “διορθωτικές κινήσεις”. Σε αυτό το σενάριο θα αλλάξει πρόσωπα που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του ή που δεν κέρδισαν την συμπάθεια της κοινής γνώμης. Παράλληλα θα αντανακλούν την ισορροπία με τα κομματικά υποσυστήματα των καραμανλικών και των σαμαρικών. Η κεντροδεξιά βάση του κόμματος είναι δυσαρεστημένη από τους πολλούς εκπροσώπους του πάλαι ποτέ εκσυγχρονισμού.

Αγκάθι και καταλύτης το Μακεδονικό

Η απόφαση ότι θα μείνει ανοικτή η Ολομέλεια της Βουλής επαναφέρει το Μακεδονικό σε νέα βάση, καθώς είναι ανοικτό το αν θα φέρει ο Μητσοτάκης προς ψήφιση τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας της Ελλάδας με τη Βόρειο Μακεδονία. Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην χώρα μας, επ’ αφορμή του Φόρουμ των Δελφών, ότι έχει την διαβεβαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι τα πρωτόκολλα θα έλθουν σύντομα προς ψήφιση. Επιπλέον είπε ότι είναι απαραίτητα για να προχωρήσουν οι επιχειρηματικές συνεργασίες στον ενεργειακό τομέα με τους ελληνικούς ομίλους των ΕΛΠΕ Κοπελούζου και Μυτιληναίου.

Ο κ. Ζάεφ βρήκε την γλώσσα που μιλάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετά την συνάντησή τους χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, της ίδιας συμφωνίας που χαρακτήριζε «προδοτική» και κατήγγειλε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «πούλησε την Μακεδονία μας» για τις συντάξεις. Εφόσον η Βουλή θα παραμείνει σε Ολομέλεια ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να τη φέρει σε καλοκαιρινό τμήμα και να αποφύγει τις αντιδράσεις από τους βουλευτές του.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε την Παρασκευή ότι τα πρωτόκολλα συνεργασίας πρέπει να έλθουν σύντομα. Στην ερώτηση για τον κ. Σαμαρά είπε ότι «μπορεί να απουσιάζει». Ο κ. Σαμαράς όμως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα απόσχει, αλλά ότι θα καταψηφίσει τα πρωτόκολλα. Το πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι εάν θα τον ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές που τώρα δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν και ο αριθμός τους είναι διψήφιος. Το αν θα επιμείνουν είναι ανοικτό. Σε μία τέτοια περίπτωση όμως θα είναι πλέον ανοικτό το ρήγμα στη ΝΔ μεταξύ της μητσοτακικής ηγεσίας και της δεξιάς πτέρυγας.

Τα πράγματα περιπλέκονται καθώς ο Κώστας Καραμανλής φέρεται επίσης αποφασισμένος να μην ψηφίσει, ακόμη και αν αυτή είναι η τελευταία του πράξη πριν αποχωρήσει από την Βουλή. Μόνο τον Σαμαρά ή και ευάριθμη ακόμα ομάδα βουλευτών του, μπορεί να το αντιπαρέλθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η εναντίωση όμως και των δύο πρώην πρωθυπουργών και προέδρων του κόμματος θα είναι βαρύ πλήγμα.

Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν πληροφορίες που θέλουν τον Κώστα Καραμανλή να μη κατεβαίνει ξανά στις εκλογές, τότε όλοι οι υπολογισμοί της πρώτης και δεύτερης Κυριακής θα πρέπει να γίνουν από την αρχή. Και μόνο συμβολικά ο κ. Καραμανλής συγκρατεί ένα σημαντικό τμήμα της κομματικής βάσης, που η απουσία του θα τους απελευθερώσει. Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι τα ελληνοτουρκικά θα συνεχίσουν να κινούνται σε ήρεμα νερά και δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αναταράξεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι