Που αποσκοπεί ο Τσίπρας με την πρόταση μομφής
25/01/2023Με την αμφιλεγόμενη κίνηση να καταθέσει πρόταση μομφής λίγους μήνες πριν τις εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να ανεβάσει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, να πολώσει το πολιτικό κλίμα, να αποκόψει το τμήμα εκείνο του κεντρώου χώρου που κοιτάζει ακόμη προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη και να δημιουργήσει εσωκομματικό ζήτημα στο εσωτερικό της ΝΔ.
Η λογική είναι ότι η πόλωση στην πορεία προς τις εκλογές, ιδιαίτερα σε ένα προνομιακό ζήτημα, ευνοεί την αντιπολίτευση. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θύμιζαν ότι παρόμοια τακτική, που ανέβαζε τους τόνους πριν τις εκλογές, ακολουθούσε παλαιότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου. Μέσα από αυτό το πρίσμα δεν είναι έξω από τους υπολογισμούς του επιτελείου της Κουμουνδούρου το ότι ο πρωθυπουργός από την πλευρά του θα διευρύνει το πεδίο της τριήμερης συζήτησης σε εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση για τα κυβερνητικά πεπραγμένα της ΝΔ, έναντι της αντίστοιχης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Φυσικά θα συμπεριλάβει τα “ατοπήματα” του ΣΥΡΙΖΑ, την υπόθεση Παππά και τις καταγγελίες Καλογρίτσα, ενώ θα γυρίσει μέχρι και το δημοψήφισμα του 2015. Το υπογράμμισε άλλωστε ο Γιώργος Γεραπετρίτης λέγοντας ότι «ένοχος ένοχω ου ποιεί» και θύμισε ότι στελέχη του κόμματός του είναι κατηγορούμενοι σε δύο υποθέσεις στο Ειδικό Δικαστήριο.
Ο Αλέξης Τσίπρας κλιμάκωσε την μεθόδευσή του για το ζήτημα των υποκλοπών και βασίστηκε στην παράλληλη έρευνα της ΑΔΑΕ και του προέδρου της Χρήστου Ράμμου που κατέληξε στο πόρισμα για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ. Με το επίσημο πόρισμα της ΑΔΑΕ καταρρέει η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι τα όσα έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας ήταν «ανυπόστατα δημοσιεύματα και μυθεύματα από τις διαρροές ρυπαρών δικτύων».
Από το πόρισμα της ΑΔΑΕ επιβεβαιώθηκε ότι η ΕΥΠ, που ήταν στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού παρακολουθούσε υπουργούς, δημοσιογράφους και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Το τελευταίο επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι «ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τι έπραττε η ΕΥΠ με τις εντολές του διοικητή Παναγιώτη Κοντολέοντα και την πολιτική κάλυψη του Γρηγόρη Δημητριάδη».
Που αποσκοπεί η πρόταση
Δεν είναι δίχως σημασία ότι η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα εξελίσσεται σε μία συγκυρία κατά την οποία στο επίπεδο του δημοσίου διαλόγου αποστάσεις από τις μεθοδεύσεις του πρωθυπουργού, τόσο στις υποκλοπές, όσο και στην συγκάλυψή τους, έχουν πάρει προσωπικότητες, όπως ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Νίκος Αλιβιζάτος. Στόχευση του Αλέξη Τσίπρα είναι με αφετηρία το ζήτημα της δημοκρατίας να προκαλέσει συσπείρωση ή προσέγγιση της ευρύτερης κεντροαριστεράς απέναντι στο σύστημα Μητσοτάκη. Με την κίνησή του δημιουργεί συνθήκες περαιτέρω προσέγγισης με τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ.
Στα κέρδη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι για τρεις ημέρες το θέμα θα παίζει αναγκαστικά σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης. Φυσικά δεν ελπίζει σε καταψήφιση της κυβέρνησης, ωστόσο ήδη έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο εσωτερικό της ΝΔ. Οι βουλευτές βέβαια δεν πείθονται ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε και ούτε τους καλύπτει ότι η πολιτική ευθύνη αποδόθηκε διά της απομάκρυνσης του Γρηγόρη Δημητριάδη. Το να υπερασπίζονται το “δικαίωμα” του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει υποκλοπές, τους φέρνει σε δύσκολη θέση.
Η μεν πόλωση της πολιτικής ζωής είναι βέβαιη, το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα αποκομίσει κέρδη στην πορεία προς τις εκλογές μένει να αποδειχθεί. Ωστόσο υποχρεώνοντας την ΝΔ να ταυτιστεί με την αντιδημοκρατική μεθόδευση του Κυριάκου Μητσοτάκη βάζει μία βραδυφλεγή βόμβα στο εσωτερικό της ΝΔ, που ενδεχομένως εκραγεί την επομένη των εκλογών, εάν η ΝΔ χάσει τις εκλογές. Κάνει συνυπεύθυνη την όλη ΝΔ, κατά τρόπο που να μην μπορούν να διαχωρίσουν την θέση τους. Το εάν υπάρξουν διαρροές, ενδεχομένως με “διπλωματικές ασθένειες” είναι επίσης κάτι που μένει να αποδειχθεί.