ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού το πάει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Πού το πάει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, Μάκης Ανδρονόπουλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Πού το πάει ο Ευάγγελος Βενιζέλος; Θα κάνει κόμμα; Τα ερωτήματα αυτά τέθηκαν εύλογα τις τελευταίες μέρες από έγκυρους πολιτικούς σχολιαστές με αφορμή την κριτική που άσκησε αυτή την περίοδο στην κυβέρνηση, αλλά και στο πολιτικό σύστημα. Ένα επόμενο ερώτημα είναι εάν όντως έκανε κόμμα και κατέβαινε στις επόμενες εκλογές, θα είχε άραγε τύχη;

Νομίζω πως ναι και μάλιστα μεγάλη. Αν και δεν είναι της αισθητικής μου, ούτε μου αρέσει η πολιτική του διαδρομή (τον ξέρω από φοιτητή, είναι ένα χρόνο μικρότερός μου) οφείλω να ομολογήσω πως μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης στο πολιτικό σύστημα. Αν και δεν τον εμπιστεύομαι ως πολιτικό, οφείλω και πάλι να αναγνωρίσω ότι είναι εξαιρετικά ευφυής (αν και ορισμένοι θεωρούν πως η ευφυΐα του είναι φωτογραφική και δεν έχει βάθος) έχει αναδειχθεί στον πολιτικό στίβο μάγκας. Σε κάθε περίπτωση ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελεί μια λαμπερή ρεζέρβα για την πολιτική της χώρας.

Πριν απαριθμήσουμε μερικά επιχειρήματα για τη μεγάλη ευκαιρία που έχει για μια “ολική επαναφορά” στο πολιτικό προσκήνιο, είναι σκόπιμο να σημειώσω εδώ πως πέρα από κάποιες δημόσιες εκρήξεις του, είναι ένας άνθρωπος μάλλον ευγενής, με ηγετική στόφα και παραγωγός ιδεών. Βαρύνεται με πολλά ερωτήματα και εκτός από τον βασικό μέτοχο, έχει διαπράξει και τη μεταφορά του χρέους στο αγγλικό δίκαιο. Αλλά πάμε παρακάτω, έχει κύρος στους ακαδημαϊκούς κύκλους και στους συστημικούς παράγοντες, έχει δυνατό στομάχι και δεν δίστασε να συνεργαστεί με τον Σαμαρά… που δείχνει πως είναι καλός στους συμβιβασμούς και δρομέας μακρών αποστάσεων.

Κι αν του κάτσει;

Επί της ουσίας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξέρει ότι το ΚΙΝΑΛ είναι οριστικά ξεφούσκωτο με όποιο αρχηγό και να επιλέξει. Ξέρει ότι υπάρχει μεγάλη αποστασιοποίηση από τους πασοκογενείς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ξέρει ότι οι δημοκρατικοί του Κέντρου, που ακολούθησαν τον Μητσοτάκη, δεν είναι και πολύ ευχαριστημένοι και γνωρίζει πολύ καλά ότι η απλή αναλογική εμπεριέχει αστάθμητες δυναμικές και ευκαιρίες. Το ότι αντιπαρατέθηκε στο δόγμα Μητσοτάκη “αυτοδυναμία ή χάος”, υποστηρίζοντας ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση συνεργασίας, το επιβεβαιώνει.

Γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι η ΝΔ έχει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα, ότι το ακροδεξιό προφίλ πολλών υπουργών προκαλεί αποστροφή στους ψηφοφόρους της, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αυτοκτονήσει και ακόμη ότι η πολιτική πειθώ είναι ισχυρότερη από αυτή των αντιπάλων του. Συνεπώς, έχει πολιτική ευκαιρία ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Θα περιμένει όμως να δει ποιος θα ηγηθεί του ΚΙΝΑΛ.

  Τσίπρας: Στο κάδρο των υποκλοπών και ο Διευθυντής Εξοπλισμών

Θα είναι άραγε ο συμφοιτητής και φίλος του Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος θα μπορούσε να ανακαλέσει τη διαγραφή του και να τον θέσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας; Ή θα μετρήσει τα νούμερα και θα πάρει τον προσωπικό του δρόμο; Κι αν του κάτσει ένα καλό ποσοστό, ρυθμιστικού επιπέδου, μπορεί να έχει την ευκαιρία να παίξει πολύ δυνατά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι