ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Που το πάει ο Καραμανλής – Σε αναμμένα κάρβουνα ο Κυριάκος

Που το πάει ο Καραμανλής – Σε αναμμένα κάρβουνα ο Κυριάκος, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Θα κατέβει ή δεν θα κατέβει στις επόμενες εκλογές ο Κώστας Καραμανλής; Δεν ξέρω αν ο ίδιος μαδάει μαργαρίτα, αλλά το κάνουν αρκετοί στο εσωτερικό της ΝΔ. Το μόνο επίσημο είναι ότι το σκέπτεται και ότι ακόμη δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του, ή τουλάχιστον δεν τις έχει κοινοποιήσει ακόμη και στους κοντινούς του συνομιλητές. Βέβαια και μόνο το ότι το σκέπτεται δεν είναι καλό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Κώστας Καραμανλής τοποθετήθηκε καθαρά για τις υποκλοπές στην ομιλία στα Ανώγεια και έκτοτε δεν κρύβει την απαξίωσή του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι ενδεικτικές οι φωτογραφίες όταν έτυχε να συναντηθούν σε εκδηλώσεις. Τα ακροδεξιά ανοίγματα του Κυριάκου και το σενάριο Καρατζαφέρη είναι επιπλέον λόγος για τον πρώην πρωθυπουργό να πάρει αποστάσεις.

Ενδεχόμενη μη υποψηφιότητά του, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, θα είναι πλήγμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αφού θα απελευθερώσει ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό δυσαρεστημένων παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ, ώστε να μην πάνε καθόλου στην κάλπη. Το κυβερνών κόμμα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει έστω και μικρό ποσοστό ψήφων, τίποτα δεν είναι σίγουρο για το τι θα βγάλει η κάλπη. Ειρήσθω εν παρόδω, έχει ενδιαφέρον το πως εξελίσσονται τα πράγματα. Τον πρώτο καιρό της διακυβέρνησης, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πανίσχυρος, ήταν οι δικοί του άνθρωποι που διοχέτευαν σενάρια «αποστράτευσης των πρώην προέδρων στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της δικής του ΝΔ».

Εάν η ΝΔ βγάλει αυτοδυναμία στην δεύτερη εκλογή, όπως είναι ο διακηρυγμένος στόχος του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη, τότε βέβαια δεν θα υπάρξει ζήτημα. Εάν, όμως, δεν βγάλει, τότε προβλέπεται ότι θα υπάρξουν έντονες ζυμώσεις στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο τόσο για τον σχηματισμό κυβέρνησης όσο και για την επόμενη ημέρα στο κόμμα. Θα είναι έκτος αυτής της διαδικασίας ο Κώστας Καραμανλής;

Για τον έτερο πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά, τέτοια ερωτήματα δεν υπάρχουν. Ο Μεσσήνιος πολιτικός θα είναι παρόν πριν και μετά τις εκλογές και θα πάρει μέρος στις όποιες διεργασίες εάν και εφόσον προκύψουν. Δεν υπήρξε τέτοιο ζήτημα για τον ίδιο. Και μάλιστα, ο ίδιος θεωρεί ότι πιθανόν να χρειαστεί να “μαζέψει τα σπασμένα”, εάν για τον έναν ή τον άλλο λόγο προκύψει έξοδος του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη σκηνή.

  Το τριπλό διακύβευμα των εκλογών

Και η μαργαρίτα των εκλογών

Εκείνος όμως που προβληματίζεται ακόμα για τον χρόνο των εκλογών είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενώ για λίγες ημέρες, μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, από το περιβάλλον του Μαξίμου έβγαινε η αίσθηση ότι οι εκλογές πηγαίνουν για τον Μάιο, 14 ή 21, τώρα επανέρχεται το σενάριο της δεύτερης Κυριακής του Απριλίου (9 Απριλίου). Κάπως έτσι υπουργοί  και βουλευτές ετοιμάζονται, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει και η νομοθετική σπουδή της κυβέρνησης που περνάει δύο νομοσχέδια την εβδομάδα, προκειμένου να κλείσει εκκρεμότητες. Το ίδιο δείχνει και η παροχολογία του πρωθυπουργού στις περιοδείες του.

Αλλά και οι ίδιες οι περιοδείες του πρωθυπουργού δείχνουν να ετοιμάζεται, έστω και κάνοντας ενίοτε γκάφες. Έτσι στην Πτολεμαίδα αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης μεταξύ των οποίων «πώς θα κατοχυρώσουμε την μείωση των συντάξεων», ενώ λίγο νωρίτερα είχε πει με έμφαση «τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας μειώσαμε τους μισθούς»!

Μπορεί αυτά να εμπίπτουν στα συνήθη γλωσσικά ολισθήματα –αν και ορισμένοι λένε “γλώττα λανθάνουσα τα αληθή λέγει”– αλλά πάντως μόνο ως πολιτική γκάφα μπορεί να διαβαστεί το γεγονός ότι παρέπεμψε τους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, να τα βρούνε με τους servicers…

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι