Προανακριτική για τη Novartis εν μέσω νέων αποκαλύψεων

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Εβδομάδα αποφάσεων για την υπόθεση της Novartis θα είναι η επόμενη, καθώς αναμένεται να συζητηθεί στην Βουλή η πρόταση που κατέθεσαν το μεσημέρι της Δευτέρας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα γίνει μετά την Καθαρά Δευτέρα και συγκεκριμμένα, σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, την Τρίτη και την Τετάρτη.

Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε η συζήτηση στην Ολομέλεια να γίνει την μεθεπόμενη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, ωστόσο έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια μέρα νωρίτερα (Τρίτη 20/2) σε περίπτωση που τα 10 εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα θέλουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από το βήμα του Κοινοβουλίου.

Το ενδιαφέρον ωστόσο εστιάζεται στο ό, τι στην πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση της προανακριτικής προστέθηκε και η κατηγορία του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», ένω ακόμη πιο βαρύνουσα είναι η άποψη που διατύπωσε ο πρωθυπουργός, ότι η προανακριτική θα κρίνει ποια αδικήματα έχουν παραγραφεί ή όχι.

Αποφασισμένος ο Τσίπρας

Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα συνεδριάζει σήμερα εν μέσω καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων. Ζούμε στιγμές στις οποίες δοκιμάζεται η ευθύνη, η δημοκρατική συνέπεια, η συνταγματική αφοσίωση, το θάρρος και η πολιτική αποφασιστικότητα όλων μας“. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την Δευτέρα το μεσημέρι με κέντρο το σκάνδαλο Novartis. Την ίδια στιγμή η ΝΔ περνάει δύσκολες ώρες μετά και τις νέες αποκαλύψεις για τον Άδωνη Γεωργιάδη.

Η χώρα κατέληξε στη χρεοκοπία και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και μιας εκτεταμένης πολιτικής κουλτούρας ανοχής στην διαφθορά που επικρατούσε για χρόνια, εντός της χώρας” είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι και σήμερα πάλι τα ίδια βλέπουμε, για να σχολιάσει: «Μόνο που είναι άλλο η πολιτική εκτίμηση, η πιθανολόγηση και η εικασία, και άλλο να βρισκόμαστε ενώπιον συγκεκριμένων καταγγελιών. Που παίρνουν μάλιστα τη μορφή μιας ογκώδους δικογραφίας».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ευθύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που έχει εντολή «όχι μόνο να σταματήσει το πάρτι της διασπάθισης δημόσιου χρήματος, αλλά και να ρίξει φως σε όσα γίνανε και οδήγησαν τη χωρά στα βράχια, είναι πολύ μεγάληΤίποτε κρυφό, τίποτε κάτω από το χαλί… Χωρίς όμως υπερβολές, χωρίς κυνήγι μαγισσών, χωρίς λαϊκά δικαστήρια. Αλλά με θάρρος και συναίσθηση εθνικής ευθύνης».

Τόνισε ότι είναι εχθρική προς την Αριστερά η επιδίωξη κάποιου είδους ρεβάνς και εχθρικός ο πολιτικός στόχος εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων. «Δεν θα υπολογίσουμε απειλές και εκβιασμούς… Δεν πρόκειται να αγνοήσουμε το βασικό κανόνα που διέπει το δικαιακό μας σύστημα ότι η ενοχή όλων των υπόπτων και κατηγορούμενων προϋποθέτει την απόδειξή της από τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της…. Δεν πρόκειται να συγκαλύψουμε, να σιωπήσουμε, να κουκουλώσουμεΔεν θα υπολογίσουμε απειλές και εκβιασμούς. Δεν θα υποκύψουμε στην ισχύ των οικονομικών συμφερόντων που έχουμε απέναντι μας».

Οι μάρτυρες δεν είναι κουκουλοφόροι

Ο πρωθυπουργός καταφέρθηκε εναντίον όσων κάνουν λόγο για σκευωρία της κυβέρνησης γύρω από το σκάνδαλο της Novartis. «Όσο και αν κάποιοι επιμένουν να μιλούν για σκευωρίες και στημένες κατηγορίες… επιμένουν να προσβάλλουν την ίδια την Δικαιοσύνη και τους εισαγγελικούς λειτουργούς, επιμένουν να μιλούν για κουκουλοφόρους μάρτυρες, εμείς δεν θα υποχωρήσουμε από τη δέσμευσή μας να αποκαλύψουμε την αλήθεια… Μόνο για την υπόθεση της Novartis, που βγήκε τις τελευταίες μέρες στη δημοσιότητα από την εισαγγελική έρευνα που ήρθε στη Βουλή, το κόστος είναι της τάξεως αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ».

  Υποκλοπές: Πως ετοιμάζουν την "μάχη" της Βουλής Μητσοτάκης-Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς μόνο από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων για την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2010 –πριν μπει δηλαδή η χώρα στα μνημόνια– το κόστος φτάνει στα 23 δισ. Το οποίο χαρακτήρισε ως ένα μνημόνιο καθώς πρόκειται για πάνω από 10% του ΑΕΠ. Αυτά τα χρήματα, είπε ο πρωθυπουργός, έλειψαν από τα ταμεία των ασφαλισμένων και πως «αυτό είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες που οδήγησαν το ασφαλιστικό μας σύστημα στα βράχια... Γιατί αν αυτά τα 23 δισ. έμεναν στα δημόσια ταμεία, ίσως να είχαμε αποφύγει συνολικά τη μνημονιακή περιπέτεια μετά το 2010Σήμερα τελειώνει μια και καλή και η χυδαιότητα του ‘Μαζί τα φάγαμε’. Διότι δεν τα φάγαμε μαζί. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι… Δεν ντρέπονται, και δεν διστάζουν, να κραυγάζουν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «η μόνη θεσμική οδός που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόταση για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να εξεταστεί η δικογραφία, να διακριβωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων αλλά και οι συνθήκες τέλεσης τους, ώστε να προσδιοριστούν και οι σχετικές εισαγγελικές και δικαστικές αρμοδιότητες». Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων που στέρησε από τον ελληνικό λαό η Novartis.

Νόμος περί ευθύνης υπουργών

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω αποσπάσματα της ομιλίας του πρωθυπουργού, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλώς ρίχνει το γάντι, αλλά και είναι αποφασισμένος να διαβεί τον Ρουβίκωνα. Αυτό σημαίνει ότι τη μάχη των επόμενων εκλογών δεν θα την δώσει μόνο με το αφήγημα της εξόδου από τα Μνημόνια, αλλά και με τη σημαία της κάθαρσης ενός σκανδάλου, η ύπαρξη του οποίου είναι δεδομένη στη συνείδηση του μέσου Έλληνα. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει πως τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται είναι εκ των προτέρων ένοχοι.

Κρίσιμη σημασία έχει η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι μόνο τα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση καθηκόντων υπουργών παραγράφονται μετά την παρέλευση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας που προβλέπει το Σύνταγμα. «Τα υπόλοιπα αδικήματα, αυτά που θα κριθεί ότι δεν εντάσσονται στην άσκηση των καθηκόντων έχουν την παραγραφή του κοινού ποινικού νόμου και όχι του νόμου περί ευθύνης υπουργών».

Και για να μην αφήσει καμία αμφιβολία διευκρίνισε ότι «μοναδικός αρμόδιος, για λογαριασμό της Βουλής, προκειμένου να κρίνει, βάσει της ερμηνείας του νόμου αλλά και των πραγματικών περιστατικών, δεν είναι άλλος από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης», δηλαδή από η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Με άλλα λόγια, το οχυρό της παραγραφής δεν είναι τόσο οχυρό όσο υποστήριζαν μέχρι τώρα.

  Νέο δείπνο Καραμανλή-Σαμαρά, νέο μήνυμα στον Κυριάκο

Εναντίον της ΝΔ

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «έχουν αποδυθεί σε μια επιχείρηση εκφοβισμού, απειλών, και εκβιασμού, των μαρτύρων, των αρμόδιων εισαγγελέων και της ελληνικής Δικαιοσύνης… Δημόσια, ανοιχτά, απροκάλυπτα, αντικαθιστούν τις πολιτικές πρακτικές με πρακτικές παρακράτους, κουκούλας και εκφοβισμού», προσθέτοντας: «Πρέπει (ο κ. Μητσοτάκης) να μιλήσει με ονόματα, ποιος έστησε τη σκευωρία που επικαλείται».

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν, το γεγονός ότι πολλά στοιχεία προέρχονται από το FBI καθιστά δυσχερή και αναξιόπιστη την προσπάθεια εκ των προτέρων απαξίωσής τους. Κύκλοι της ΝΔ, μάλιστα, συνδέουν τις βολές καραμανλικών εναντίον του Άδωνη Γεωργιάδη με την ύπαρξη τέτοιων στοιχείων. Σύμφωνα με το documentonews.gr ο Άδωνις Γεωργιάδης την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας είχε σύμβουλο τον εκδότη ειδικών εντύπων για θέματα Υγείας Μιχάλη Πιτσιλίδη.

Όπως δείχνουν όμως τα έγγραφα του FBI ο Πιτσιλίδης, που απεβίωσε το 2016, ήταν ένα από τα πρόσωπα που ξέπλενε χρήμα για τη Novartis. Ο Πιτσιλίδης φέρεται να είχε σχέση με τον πρώην Mr Novartis, Κώστα Φρουζή. Σύμφωνα πάντα με την έρευνα του FBI είχε ένα σύνδεσμο να πληρώνει τους γιατρούς για τη Bayer και υπήρχε και συγκεκριμένος προϋπολογισμός. Χρησιμοποιήθηκαν και εταιρείες ΜΜΕ από την Novartis για δωροδοκίες και ξέπλυμα χρήματος. Μεταξύ των εταιρειών οι Αμερικανοί αναφέρουν και το όνομα Πιτσιλίδης.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Το ΚΚΕ είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να καλλιεργήσει αυταπάτες περί δήθεν «κάθαρσης». Ωστόσο, το μεσημέρι της Δευτέρας, δήλωσε πως θα ψηφίσει τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis και «θα συμβάλλει – όσο περνάει απ’ το χέρι του – για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν».

Επίθεση στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την ομιλία του κάνει το ΠΑΣΟΚ. Ανακοίνωσε, όμως, πως θα ψηφίσει ναι στη σύσταση της προανακριτικής με τη λογική όλα στο φως με ανεπηρέαστη Δικαιοσύνη για να αποκαλύψει την «σκευωρία τύπου 1989». Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ τέλος επισημαίνει ότι «είναι βαθιά επίσης υποκριτικό το να μη αποδέχεται στην προκαταρκτική την εξέταση των ευθυνών των Υπουργών του, οι οποίοι το 2015 ”ξέχασαν” να εκδώσουν δελτίο τιμών φαρμάκων, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων».

Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη είναι δύσπιστο. «Το έργο της προανακριτικής είναι εξαρχής υπονομευμένο… Οι άθλιες διατάξεις περί ευθύνης υπουργών δεν αφήνουν δυστυχώς πολλά περιθώρια για ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσηςΟι πολίτες θα ζήσουν άλλη μια καταιγίδα από καταγγελίες, φήμες, διαρροές, βρισιές, λάσπη, μη μπορώντας τελικά να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα. Και φοβούμαστε ότι αυτός είναι και ο στόχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Να μην έχουμε ούτε ενόχους, ούτε αθώους, μόνο σκιές. Και αυτό είναι το χειρότερο».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι