ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Προεκλογικός μποναμάς τα 200 του Σκρέκα – Στο τραπέζι και τα αναδρομικά

Προεκλογικός μποναμάς τα 200 του Σκρέκα – Στο τραπέζι και τα αναδρομικά, Σπύρος Γκουτζάνης

Σε παροχές για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα προκειμένου να διασώσει το κοινωνικό του προφίλ, σε μία γενικότερα αρνητική οικονομική συγκυρία, προχωρά το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς μάλιστα η χώρα έχει εισέλθει σε οιωνοί προεκλογική περίοδο. Ο προεκλογικός μποναμάς περιλαμβάνει και τις επιδοτήσεις του Ιουλίου για την ενέργεια (αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις) που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και τα αναδρομικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα δωθεί επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλα τα νοικοκυριά, χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο, μιλώντας για «ολοκληρωμένο σχέδιο» που έχει η κυβέρνηση. Ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο σε περίπτωση διακοπής των ροών φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοικτό το ενδεχόμενο, ακόμη και κατά την αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για την κοινωνική πολιτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εξαγγείλει νομοθετική ρύθμιση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Με τη πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δικαιώνονται στην διεκδίκηση των αναδρομικών, που αφορούν τις περικοπές στις επικουρικές για το διάστημα του Ιουνίου του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016, μόνο όσοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη και είχαν ασκήσει αγωγές πριν τις 31 Ιουλίου 2020, ενώ όσοι είχαν εκκρεμείς δίκες πριν τις 31 Ιουλίου 2020 μπορούν να συνεχίσουν το δικαστικό αγώνα.

Εκλογές και αναδρομικά

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2020 η κυβέρνηση είχε περάσει νόμο με τον οποίο έλαβαν αναδρομικά για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις για το ίδιο διάστημα όλοι οι συνταξιούχοι, αν και πάλι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε δικαιώσει μόνο όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο η κυβέρνηση διά του Στέλιου Πέτσα είχε καλέσει τους συνταξιούχους να μην προσφύγουν στη Δικαιοσύνη -για την διεκδίκηση των επικουρικών- διαβεβαιώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής και ότι θα υπάρξει οριζόντια νομοθετική ρύθμιση.

Όσοι δεν πείστηκαν και προχώρησαν σε αγωγές ανέρχονται σε περίπου 350.000 και όσοι δεν κινήθηκαν δικαστικά είναι περίπου1.300.000. Αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε οριζόντια ρύθμιση, όπως είχε διαβεβαιώσει ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, θα έχει να αντιμετωπίσει την δυσαρέσκεια των συνταξιούχων που δικαίως θα θεωρήσουν ότι εξαπατήθηκαν. Από την άλλη το δημοσιονομικό κόστος για την πλήρη ικανοποίηση είναι γύρω στα 2,4 δις ευρώ και προσκρούσει στην ΕΕ, που παρακολουθεί τα δημοσιονομικά της χώρας.

Βεβαίως οι εκλογές για την κυβέρνηση είναι πιο σημαντικές από μία τρύπα δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς στο μπρίφινγκ, τι θα γίνει με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, απάντησε λακωνικά ότι «όπως έχει πει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

Το θέμα είναι ανοικτό αφού ο κ. Χατζηδάκης πρόσφατα δήλωσε ότι η απόφαση της Δικαιοσύνης εφαρμόστηκε στο σκέλος των κύριων συντάξεων. Οριζόντια λύση ζητούν όπως είναι αναμενόμενο οι βουλευτές της ΝΔ που δέχονται τις διαμαρτυρίες των ψηφοφόρων και φοβούνται το μαύρισμα στις προσεχείς εκλογές. Σημειώνεται ότι στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται και η αύξηση των κύριων συντάξεων κατά 5% με 6% από την 1η Ιανουαρίου 2023, η οποία όμως θα ανακοινωθεί στην κατάλληλη προεκλογικά στιγμή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι