Προφάσεις εν αμαρτίαις από την κυβέρνηση για τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη

Προφάσεις εν αμαρτίαις από την κυβέρνηση για τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, Βαγγέλης Σαρακινός

Εντείνονται οι αντιδράσεις για την «απρόκλητη» βία αστυνομικών στη Νέα Σμύρνη, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά για άλλη μία φορά την παραίτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Την ίδια ώρα, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 κατέθεσαν επίκαιρες ερωτήσεις, ενώ έρευνα, πέραν της ΕΔΕ, διέταξε και η Εισαγγελία. Η κυβέρνηση παραδέχεται μεν ότι υπήρξε υπέρβαση του μέτρου από αστυνομικούς, θωρακίζεται ωστόσο, πίσω από την διπλή έρευνα που έχει ξεκινήσει και κάνει λόγο για μεμονωμένο περιστατικό, αφήνοντας αιχμές για συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, στην πλατεία της Νέας Σμύρνης επικράτησε ένταση, όταν περίπου 30 αστυνομικοί ξεκίνησαν ελέγχους σε πολύ έντονο ύφος. Οι ίδιες καταγγελίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί προχώρησαν σε “κατάληψη” της πλατείας, μαρσάροντας και κόβοντας βόλτες με τις μηχανές, ανάμεσα στους πολίτες, την ώρα που στο σημείο υπήρχαν οικογένειες με μικρά παιδιά.

Πάντα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα αίματα άναψαν, όταν οι αστυνομικοί επέβαλαν πρόστιμο σε μία οικογένεια που βρισκόταν στο σημείο, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση μιας ομάδας νεαρών ατόμων, που ζήτησαν τον λόγο, γιατί γίνεται αυτό, από δύο πληρώματα της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Άμεσα κλήθηκαν και άλλες δυνάμεις της ΔΙΑΣ, καθώς και άνδρες της ΟΠΚΕ, με αποτέλεσμα να γίνουν δέκα προσαγωγές από την πλατεία και το παρακείμενο άλσος. Ακολούθησε πορεία κατοίκων και νέος γύρος έντασης. Η κοινοποίηση όμως ενός βίντεο με σκηνές απίστευτης βίας από αστυνομικούς σε συνδυασμό με την αρχικά επίσημη θέση ότι οι αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση, προκάλεσε πολιτικό σάλο.

Σοβαρά ερωτήματα

Η περίπτωση της Νέας Σμύρνης επανέφερε στο προσκήνιο τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα, η οποία έχει δημιουργήσει ένα κλίμα διευκόλυνσης σε ό,τι αφορά την υπέρβαση του μέτρου από αστυνομικά όργανα. Κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για εντολή με στόχο την καταστολή, ενώ η κυβέρνηση μιλά για μεμονωμένες περιπτώσεις, ακόμα και για πρόκληση ή επίθεση κατά των αστυνομικών.

Εννοείται ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει την ευθύνη για μια μεμονωμένη πράξη υπέρβασης του μέτρου από ένα αστυνομικό όργανο, όπως ενδεχομένως θα ήθελε η κάθε αντιπολίτευση. Μια υπέρβαση, η οποία μπορεί να οφείλεται στην κακή εκτίμηση της κατάστασης, στο θυμικό του αστυνομικού ή σε οποιονδήποτε άλλο λόγο. Αυτό βέβαια όταν πρόκειται, όντως, για κάποιο μεμονωμένο γεγονός. Σε μια οργανωμένη επιχείρηση της Αστυνομίας όμως, όπως αυτή στη Νέα Σμύρνη, υπάρχουν επικεφαλής, οι οποίοι οφείλουν να είναι περισσότερο ψύχραιμοι από τον άμεσα εμπλεκόμενο, στο οποιοδήποτε περιστατικό, αστυνομικό.

Ένα άλλο, ιδιαίτερο και εξίσου σημαντικό, στοιχείο στα όσα συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη είναι και το γεγονός, ότι οι αστυνομικοί δεν είχαν να αντιμετωπίσουν κάποια επεισόδια στη διάρκεια μιας πορείας, ούτε την έφοδο σε κάποιο υπουργείο ή άλλο δημόσιο κτίριο. Στη Νέα Σμύρνη, τα αστυνομικά όργανα είχαν απέναντί τους πολίτες, οικογένειες με μικρά παιδιά που, μέσα στην κλεισούρα της πανδημίας, βγήκαν πραγματικά να “λιαστούν” στην πλατεία και το παρακείμενο άλσος.

Η κυβέρνηση για τη Νέα Σμύρνη

Η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Επικρατείας παραδέχθηκε, ότι οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν την Κυριακή «φαίνεται πράγματι, να υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο», επιμένει, ωστόσο, στη θεωρία του μεμονωμένου περιστατικού, παρότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν και άλλα ανάλογα συμβάντα, τα οποία δεν έλαβαν αυτήν την έκταση. Την ίδια ώρα όμως, αφήνει αιχμές εναντίον συγκεκριμένων πολιτικών χώρων.

Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε αυτή την δήλωση, αναφερόμενος στο γνωστό βίντεο, η δημοσιοποίηση του οποίου προκάλεσε σάλο. Συμπλήρωσε όμως, ότι «οι σκηνές βίας αφορούν άτομο που προέρχεται από συγκεκριμένο αντιεξουσιαστικό χώρο που έχει προγενέστερη σύλληψη σε σχέση με ανάλογα γεγονότα». Στην πρόσθετη και πολύ σωστή ερώτηση του δημοσιογράφου πάντως, “αν αυτό έχει κάποια σημασία”, ο υπουργός Επικρατείας το “μάζεψε”. «Δεν έχει καμία σχέση από ποιον χώρο προέρχεται» είπε, έσπευσε ωστόσο, να συμπληρώσει ότι «δεν έχουμε μια απλή περίπτωση πιθανώς» και ότι αυτό διερευνάται.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε άλλωστε την παρουσία αντιεξουσιαστών στο σημείο, ενώ επέκρινε και την αξιωματική αντιπολίτευση με τη φράση «όχι απλά αγκαλιάζουμε τους αρνητές, αναλαμβάνουμε το ρίσκο και ό,τι ήθελε προκύψει». Επανέλαβε, βεβαίως, όσα είχε πει ώρες νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος για τρικάκια που βρέθηκαν στην περιοχή, προφανώς κατά την πορεία που ακολούθησε και όχι στο αρχικό συμβάν, με «υβριστικά» σχόλια για τη σύζυγο του πρωθυπουργού και έκανε λόγο για «συγκροτημένη ενέργεια από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ».

Το κείμενο που αναγραφόταν, πάντως, στο συγκεκριμένο τρικάκι, το οποίο ανέφερε αυτολεξεί «Πριν τη λέξη “Μαρέβα” βάζουμε πάντα τη λέξη “υπέρκομψη” – Ελληνικά ΜΜΕ, 2021» σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί ως υβριστικό σχόλιο προς την κα. Μαρέβα Μητσοτάκη. Ακόμα και ένας άρτι αφιχθείς παράτυπος μετανάστης, με ελάχιστα ελληνικά κολλυβογράμματα, μπορεί να καταλάβει ότι πρόκειται για σχόλιο που αφορά τα ελληνικά ΜΜΕ, άντε και τον τρόπο με τον οποίο τα διαχειρίζεται ο πρωθυπουργός και σύζυγος της κας Μαρέβα Μητσοτάκη.

Το βίντεο και οι κάμερες

Ο σάλος για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης προκλήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο με τις σκηνές σκληρής βίας εναντίον πολίτη, η οποία ανέτρεψε την μέχρι τότε επίσημη θέση ότι οι αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση, κάτι που διέψευσαν και κάτοικοι της περιοχής. Αν και στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τη διενέργεια ΕΔΕ, μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο, αυτή η θέση παραμένει, καθώς γίνεται λόγος για «απρόκλητη επίθεση από ομάδα (30) περίπου ατόμων» κατά των αστυνομικών.

Το ερώτημα εδώ βεβαίως είναι τι θα γινόταν, αν κάποιοι από τους παριστάμενους πολίτες δεν κατέγραφαν με τα κινητά τους τις σκηνές της αστυνομικής βίας. Θα μέναμε μόνο στην επίσημη εκδοχή της επίθεσης εναντίον των οργάνων της Τάξης; Εδώ όμως επανέρχεται και το θέμα με τις κάμερες που εξαγγέλθηκε πως θα φέρουν οι αστυνομικοί σε ανάλογες περιπτώσεις, το οποίο μάλλον παραμένει υπόσχεση.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το άτομο που υφίσταται στο βίντεο την αστυνομική βία είναι μεταξύ των ένδεκα συλληφθέντων εναντίον των οποίων έχει σχηματιστεί δικογραφία για «βία κατά υπαλλήλων, απόπειρα σωματικών βλαβών από κοινού, σωματικές βλάβες από κοινού, εξύβριση» καθώς και για την γνωστή «παράβαση του άρθρου 285, που αφορά σε παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών». Μάλιστα ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Κυρανάκης, υποστήριξε ότι το εν λόγω άτομο «προσπάθησε να αποσπάσει επιχειρησιακό όπλο της αστυνομίας» και αποκάλυψε στον “αέρα” το όνομα του, προκαλώντας νέες αντιδράσεις.

Πολιτική αντιπαράθεση

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά την αποπομπή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον κ. Γεραπετρίτη να χαρακτηρίζει δεύτερη φύση του ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα για παραίτηση υπουργών. Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρει ότι «άσκοπη βία δεν δικαιολογείται» και χαρακτηρίζει «γελοιότητες» τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί “απειλούμενης δημοκρατίας, λόγω αστυνομικής βίας”. Προσθέτει τέλος ότι «αν οι δημοκρατικοί θεσμοί κινδύνευσαν και η χώρα απειλήθηκε, αυτό συνέβη επί των ημερών που είχαν αυτοί τη διακυβέρνηση του τόπου».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θωρακίζεται πίσω από την διπλή έρευνα που είναι σε εξέλιξη, καθώς για την υπόθεση παρενέβη και η Εισαγγελία. Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι, με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ, ο Συνήγορος του Πολίτη εμπλέκεται πλέον άμεσα και ενεργά στη διερεύνηση των περιπτώσεων στις οποίες φέρεται να υπάρχει δυσανάλογη βία.

Σχολιάζοντας πάντως τα γεγονότα, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, επικεφαλής της άτυπης Επιτροπής για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή έχει πάψει να υπάρχει, εδώ και έναν χρόνο, σημειώνοντας ότι, μετά το γνωστό περιστατικό στο Κουκάκι (υπόθεση Ινδαρέ), δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών προκειμένου να συνεχίσει το έργο της.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι