Προγραμμένος από το Μαξίμου ο Βρούτσης – Κυβερνητική κρίση χαμηλής έντασης
30/12/2020Σε ενδοκυβερνητική κρίση χαμηλής έντασης εξελίσσεται το μεγαλοπρεπές άδειασμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση για το θέμα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των χαμηλοσυνταξιούχων. Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι ο κ. Βρούτσης δεν θα διατηρήσει την θέση του στον ανασχηματισμό και ίσως είναι και ένας από τους λόγους που θα τον επιταχύνει ο πρωθυπουργός, εφόσον το επιτρέψει η συγκυρία.
Πέραν αυτού όμως, η περίπτωση του Βρούτση δείχνει τις δυσλειτουργίες του επιτελικού κράτους και την σύγχυση στην άσκηση των αρμοδιοτήτων. Μόλις πριν από 15 ημέρες, ο υπουργός Εργασίας είχε απορρίψει την σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ να παραταθεί για έναν χρόνο η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των χαμηλοσυνταξιούχων, κάτω των 500 ευρώ, έχοντας επιχειρηματολογήσει σχετικά στην Βουλή.
Ωστόσο μετά τον θόρυβο που έγινε, καθώς το θέμα αφορούσε 600.000 ανθρώπους, παρενέβη προσωπικά ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι θα παραταθεί η κάλυψη των ασφαλισμένων για μία ακόμη χρονιά. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ανακοίνωσε με ανάρτηση του στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media, αιφνιδιάζοντας τον υπουργό Εργασίας, αλλά και τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που στα πρωϊνάδικα, έχοντας άλλη γραμμή, έριχναν τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ.
Την ανάρτηση του πρωθυπουργού στα social media μοίρασε στους πολιτικούς συντάκτες το γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου. Το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας το μοίρασε στους συντάκτες του σχετικού ρεπορτάζ, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Ο κ. Βρούτσης προσπαθούσε ακόμη να διασωθεί θέλοντας να προβάλλει ότι ήταν σε συνεννόηση. Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες διέρρεαν ότι ο υπουργός έδειξε αργά αντανακλαστικά και πως ο πρωθυπουργός παρενέβη για να διορθώσει τα πράγματα.
Προγραμμένος πλέον ο Βρούτσης
Λίγες ώρες αργότερα συνεργάτες του κ. Βρούτση έλεγαν ότι ο υπουργός είναι θιγμένος από την εξέλιξη, καθώς επίσης και από το Μαξίμου, που γνώριζε το θέμα και ήταν σε συνεννόηση για τους χειρισμούς του. Σε κάθε περίπτωση ο Υπουργός Εργασίας δεν θα έκανε μόνος του τους χειρισμούς για ένα θέμα αυξημένης κοινωνικής ευαισθησίας, που το είχαν πιάσει τα πρωϊνάδικα, δίχως να έχει την σύμφωνη γνώμη του Μεγάρου Μαξίμου.
Όταν το κυβερνητικό επιτελείο διαπίστωσε το πολιτικό κόστος, ο πρωθυπουργός το χειρίστηκε προσωπικά, για πιστωθεί το αντίστοιχο όφελος, αδιαφορώντας για τον υπουργό του. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός άδειασε τον υπουργό Εργασίας. Ο Βρούτσης είχε χρεωθεί και το φιάσκο των προγραμμάτων κατάρτισης για τους επιστήμονες, τα περιβόητα “Σκόιλ Ελικίκου”.
Ωστόσο καθώς η σύλληψη τότε ήταν του Γρηγόρη Δημητριάδη και της διευθύντριας του υπουργείου Άννας Στρατινάκη, ο υπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί ότι αν τον έδιωχναν από την κυβέρνηση, θα αντιδρούσε. Γαλάζιοι παράγοντες λένε ότι αυτό απέδωσε και δεν ήταν μέσα στις διορθωτικές κινήσεις που προχώρησε ο πρωθυπουργός το καλοκαίρι. Μετά όμως και το χθεσινό άδειασμα, ο κύριος Βρούτσης πλέον θεωρείται προγραμμένος.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι περισσότεροι βουλευτές που πήραν τον λόγο έθεσαν το θέμα της καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το θέμα των συντάξεων και της τύχης του Βρούτση είχε θέσει στο Μέγαρο Μαξίμου και η Ντόρα Μπακογιάννη. Παράπονα όμως υπάρχουν και για την λειτουργία του ΕΦΚΑ, που όπως λένε παράγοντες του χώρου της εργασίας αλλά και των επιχειρήσεων, έχει καταρρεύσει μέσα στην κρίση.