Προλειαίνει το έδαφος για απόσχιση ο Τσακαλώτος
07/11/2023Το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει ότι βρίσκει την αντιπολιτευτική του περπατησιά, έδειξε η χθεσινή εκδήλωση της εφημερίδας “Εποχή”, προσκείμενη στην Ομπρέλα με θέμα το μέλλον της “ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς”, κεντρικός ομιλητής της οποίας ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα μερικές ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία εκτιμάται ότι θα υπάρξει αντιπαράθεση γύρω από την εκκρεμότητα των τεσσάρων διαγραφών που έχει ζητήσει ο πρόεδρος του κόμματος και αποδοκιμασία των στελεχών που υπερέβησαν τα εσκαμμένα ακόμη και για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο μεν Ευκλείδης Τσακαλώτος έδειξε ότι κινείται προς την έξοδο από το κόμμα, ενώ η Σία Αναγνωστοπούλου παρότι τάχθηκε κατά των διαγραφών και έκανε κριτική και αυτοκριτική για το παρελθόν είπε ότι θα μείνει να δώσει τη μάχη εντός των τειχών. Η Έφη Αχτσιόγλου και η ομάδα της, Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης δεν παραβρέθηκαν στην εκδήλωση δείχνοντας και τις αποστάσεις από την Ομπρέλα. Από τους 6+6 επίσης απουσίαζε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αν και ο αδελφός του Αντώνης ήταν από τους ομιλητές έστω και με ζουμ καθώς βρισκόταν στο Λονδίνο. Στις θέσεις του κινηματογράφου «Τριανόν» κάθονταν μεταξύ άλλων, ο Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Βίτσας.
Αυτόνομες πορείες
Ο κ. Τσακαλώτος πάντως έδειξε ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του: «Όπως ξέρετε κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος και στο τέλος, στην ομιλία μου είπα πως είτε χάσω είτε κερδίσω, θέλω να φέρω πίσω την περηφάνεια στους αριστερούς. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει πια περηφάνεια σε αυτό το κόμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αφού είπε ότι με την νέα ηγετική ομάδα δεν μπορεί να γίνει πολιτική συζήτηση πρόσθεσε: «Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση, με αυτόν τον αρχηγισμό και αυτό το τοξικό κλίμα, αν μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα, δεν το έχω ξανασυναντήσει». Σημείωσε πάντως ότι «τα προβλήματα άρχισαν πολύ πριν την ηγεσία του Κασσελάκη», σημαδεύοντας τον Αλέξη Τσίπρα.
Η Σία Αναγνωστοπούλου αν και τάχθηκε κατά των διαγραφών πήρε αποστάσεις από τους συντρόφους της: «Όσο και να διαφωνώ με το ύφος των υπό διαγραφή, όποιος αποφασίσει να πετάξει το έρμα του καραβιού, θα βυθίσει και το πλοίο. Εγώ σε αυτή τη βύθιση, θα αντισταθώ με νύχια και δόντια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Με αυτοκριτική διάθεση πρόσθεσε «πως έχει βαριά ευθύνη γιατί στο συνέδριο, η ίδια υπερψήφισε το καταστατικό».
Σχολιάζοντας την δήλωση Τσακαλώτου, ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην ΑΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης (εκ των κυριότερων υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη) δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει γέφυρα» και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μία φάση στην οποία υπάρχει μία “επώδυνη εγκυμοσύνη”… Φεύγει λίγο από τα φυσιολογικά όρια της αντιπαλότητας και της εσωτερικής αντιπαράθεσης των κομμάτων. Γίνεται λίγο πιο έντονη η διαφοροποίηση».
Το επίμαχο για τον ΣΥΡΙΖΑ
Στην εκδήλωση υπήρξε και κριτική για το παρελθόν και για το παρόν, καθώς και για το πώς πρέπει να είναι η σύγχρονη Αριστερά, ειδικά από τον Αντώνη Τζανακόπουλο. Για το επίμαχο όμως ποιος είναι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την διεκδίκηση της εξουσίας οι ομιλητές όπως και συνολικότερα η εσωκομματική αντιπολίτευση δείχνει αμηχανία. Προβληματισμός γιατί η κομματική βάση τους θεωρεί δίχως προοπτική και προτίμησε το ελπιδοφόρο άγνωστο που εξέφρασε ο Κασσελάκης απουσιάζει. Η θέση ότι η αριστερά είναι αυτοσκοπός κυριαρχεί στην εσωκομματική αντιπολίτευση καίτοι το «αριστερά» προσδιορίζεται περισσότερο αποθετικά εν σχέση προς την νυν και την πρώην ηγεσία και λιγότερο με θετικό περιεχόμενο και τις προοπτικές της.
Οι παραβρισκόμενοι της χθεσινής εκδήλωσης και το ευρύτερο κοινό που εκφράζουν και διαφωνεί με τον δρόμο που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ηγεσία Κασσελάκη, δείχνουν ότι διολισθαίνουν προς την προ του 2012 κατάσταση. Τότε οι πολλές και διαφορετικές τάσεις αναζητούσαν μέσα από την συνεργασία και την σύνθεση την συγκρότηση ενός ενιαίου πολιτικού φορέα. Τώρα η τάση είναι αντίστροφη. Μεταξύ των αντιφρονούντων στο κορυφαίο επίπεδο υπάρχουν διαφωνίες και παίρνουν διαφορετικούς δρόμους.
Οι υπό διαγραφή, κ.κ. Φίλης, Βίτσας, Σκουρλέτης αναζητούν διάδοχο σχήμα και ψάχνουν εκτός από την κατάλληλη συγκυρία για την αποχώρηση, επικεφαλής για το νέο σχήμα και έχουν έλθει σε επαφή με πρώην και νυν ευρωβουλευτές. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που προανήγγειλε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι επιθυμεί να ηγηθεί ενός σχήματος με τους υπόλοιπους. Η κ. Αχτσιόγλου και η ομάδα της που δεν ταυτίζεται απολύτως με τους 6+6 προκρίνει την παραμονή όπως και η κ. Αναγνωστοπούλου.
Το πόσοι τελικά θα φύγουν είναι ανοικτό. Κινητικότητα όμως και πρωτοβουλίες αναπτύσσονται και από τα μέλη ή τα χαμηλόβαθμα στελέχη με σκοπό την δημιουργία κινήσεων. Προκαλεί μελαγχολία η διαπίστωση ότι ένα σημαντικό τμήμα του κόμματος που κυβέρνησε με 36,5% και άσκησε για τέσσερα χρόνια αντιπολίτευση με 31,5% (στο οποίο συμμετέχουν μέλη που είχαν κυβερνητικές θέσεις και θέσεις ευθύνης) τώρα αποσυντίθεται στα εξ ων συνετέθη. Η χθεσινή σύναξη είχε κάτι από την αντίστοιχη συγκέντρωση της ΛΑΕ το καλοκαίρι του 2015. Το τι θα μείνει από την τωρινή εσωκομματική αντιπολίτευση όταν κατακάτσει ο κουρνιαχτός και πάψουν τα κανάλια να τους θεωρούν χρήσιμους, έστω και μόνο για λόγους τηλεθέασης, μόνο αισιοδοξία δεν προκαλεί.