Πρόωρες εκλογές στις 30 Ιουνίου – Η ήττα τις κατέστησε μονόδρομο

Ονομαστική ψηφοφορία για την ΔΕΗ, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Πρόωρες εκλογές θα προκηρυχθούν μετά τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού. Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κουμουνδούρου με θέμα ακριβώς το ερώτημα των πρόωρων εκλογών. Το εύρος της διαφοράς δεν αφήνει περιθώρια, όπως άλλωστε είχε πει και ο ίδιος στους δημοσιογράφους το Σάββατο το πρωί, στο καθιερωμένο γεύμα που τους παρέθεσε την παραμονή των εκλογών. Εκεί ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι πάνω από πέντε μονάδες διαφορά οδηγούν σε εκλογές.

Άλλωστε και σε επίσημο επίπεδο την Παρασκευή στην τελευταία του συνέντευξη στην ΕΡΤ αλλά και στην συγκέντρωσή του στο Σύνταγμα έβαλε καθαρά το δίλημμα, ότι αν το πακέτο των φιλολαικών μέτρων και η κυβέρνηση δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε τίποτε δεν είναι βέβαιο και οι εξελίξεις είναι ανοικτές.

Πέρα όμως από τις δηλώσεις και τα διλήμματα μετά την βαριά ήττα είναι σαφές ότι δεν θα μπορεί να κυβερνήσει. Το κλίμα είναι βαρύ στην Κουμουνδούρου μεταξύ των επιτελών του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέστη συντριβή ή στρατηγική ήττα, αφού διατήρησε τις δυνάμεις του και δεν κατέρρευσε, ούτε διαλύθηκε. Ωστόσο, η ήττα με διαφορά από 6 μονάδες και πάνω είναι βαριά για να συνεχίσει να κυβερνά. Πολύ περισσότερο όταν η διαφορά είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ο κίνδυνος είναι ότι από την στιγμή που δημιουργήθηκε η πεποίθηση –και όχι απλώς εντύπωση– ότι το παιχνίδι είναι χαμένο κάθε μέρα που θα περνά το εύρος της διαφοράς θα αυξάνεται. Προκηρύσσοντας άμεσα εκλογές αυξάνει τις πιθανότητες να συγκρατήσει δυνάμεις και να πετύχει μία σχετικά αξιοπρεπή ήττα, αφού η ανατροπή εφόσον δεν την πέτυχε στις ευρωεκλογές, έχει πλέον αποκλειστεί.

Στην παρούσα συγκυρία το ποιος διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει την σημασία του. Πάντως δεν συμφωνούν όλοι σε αυτή την εκτίμηση. Ήδη ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αποχωρώντας από την Κουμουνδούρου είπε ότι “είναι καθαρή η πρωτιά της ΝΔ, ωστόσο οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν μετά από τρεις μήνες, καθώς αφενός υπάρχουν τα μπάνια του λαού και αφετέρου τρεις μήνες είναι ικανό διάστημα για να ωριμάσουν τα φιλολαικά μέτρα“.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινούνταν στη σύσκεψη και άλλα στελέχη που ήλπιζαν μήπως κλείσει η ψαλίδα. Πάντως η έκπληξη είναι μεγάλη για τα κομματικά στελέχη, τα οποία μετά την καμπάνια του Αλέξη Τσίπρα, περίμεναν μεν ήττα, αλλά πολύ μικρότερη. Το αποτέλεσμα διέψευσε τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες τους. Ο κ. Τσίπρας έφθασε στα γραφεία του κόμματος λίγο πριν τις 9:30 συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μπέτυ Μπαζιάνα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι