Προς εκλογές τον Μάιο ωθεί η ενεργειακή κρίση
10/03/2022Αν και ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κερδίζει έδαφος εντός και εκτός του κυβερνώντος κόμματος. Ενδεικτική είναι η εκτίμηση που έκανε χθες μιλώντας στον πολιτικό καφέ της Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας. Είπε ότι υπό το βάρος των εξελίξεων κυρίως στο πεδίο της ακρίβειας «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να δραπετεύσει με εκλογές» και έθεσε το κόμμα του σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας, αν και έχει μπροστά του το συνέδριο.
Το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για εκλογές περί το τέλος της Άνοιξης, ενώ το ενδεχόμενο του Σεπτεμβρίου τείνει να εγκαταλειφθεί. Το Ουκρανικό επιδεινώνει την ενεργειακή κρίση, η τιμή της βενζίνης κινείται γύρω στις 2,20 ευρώ ανά λίτρο και αναμένεται να συνεχίσει την άνοδο, ενώ αντίστοιχη είναι και η επιβάρυνση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το κόστος του φυσικού αερίου. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι τιμές των προϊόντων δεν θα πέσουν όπως λανθασμένα εκτιμούσε η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα αναμένεται να ανέβουν κι άλλο.
Η κυβέρνηση στην καλύτερη περίπτωση θα εξασφαλίσει «δημοσιονομικό χώρο» από την ΕΕ, όπως επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός ώστε να επιδοτήσει τα οικιακά τιμολόγια ή να δώσει έκτακτα βοηθήματα στις χαμηλές εισοδηματικές κατηγορίες. Ωστόσο, δεν έχει τρόπο να αντιμετωπίσει την επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής που ήδη γονατίζει την ελληνική οικονομία. Ήδη οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η ελληνική οικονομία είναι στα πρόθυρα μίας φάσης στασιμοπληθωρισμού. Η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για πληθωρισμό της τάξης του 1% δείχνει απλώς πόσο έξω είχε πέσει στις εκτιμήσεις του το κυβερνητικό επιτελείο.
Το «για όλα φταίει ο Πούτιν και η κρίση στην Ουκρανία», που αποτελεί την γραμμή άμυνας της κυβέρνησης –μόνο ως ένα βαθμό είναι αληθές– είναι αμφίβολο αν θα συγκρατήσει την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια. Ειδικά εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια θα μετατραπούν σε ανθρωπιστική κρίση.
Λαϊκή δυσαρέσκεια και εκλογές τον Μάιο
Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια απορρίπτει τις αιτιάσεις της κυβέρνησης και αποδίδει την κρίση στην αποδόμηση της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας, στην εσπευσμένη απολιγνιτοποίηση που ευνοεί τα funds και τα καρτέλ της ενέργειας. Παρόμοια είναι και η ανάγνωση του πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος συνεχίζει να “πυροβολεί” την κυβέρνηση.
Ενώ η ανησυχία στο εσωτερικό της “γαλάζιας” Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τις εξελίξεις στην οικονομία είναι έντονη, ο πρωθυπουργός «ρισκάρει» –όπως του καταλογίζει ο Νικήτας Κακλαμάνης– ανοίγοντας εχθρικό μέτωπο με την Ρωσία. Παράλληλα επιβαρύνει το πολιτικό κλίμα, ανοίγοντας τα ελληνοτουρκικά με την πρωτοβουλία του να συναντήσει τον Ερντογάν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη.
Είναι σημαντικός ο αριθμός των “γαλάζιων” βουλευτών που παρακολουθούν με αυξανόμενη ανησυχία τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και θέτουν το ερώτημα «γιατί πηγαίνει τώρα στην Κωνσταντινούπολη και τι έχει να συζητήσει με τον Τούρκο πρόεδρο που έχει ανοίξει όλη την ατζέντα των διεκδικήσεων;». Οι γενικότερες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δικαιώσουν την τοποθέτηση στην «σωστή πλευρά της Ιστορίας».
Μέσα σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο, η μεταστροφή της κοινής γνώμης, κυρίως υπό το βάρος της κλιμακούμενης ακρίβειας, μόνο για λίγο χρόνο μπορεί να συγκρατείται από το μιντιακό σύστημα και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ως εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της διακυβέρνησης. Αυτός είναι ο λόγος, που η προσφυγή στις πρόωρες κάλπες μοιάζει υποχρεωτική κίνηση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.