Προσεκτικοί αλλά όχι κατατοπιστικοί οι δημοσκόποι – άρχισε η μάχη των εντυπώσεων

Προσεκτικοί αλλά όχι κατατοπιστικοί οι δημοσκόποι, Σπύρος Γκουτζάνης

Προσεκτικοί αλλά όχι και τόσο κατατοπιστικοί οι δημοσκόποι τόσο στο κοινό exit poll όσο και στην έρευνα της K-Research για την ΕΡΤ. Στο μεν exit poll το εύρος της διαφοράς με 25%-29% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 32%-36% για τη ΝΔ είναι ουσιαστικά από τρεις μέχρι εννέα ποσοστιαίες μονάδες. Αντίστοιχα στην έρευνα για την ΕΡΤ το εύρος με τον ΣΥΡΙΖΑ από το 25,5% – 28,5% και τη ΝΔ από 30,5% μέχρι 33,%5 έχει ένα εύρος οκτώ ποσοστιαίων μονάδων. Και στις δύο μετρήσεις η ανώτερη του ΣΥΡΙΖΑ και η κατώτερη της ΝΔ είναι καταστροφή για τη ΝΔ αφού η διαφορά θα είναι τότε από 2 στην έρευνα της ΕΡΤ μέχρι 3 στο exit poll, ενώ στην αντίστροφη περίπτωση το χαμηλότερο του ΣΥΡΙΖΑ με το υψηλότερο της ΝΔ είναι καταστροφή για τον ΣΥΡΙΖΑ αφού αντίστοιχα κινείται από 8 έως 9 ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό που φαίνεται σαν βέβαιο είναι ότι έχουμε σε κάθε περίπτωση άνοδο του δικομματισμού και τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί δυνάμεις μακριά από όλες της τις εκτιμήσεις για κατάρρευση. Το έαν όμως θα έχουμε σήμερα περιγραφή εκλογικής προοπτικής από τον Αλέξη Τσίπρα θα εξαρτηθεί από τα οριστικά αποτελέσματα αργά τη νύχτα.

Ενδεικτική είναι η πρώτη διαρροή από την Κουμουνδούρου: “Θα περιμένουμε τις πρώτες εκτιμήσεις των πραγματικών αποτελεσμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών για να σχολιάσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια το μήνυμα της κάλπης”, ήταν η πρώτη αντίδραση πηγών του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παρουσίαση του exit poll και της έρευνας της ΕΡΤ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι “σε κάθε περίπτωση όσοι περίμεναν ή είχαν προεξοφλήσει ότι το αποτέλεσμα των σημερινών ευρωεκλογών θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις φαίνεται πως θα διαψευστούν.

Από τη Νέα Δημοκρατία, αντίστοιχα, επισημαίνουν κατ’ αρχάς ότι τα exit polls αποτελούν μια πρόβλεψη και συνεπώς τα ουσιαστικά συμπεράσματα θα προκύψουν αργότερα, με την έκδοση των επίσημων αποτελεσμάτων. Ωστόσο, με βάση την πρώτη εικόνα, λένε ότι στη χώρα συντελείται πλέον μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολίτες μία ξεκάθαρη νίκη και, όπως διαφαίνεται, οι πολίτες του την έδωσαν.

Όπως επισημαίνουν, η Νέα Δημοκρατία είναι από σήμερα η πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μια αδιαμφισβήτητη ήττα. Και υπενθυμίζουν ότι ο κύριος Τσίπρας ήταν που ζήτησε σε αυτές τις εκλογές ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες και όπως όλα δείχνουν δεν του την έδωσαν. Ακολούθως σημειώνουν ότι αν επιβεβαιωθούν τα Exit Poll, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα συνιστά μια σαφή καταδίκη του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του.

Το μήνυμα της κάλπης, προσθέτουν, δείχνει και την κατεύθυνση που οι Ελληνες θέλουν να κινηθεί η χώρα. Και, βέβαια, σημειώνουν ότι υπάρχουν και οι περιφερειακές εκλογές καθώς και η αναμέτρηση στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας -Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά- με τις μέχρι τώρα ενδείξεις να δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδοκιμαστεί και σε αυτές τις κάλπες. Στην Πειραιώς σημειώνουν ακόμη ότι ασχέτως της τελικής διαφοράς, ποτέ σε ευρωεκλογές που προηγήθηκαν των εθνικών εκλογών ο νικητής δεν κέρδισε με διαφορά μεγαλύτερη του 3-4%.

Αν λοιπόν η διαφορά υπερβεί αυτό το όριο, λένε ότι θα είναι πολιτικά κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί. Θυμίζουν τέλος ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές, όταν ο κ. Τσίπρας έλαβε μόλις 26,5% των ψήφων και κέρδισε τότε τη ΝΔ με 3,8% μίλησε για “ιστορική ανατροπή” και “για δυσαρμονία της λαϊκής βούλησης με την κυβέρνηση” και πήγε την επομένη μέρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας εθνικές εκλογές. Ο πρόεδρος του κόμματος πάντως θα κάνει δηλώσεις αφού προηγουμένως δημοσιοποιηθούν τα επίσημα αποτελέσματα της κάλπης.

Η σπέκουλα από τα πολιτικά κόμματα άρχισε από νωρίς το μεσημέρι με την Πειραιώς να κάνει εκτιμήσεις που έφθαναν μέχρι τις 9-10 ποσοστιαίες μονάδες και την Κουμουνδούρου αντίστοιχα να δίνει στο χαμηλότερο μέχρι 3-3,5% μονάδες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι