Προσωπική παρέμβαση Μητσοτάκη για την Folli Follie
25/12/2022Προσωπικό ενδιαφέρον δείχνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την εκδίκαση της υπόθεσης της Follie Folie. Σε σημείο, λένε οι πληροφορίες, που να παρεμβαίνει στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει κολλήσει, λόγω της πολύμηνης αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους σε δίκες όπου εκδικάζονται αδικήματα εγκληματικής οργάνωσης.
Την περασμένη εβδομάδα η δίκη αναβλήθηκε για μία ακόμη φορά για τον προσεχή Ιούνιο, καθώς οι δικηγόροι επέμειναν στα αιτήματά τους. Το λεπτό σημείο είναι ότι από την έκβαση της ποινικής δίκης εξαρτάται η αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας (ακίνητα αξίας περίπου 28 εκατ. ευρώ και τραπεζικών λογαριασμών περίπου τριών εκατ. ευρώ) απαραίτητα για την περαιτέρω οικονομική εξυγίανση και την επαναλειτουργία της εταιρείας με διαφορετικό βέβαια ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Follie Folie, που έχει οριστεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ζητά την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, ανεξάρτητα από την δικαστική έκβαση, καθώς η εξυγίανση έχει τις δικές της χρονικές προθεσμίες, κάτι όμως που προσκρούει στο νομικό καθεστώς. Κάπως έτσι, λένε οι πληροφορίες, ο πρωθυπουργός παρενέβη, ζητώντας να επιτραπεί κατ’ εξαίρεση η διεξαγωγή της δίκης της Folli Follie «λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει για την εθνική οικονομία και γιατί δυσφημεί διεθνώς την χώρα». Δεν είναι βέβαια η μόνη υπόθεση που δυσφημεί την χώρα.
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε και τον κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων λόγω των συνεχών αναβολών. Το επιχείρημά του, το οποίο επικαλούνται και συστημικά ΜΜΕ, όμως δεν ευσταθεί καθώς τα αδικήματα παραγράφονται το 2028. Και καλά οι “ενσωματωμένοι” δημοσιογράφοι, αλλά ο πρωθυπουργός δεν ήταν σωστά ενημερωμένος; Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς μπορεί ο πρωθυπουργός να προδικάζει ότι η δίκη –εφόσον κατ’ εξαίρεση επισπευσθεί– θα έχει θετική έκβαση, ώστε να επιτραπεί η αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, που έχουν δεσμευτεί κατά την ποινική διαδικασία βάσει του Ν. 4557/2018 (περί καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες). Εάν οι κατηγορούμενοι πρώην ιδιοκτήτες καταδικαστούν, η επίσπευση κατ’ εξαίρεση θα είναι δώρο… άδωρο.