Πρόταση μομφής για τον Σταϊκούρα κατέθεσε ο Τσίπρας – Πότε αρχίζει η συζήτηση
22/10/2020Την κατάθεση πρότασης μομφής στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με αφορμή τον νέο πτωχευτικό κώδικα, ανακοίνωσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι εν μέσω πανδημίας αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων.
«Είμαι αναγκασμένος να αξιοποιήσω τα όπλα που μου δίνει ο κανονισμός της Βουλής, σε τέτοιας ύψιστης σημασίας ζητήματα. Ανακοινώνω λοιπόν στο σώμα, ότι με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο – έκτρωμα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών» που οδηγεί «σε άμεση ρευστοποίηση της περιουσίας» των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Επισήμανε μάλιστα, ότι αυτός ο νόμος «μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει της προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας».
Σε σκληρή γλώσσα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση «σαν τους κλέφτες» κατεδαφίζει την προστασία της πρώτης κατοικίας και επιχειρεί «να πτωχεύσει τους Έλληνες στα μουλωχτά». Ζήτησε μάλιστα να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση και, όπως επισήμανε, «να αναγκαστεί να έρθει και ο κύριος Μητσοτάκης, που κρύβεται» και να εξηγήσει γιατί υπερασπίζεται τον Σταϊκούρα.
Τσίπρας κατά Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να εξηγήσουν «ποια είναι τα συμφέροντα και οι λόγοι που επιβάλουν, εν μέσω πανδημίας, να νομοθετείτε η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και η ρευστοποίηση της περιουσίας των αδύναμων συμπολιτών μας». Υπαινίχθηκε μάλιστα ότι είναι εσκεμμένη η απουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει προγραμματίσει διάγγελμα για την πανδημία.
«Δεν μου κάνει εντύπωση που σήμερα ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να μην είναι εδώ και να απέχει από την σημερινή συζήτηση και από την ψήφιση ενός εκτρωματικού νομοσχεδίου για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για εκατοντάδες χιλιάδες νεόπτωχους της διακυβέρνησής του» είπε χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι «εδώ και 16 μήνες κυβερνά τη χώρα από το κοντρολ ρουμ ενός καλοταϊσμένου μηχανισμού προπαγάνδας και φροντίζει να αποφεύγει την αντιπαράθεση στα κρίσιμα και κυρίως σε όσα δεν έχει επιχειρήματα». «Φροντίζει πάντα, ο αόρατος αρχισυντάκτης της ενημέρωσης να αλλάζει θέμα στα γρήγορα, όπου δεν τον παίρνει» τόνισε.
Μιλώντας για την έξαρση της πανδημίας, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα περισσότερα από 800 κρούσματα και τους περισσότερους από 500 νεκρούς, τονίζοντας ότι «τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται ξανά σε υψηλή πίεση, γιατί εν τω μεταξύ δεν έγινε ούτε μια πρόσληψη μόνιμου προσωπικού». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, για τον οποίο ανέφερε ότι «με γελοία επιχειρήματα, είπε ότι στα λεωφορεία και στους συρμούς του μετρό δεν υπάρχει κίνδυνος της δημόσιας υγείας». «Κολλάει μόνο εκεί όπου την ευθύνη έχουν οι πολίτες. Όπου έχει την ευθύνη η Πολιτεία δε κολλάει» σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αντίδραση Γεννηματά
Στην πρωτοβουλία Τσίπρα για την κατάθεση πρότασης μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, αντέδρασε έντονα η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επέκρινε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο (ο Τσίπρας) βγάζει τον Κυριάκο Μηστοτάκη από τη δύσκολη θέση, στην οποία βρίσκεται, λόγω της πανδημίας και της έντασης στα ελληνοτουρκικά.
«Επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός του κ. Μητσοτάκη και της δεξιάς» είπε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά. Τόνισε επίσης ότι «την ώρα που είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Τουρκίας και δεν μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία, την ώρα που αφήνει τους αδύναμους στο έλεος των τραπεζών, ο κ. Τσίπρας τον απαλλάσσει από τις ευθύνες του και στρέφεται κατά μεμονωμένου υπουργού». Υπογράμμισε τέλος ότι «είναι προφανές ότι το ΚΙΝΑΛ δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης ούτε στην κυβέρνηση ούτε σε κανένα μέλος της».
Νωρίτερα, ως «το πρώτο χτύπημα του πέμπτου μνημονίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση» χαρακτήρισε τον νέο πτωχευτικό κώδικα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, τόνισε επίσης ότι «η ΝΔ είναι άξια της ειρωνείας της Ιστορίας, καθώς μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση θα δημεύσει τελικά τις περιουσίες των μικρομεσαίων και όχι οι κομμουνιστές…».
Γρήγορη απαλλαγή
Ο ίδιος υποστήριξε ότι, «όταν στις καπιταλιστικές χώρες το πτωχευτικό δίκαιο έγινε πιο φιλικό προς τους οφειλέτες, ο καπιταλισμός “πέταξε”» και έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, όπου η Τράπεζα «δεν μπορεί για ένα στεγαστικό δάνειο να σε κυνηγά να σου πάρει άλλα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να έχεις». Πρόσθεσε επίσης ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας δεν είναι «η δεύτερη ευκαιρία που υποσχέθηκε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς, όπως είπε, με τον νόμο αυτό «ξεκινά η λεηλασία των περιουσιών». Απέρριψε τέλος το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι δεν προβλέπει τίποτα για την συνυπευθυνότητα πιστωτή-οφειλέτη στην χορήγηση ενός δανείου.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος παρενέβη για να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι «για πρώτη φορά δημιουργείται ένας προληπτικός ηλεκτρονικός μηχανισμός που θα κατηγοριοποιεί τον κίνδυνο φερεγγυότητας του οφειλέτη και θα τον προειδοποιεί έγκαιρα». Πρόσθεσε επίσης ότι «παρέχεται στήριξη στους οφειλέτες για να καλύψουν ή να ενσωματώσουν τις οφειλές τους πριν φτάσουν στο σημείο να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους».
Παραλλήλως υποστήριξε ότι «τόσο οι ενήμεροι οφειλέτες όσο και εκείνοι που θα ρυθμίσουν τα δάνεια τους, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, μπορούν να λάβουν επιδότηση για 5 χρόνια, ώστε να αποπληρώσουν δάνεια που έλαβαν, έχοντας υποθηκεύσει την κύρια κατοικία τους». Ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανέφερε τέλος ότι με τον νέο νόμο επιταχύνονται οι διαδικασίες πτώχευσης, ώστε ο οφειλέτης, ο οποίος δεν χάνει την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματός του, να απαλλάσσεται γρήγορα από τα χρέη του και «εντός τριετίας από την κήρυξη της πτώχευσης, να μπορεί να κάνει μια νέα αρχή και να δημιουργήσει εκ νέου περιουσία»!
Εντωμεταξύ, διακόπηκε στην Ολομέλεια η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου, καθώς η κυβέρνηση αποδέχθηκε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ότι δεν χρειάζεται η διήμερη προθεσμία που παρέχει στην κυβέρνηση ο Κανονισμός της Βουλής. Η συζήτηση της πρότασης θα αρχίσει αύριο, Παρασκευή, στις 18:00 και, σύμφωνα με τον Κανονισμό, μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες. Θα ολοκληρωθεί δε με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Για να γίνει αποδεκτή η πρόταση μομφής θα πρέπει να συγκεντρώσει 151 θετικές ψήφους. Διαφορετικά απορρίπτεται και στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να υποβληθεί άλλη για το ίδιο πρόσωπο ή με πανομοιότυπο σκεπτικό εάν δεν περάσουν έξι μήνες. Εκτός και αν αυτή υπογράφεται και από τους 300 βουλευτές.