Πρότεινε υπουργό Υγείας για την πανδημία ο Τσίπρας – “Θέλετε συγκυβέρνηση” η απάντηση Μητσοτάκη
12/11/2020Σε εξέλιξη είναι στη Βουλή η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισής της. Την συζήτηση, η οποία γίνεται με την ειδική διαδικασία του άρθρου 142Α (ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για θέματα επικαιρότητας) άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει και εξακολουθεί να κάνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Ακολουθούν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά από τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του.
«Η κυβέρνηση θα ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και όλους τους Έλληνς για την κατάσταση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι προσδοκά από όλους τους συμμετέχοντες να σεβαστούν «την κρισιμότητα της κατάστασης». Στη συνέχεια έκανε μια αναδρομή για όλα όσα έχουν γίνει από τον Μάρτιο, τονίζοντας ότι «η χωρά πέτυχε ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας», επειδή, όπως είπε, «ειδικοί, πολιτικοί και πρωτίστως πολίτες συστρατευτήκαμε».
«Εγώ προειδοποιούσα να μην εφησυχάσουμε. Το τι έγινε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι γνωστό» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι θα πρέπει «να συμφωνήσουμε στους αριθμούς» σχετικά με τις διαθέσιμες ΜΕΘ και τις προσλήψεις που έχουν γίνει. Αριθμούς τους οποίους η αντιπολίτευση, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβητεί. Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα διαθέτει σήμερα αποτελεσματικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αλλά και έναν ΕΟΔΥ που «δεν έχει σχέση με αυτόν» που παρέλαβε η κυβέρνησή του. Σε ό,τι αφορά τα τεστ είπε ότι αυξήθηκαν κατακόρυφα και είμαστε «περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», ενώ «είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε rapid test».
Ισορρόπηση αναγκών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στόχος ήταν «η αποφυγή ενός δεύτερου οριζόντιου δρακόντειου lockdown» και ότι έπρεπε, όπως όλη η Ευρώπη «να ισορροπήσουμε σε δύο παράλληλες και συχνά αντίθετες ανάγκες: την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της οικονομίας». Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση, όπως συνολικά η Ευρώπη επέλεξε όλο αυτό το διάστημα τις τοπικές παρεμβάσεις με στόχο την αποφυγή ενός δεύτερου οριζόντιου lockdown.
Αναφερόμενος πάντως στο δεύτερο lockdown είπε ότι αυτό επιβλήθηκε γιατί ευθύνη της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει όλη τη χώρα και όχι μόνο τις περιοχές, όπου υπάρχει έξαρση. «Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το δραστικό μέτρο του οριζόντιου lockdown όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων» είπε. Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι αυτήν την απόφαση η κυβέρνησή του την πήρε νωρίτερα από άλλες χώρες, σημειώνοντας ότι για δύο μήνες έβλεπε την «αύξηση των κρουσμάτων που ήταν λελογισμένη και ελεγχόμενη και δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού». Υποστήριξε μάλιστα ότι το άνοιγμα του Τουρισμού, το καλοκαίρι έγινε «οργανωμένα και με αυστηρή μεθοδολογία». Παραλλήλως επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι ζητούσε άνοιγμα του Τουρισμού από τον Μάιο.
Μετωπική για την πανδημία
Σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα των ΜΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι όσες και να έχουμε, δεν αντέχει ένα σύστημα Υγείας, αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας. Ανέφερε μάλιστα ότι με την επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, που παρατηρήθηκε το τελευταίο δεκαήμερο, εάν δεν λαμβάνονταν άλλα ανασχετικά μέτρα «το σύστημα υγείας θα δεχόταν κάθε μέρα πάνω από 1.000 ασθενείς και μπορεί πάνω από 100 να χρειαζόντουσαν ΜΕΘ».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν εύκολη απόφαση, υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της κυβέρνησης και τόνισε για άλλη μία φορά ότι οι εστίες διασποράς είναι σήμερα γνωστές, αναφέροντας ως βασική την διασκέδαση νέων ανθρώπων. «Είμαι έτοιμος να συζητήσω για το πώς πολεμήσαμε και όχι αν πολεμήσαμε» είπε αναφερόμενος στην κριτική της αντιπολίτευσης περί εφησυχασμού και εξέφρασε την πίστη αυτά τα μέτρα να αποδώσουν, απευθύνοντας έκκληση σε όλους να τα στηρίξουν.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, πρώτος σταθμός θα είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων, οι οποίες, αν πετύχουν τα μέτρα θα γίνουν σε ομαλότερες συνθήκες. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η κοινωνία είναι κουρασμένη και ότι διαπιστώνεται «ότι δεν πείθουμε τους πολίτες με την ίδια αποτελεσματικότητα, ότι πρέπει να τηρήσουν αυτά τα βασικά μέτρα περιορισμού της κινητικότητας». Για τον λόγο αυτό ζήτησε «ενιαίο και ομοιόμορφο» μήνυμα από τις πολιτικές δυνάμεις, υποστηρίζοντας στο τέλος ότι «η Ελλάδα έχει κυβέρνηση. Σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει».
Στο σημείο αυτό, ζήτησε να μην γίνονται “επιθέσεις” στους επιστήμονες και επέκρινε το ΣΥΡΙΖΑ για ένα βίντεο, στο οποίο, όπως υποστήριξε, γίνεται στοχοποίηση του κ. Τσιόδρα. Παραλλήλως κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υποβιβάζει την πολιτική αντιπαράθεση και ότι, στρώνοντας τον δρόμο στο σκοταδισμό της ημιμάθειας, οδηγείται μοιραία στον αντιπολιτευτικό κατήφορο.
Αναφερόμενος στις προτάσεις Τσίπρα (πάγωμα απελευθέρωσης πλειστηριασμών, υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής και Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών) ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει «περίπου να συγκυβερνηθεί η χώρα». «Μας λέγατε πολιτικούς απατεώνες και τώρα θέλετε να γίνετε εταίρος της κυβέρνησης» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.
Τσίπρας: Φταίνε όλοι οι Έλληνες εκτός του Μητσοτάκη
Απαντώντας, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για διχαστική ομιλία. Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός είχε μια ευκαιρία να δείξει ότι συναισθάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και ότι οφείλει να έχει το θάρρος να απευθυνθεί με λόγο ενωτικό στα κόμματα και να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.
«Η χώρα έχει 11 εκατ. ατομικές ευθύνες. Μόνο ένας δεν έχει ατομική ευθύνη, ο κ. Μητσοτάκης» σχολίασε, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να πει δύο απλές λέξεις: «πέσαμε έξω», παραπέμποντας σε χθεσινές δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ πίεζε και επισήμαινε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά το άνοιγμα του τουρισμού, με κυριότερο την προϋπόθεση του τεστ σε όλους. «Δεν υπάρχει καμία ευθύνη για τον τουρισμό; Καμία ευθύνη για τον εφησυχασμό; Εσείς δεν βγαίνατε και λέγατε ότι “νικήσαμε τον κορονοϊό” και κάνατε φιέστα στη Σαντορίνη;» είπε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπάθησε «να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στην κρίση της υγείας και τον ανθρώπινο πόνο και έρχεται σήμερα και λέει τα ίδια». Ότι δηλαδή, όπως είπε, φταίνε οι νέοι άνθρωποι. Σημείωσε παραλλήλως, ότι «χιλιάδες άνθρωποι παστώνονται σαν τις σαρδέλες στα ΜΜΜ, ακυρώσατε διαγωνισμούς για 750 λεωφορεία που εμείς είχαμε αφήσει και δεν προχωρήσατε».
«Καμία ευθύνη για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ, καμία ευθύνη για τον αριθμό μαθητών στις τάξεις που νομοθετήσατε για την αύξησή τους στα δημοτικά εν μέσω πανδημίας; Στους εργασιακούς χώρους με εκατοντάδες κρούσματα, εκεί δεν υπήρχε θέμα;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας. Κατηγόρησε τέλος τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει επίγνωση του πώς ζει η πλειονότητα των πολιτών στη χώρα.
Πρότεινε υπουργό Υγείας
Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε πάντως στην πρότασή του για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και επανέλαβε την πρότασή του για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό «να συμφωνήσουμε όλοι μας σε έναν υπουργό Υγείας με γνώση, αξιοπιστία και εμπειρία που θα θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο» που θα συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις.
«Κύριε Κικίλια δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σας. Κρυφτήκατε πίσω από έναν άξιο επιστήμονα τον κ. Τσιόδρα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας: «Οκτώ μήνες ήσασταν εξαφανισμένος και έρχεστε στο και 5 να κατηγορείτε την αντιπολίτευση». Πρόσθεσε επίσης ότι εάν η κυβέρνηση συμφωνεί στην ενίσχυση του ΕΣΥ, στο πάγωμα των αντιλαϊκών νομοσχεδίων (πτωχευτικός νόμος) και στο πάγωμα των σχεδίων για το «αντεργατικό νομοσχέδιο, υπάρχουν άνθρωποι για αυτό το ρόλο» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Θα σας πρότεινα την Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Ιατρικής. Δεν ήταν απούσα, ήταν παρούσα. Έλεγε παντού: προσοχή και μάσκες. Ελάτε να βρούμε κάποιον άλλο αν θέλετε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Γεννηματά: Είχατε και χρόνο και χρήμα κ. Μητσοτάκη
«Τους τελευταίες περίπου εννέα μήνες, την ζωή μας την ορίζει ο κορονοϊός. Δυστυχώς είναι ολοφάνερο, ότι ένα πράγμα δεν αλλάζει, η εμμονή της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αχρείαστες κοκορομαχίες και το κλίμα έντασης, πόλωσης και διχασμού» τόνισε η πρόεδρος η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε επίσης ότι στο πρώτο κύμα «βάλαμε όλοι πλάτη», δίνοντας χρόνο στην κυβέρνηση να οργανωθεί, σε όλα τα επίπεδα, με προτεραιότητα την ενίσχυση του ΕΣΥ. «Προτείναμε πως μπορεί να στηριχτεί το ΕΣΥ, πώς να σταθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία» είπε η κ. Γεννηματά.
«Είχατε προτάσεις, χρόνο, απεριόριστη κοινωνική και πολιτική στήριξη και χρήματα για να κινηθείτε ώστε να μην καταλήξουμε εδώ» πρόσθεσε, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, η Φώφη Γεννηματά. Σημείωσε μάλιστα ότι, εάν οι επιστήμονες του είχαν εισηγηθεί νωρίτερα τη λήψη μέτρων και δεν το έκανε, έπραξε «κακώς». Συμπλήρωσε τέλος ότι «η κυβέρνηση φοβάται ακόμα και να πει τη λέξη Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», ασκώντας κριτική για τους χειρισμούς της στο θέμα, όπως και σε άλλους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Κουτσούμπας: Κάνατε σημαία την ατομική ευθύνη
Στον ορατό κίνδυνο η εξάπλωση της πανδημίας να πάρει μεγάλες διαστάσεις, την ώρα που «το ΕΣΥ βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση» αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της ομιλίας του στη Βουλή ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτα μέτρα. Μέτρα, που η κυβέρνησή σας θα έπρεπε να είχε πάρει από την πρώτη στιγμή. Μπορούσατε αλλά δεν τα πήρατε από συνειδητή επιλογή» είπε ο γγ του ΚΚΕ.
Ανέφερε επίσης ότι «η κριτική του δεν αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά τις πολιτικές επιλογές» της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι ενώ μπορούσε να θωρακίσει το ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, «βάφτισε θωράκιση τα μπαλώματα και την ανακύκλωση του προσωπικού». Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, όπως έκανε και με τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Αντί να πάρετε τα αναγκαία μέτρα εννιά μήνες τώρα, επιλέγετε να πορεύεστε με σημαία την ατομική ευθύνη» είπε ο γγ του ΚΚΕ.
Κριτική από Βελόπουλο και Βαρουφάκη
Για στείρα αντιπαράθεση χωρίς ουσιαστικές προτάσεις έκανε λόγο ο Κυριάκος Βελόπουλος, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν ακούει κανέναν. «Κύριε πρωθυπουργέ μας ζητήσατε σήμερα να σας πούμε αν θέλουμε ή όχι lockdown. Είναι ψευτοδίλλημα» είπε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορείς να ζητάς από τα πολιτικά κόμματα, αν θέλουν lockdown, όταν στην διαδρομή μέχρι το lockdown δεν μας ακούσατε ποτέ». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης χαρακτήρισε επίσης υποκριτική τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι, όταν κουνάμε το δάκτυλο σε έναν πρωθυπουργό, πρέπει να έχουμε και τις δικές μας προτάσεις. Ο ίδιος είπε πάντως ότι τις δικές του προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα τις καταθέσει στην δευτερολογία του.
Την άμεση επίταξη των ιδιωτικών Μονάδων Υγείας της Θεσσαλονίκης, για να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση εκεί, ζήτησε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει πριν τελειώσει η σημερινή συζήτηση στη Βουλή. «Είναι απαράδεκτο ότι παρακαλείτε τον ιδιωτικό τομέα. Επίταξη αυτή τη στιγμή» είπε με έμφαση ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, τονίζοντας, παραλλήλως ότι «δεν είναι ώρα να διαφωνούμε για τους αριθμούς, όταν έχουμε μια εκθετική εκδήλωση της πανδημίας».
«Τον Μάρτιο σας στηρίξαμε, γιατί αντίθετα με άλλους συντηρητικούς πρωθυπουργούς στην Ευρώπη, εσείς κινηθήκατε γρήγορα» είπε ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας: «Σας είχα πει όμως χρησιμοποιήσετε τους μήνες του πρώτου lockdown για να βελτιώσετε το σύστημα υγείας. Και δεν το κάνατε».