ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προτεραιότητα για τον Μητσοτάκη η Πράσινη Οικονομία – Τι είπε στη Βουλή

Προτεραιότητα για τον Μητσοτάκη η Πράσινη Οικονομία – Τι είπε στη Βουλή, slpress
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Με έναν ασυνήθιστο τρόπο εξελίχθηκε, σήμερα Τρίτη στη Βουλή, η κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Μόνιμης Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και των Ειδικών Επιτροπών για την Προστασία του Περιβάλλοντος και τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Το “παρών” έδωσε ο πρωθυπουργός, στον οποίο δόθηκε και ο λόγος από το προεδρείο, ώστε να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Η ομιλία του, όπως και η συζήτηση στις συναρμόδιες επιτροπές, είχε ως αντικείμενο την στρατηγική μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη και πράσινη οικονομία.

Η συμμετοχή του πρωθυπουργού στις εργασίες της Επιτροπής ήταν ιδιαιτέρως συμβολική για τον ίδιο, καθώς ήταν από εκεί όπου ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως βουλευτής. «Αισθάνομαι πως επιστρέφω σε έναν χώρο που μου είναι οικείος γιατί ξεκίνησα την κοινοβουλευτική μου διαδρομή ως μέλος της επιτροπής Εμπορίου και από το 2007 έως το 2009 διετέλεσα πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του. Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «μετά τις πυρκαγιές του 2007 η ελληνική κοινωνία συνειδητοποίησε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον έως τώρα απολογισμό της κυβέρνησης στο θέμα της απολιγνιτοποίησης, τονίζοντας ότι «η απόφαση για την δρομολόγηση ενός γρήγορου και τολμηρού προγράμματος απολιγνιτοποίησης, μας επέτρεψε να μειώσουμε σημαντικά το αποτύπωμα μας στο διοξείδιο του άνθρακα…». Υπενθυμίζεται, ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέχρι το 2030, να έχουν μειωθεί οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των κρατών-μελών, κατά 55%.

Πράσινη οικονομία και “Ελλάδα 2.0”

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον στόχο που έχει τεθεί από τους εταίρους ως φιλόδοξο, ενώ αναφερόμενος στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που υπάρχει σε εθνικό επίπεδο σημείωσε «Το ζητούμενο είναι πως θα περιγράψουμε με σαφήνεια και σε εθνικό επίπεδο έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα 30 χρόνια ώστε να είμαστε συνεπείς με τους ευρωπαϊκούς στόχους μηδενισμού των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου». Ο στρατηγικός στόχος της χώρας για ένα πιο οικολογικό αποτύπωμα, έγινε σαφές ότι συνδέεται άρρηκτα με τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και με το πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0” που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, ενόψει εισροής χρημάτων στα ελληνικά ταμεία από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

«Η συζήτηση θα πρέπει να έχει μία ολιστική διάθεση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας στη συνέχεια ότι πρέπει «να προδιαγράψουμε μία πορεία ώστε η μετάβαση να καταστεί μια δυναμική διαδικασία που θα εμπεδώσει το νέο πράσινο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας έχοντας και σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, με κυριότερο το σχέδιο Ελλάδα 2.0». Επόμενο βήμα για την κυβέρνηση είναι η προετοιμασία ενός νόμου που, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα έχει ορίζοντα τριακονταετίας. Σημειώνεται, ότι δώδεκα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ψηφίσει ήδη  αντίστοιχες προτάσεις, δημιουργώντας αισιοδοξία για την αποτελεσματικότητα και την οργάνωση των κινήσεων τους.

  Το μητσοτάκειο Watergate

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η βούληση του είναι να ενταχθεί η χώρα μας σε αυτήν την λίστα και για τον λόγο αυτόν θέλει η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου να εξαντλήσει κάθε ενδεχόμενο και να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους σχετιζόμενους φορείς. «Ένας νέος κλιματικός νόμος, ένας νόμος – πλαίσιο για τα επόμενα 30 χρόνια, πιστεύω ότι στην παρούσα συγκυρία έχει τεράστια σημασία (…) Πρόθεση της Ελλάδος είναι να αποκτήσει εντός των επομένων μηνών έναν τέτοιο νόμο μέσω εξαντλητικής διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκομένους φορείς».

Κάλεσμα στην αντιπολίτευση

Παραλλήλως, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους απέναντι στο ζήτημα της μετάβασης στην Πράσινη Οικονομία, αλλά και γενικά να πάρουν ξεκάθαρη θέση στους επιμέρους τομείς που θίγει το πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0”. «Πιστεύω πως αυτή η συζήτηση διατρέχει οριζόντια όλο το ιδεολογικό φάσμα, καθώς αφορά σε μία απειλή εναντίον του πλανήτη μας» συμπλήρωσε, αναδεικνύοντας έτσι τον υπερκομματικό χαρακτήρα που θέλει να αποδώσει στις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά και τη σημασία για μια κοινή, παγκόσμια προσπάθεια.

Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία που έχει το θέμα της πράσινης οικονομίας για τις νέες γενιές, και σε επίπεδο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αλλά και βιωσιμότητας του πλανήτη. «Κλείνω με μία ευχή: η Ελλάδα να μην είναι ουραγός αλλά πρωταγωνιστής, με τολμηρές αποφάσεις, έξυπνες πολιτικές, κινητοποίηση δημοσίων πόρων όπου αυτό είναι αναγκαίο, ώστε αυτή τη μεγάλη υπαρξιακή κρίση να τη μετατρέψουμε σε μία μεγάλη ευκαιρία».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι