Πρώτη φορά ΝΑΤΟϊκά και στο Μόναχο

Με "κάρτα" στον Ζάεφ και μήνυμα στη Σόφια ο Τσίπρας στα Σκόπια

Ελληνικό χρώμα απέκτησε φέτος η 55η Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, εξαιτίας των εξελίξεων στο Μακεδονικό και την βράβευση των Τσίπρα και Ζάεφ για την Συμφωνία των Πρεσπών. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επανέλαβαν για άλλη μία φορά το «θάρρος» των δύο πρωθυπουργών, στέλνοντας τα μηνύματά τους και σε άλλους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίοι επιθυμούν μια ευρωατλαντική πορεία για τις χώρες τους.

Τσίπρας και Ζάεφ τιμήθηκαν  στην διάσκεψη με το βραβείο Ewald von Kleist που τους ενεχείρισε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ. «Ποτέ δεν πίστευα, ιδίως στις δύσκολες εποχές του 2015 ότι τέσσερα χρόνια μετά θα βρισκόμουν εδώ και θα παραλάμβανα αυτό το Βραβείο» είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην βράβευσή του.

Το κακό για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι και πολλοί παλιοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμεναν ότι μετά από τέσσερα χρόνια θα παραλάμβανε ένα βραβείο με το οποίο έχουν τιμηθεί στο παρελθόν ο Χένρι Κίσινγκερ και  ο πρώην γγ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα.

Ο πρωθυπουργός είπε πάντως ότι «αυτό το Βραβείο δεν ανήκει σε μας (τον ίδιο και τον Ζάεφ) αλλά ανήκει στους λαούς μας και στο μέλλον των λαών μας». Παρέκαμψε όμως έτσι τις λαϊκές αντιδράσεις και την πολιτική αναταραχή που προκάλεσε στην Αθήνα και τα Σκόπια η Συμφωνία για την οποία βραβεύτηκε από κοινού με τον Ζάεφ.

Μιας συμφωνίας, η κύρωση της οποίας στα Σκόπια καταγγέλλεται ως προϊόν εξαγοράς βουλευτών και δεν φέρει την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας. αλλά και μιας συμφωνίας που στην Αθήνα οδήγησε στην διάλυση δύο κομμάτων και άλλαξε την γεωγραφία του ελληνικού κοινοβουλίου.

Με το βλέμμα στα Δυτικά Βαλκάνια

Ο πρωθυπουργός κινήθηκε για άλλη μία φορά στο γνωστό ευρωπαϊκό τέμπο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών προϋπέθετε θάρρος. Στην ομιλία του μάλιστα υπογράμμισε ιδιαιτέρως την σημασία που έχει η ανάδειξη ενός νέου οράματος συνεργασίας και διαλόγου, απέναντι στη λογική της αδράνειας, της εθνικής περιχαράκωσης και του εθνικισμού, όπως είπε.

Τόνισε επίσης ότι «η επίλυση διαφορών και συγκρούσεων προς όφελος δύο λαών και ενός μέλλοντος ευημερίας τους, συνιστά επαναδιεκδίκηση του πατριωτισμού», χαϊδεύοντας τα αυτιά των ευρωατλαντικών συμμάχων, οι οποίοι επιδιώκουν ανάλογη συμφωνία και στο Κόσοβο.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις εθνικιστικές τάσεις, οι οποίες εμφανίζονται παγκοσμίως και ιδιαιτέρως στην Ευρώπη, ως αντίδραση στις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης για να τονίσει στην συνέχεια ότι ποτέ δεν αναζήτησε «λύσεις που θα οδηγούσαν σε εθνική περιχαράκωση».

«Δεν υπάρχει λύση αν πιστεύουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε με διαχωρισμούς» είπε για να προσθέσει ότι οι βαλκανικές χώρες πρέπει να αντιληφθούν πόσο αναγκαία είναι η συνεργασία και να εργαστούν προς την κατεύθυνση να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Συναντήσεις στο περιθώριο

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μακρά συζήτηση και με τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση την Τουρκία και τα ενεργειακά, αλλά και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Είχε προηγηθεί βεβαίως συνάντηση του πρωθυπουργού με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών, στην οποία, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, συζητήθηκαν οι προοπτικές της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Σε μια συνέχεια της έναρξης του στρατηγικού διαλόγου, που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, στην συνάντηση αυτή τέθηκαν  ζητήματα ελληνοαμερικανικής συνεργασίας και ενεργειακής πολιτικής, αλλά και θέματα περιφερειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αν και οι Αμερικανοί φέρονται να έμειναν στα πεπραγμένα, εξαίροντας τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στην οικονομία και στην  επίλυση του Μακεδονικού, οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να έθεσε και άλλα ζητήματα, για τα οποία η Αθήνα θεωρεί «απαραίτητη» την «περαιτέρω δραστηριοποίηση» της Ουάσινγκτον. Ως τέτοια αναφέρονται «η δραστηριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, η πίεση στην Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, η  στήριξη για τον αγωγό Eastmed και η αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας».

Πολλοί «χαρούμενοι» στο Μόναχο

Εκτός από τον Τσίπρα και τον Ζάεφ όμως υπήρξαν και άλλοι που ένιωσαν ευτυχείς στο Μόναχο. Έτσι τουλάχιστον δήλωσε ο νέος επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, σημειώνοντας ότι τον εξέπληξε ευχάριστα η υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι Ευρωπαίοι.

«Ένιωσα ευπρόσδεκτος» δήλωσε ο προσωρινός υπουργός Άμυνας, κατά την επιστροφή του από το Μόναχο, προσθέτοντας ότι περίμενε πως οι Ευρωπαίοι θα είναι «πιο απόμακροι», ειδικά μετά την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες από την Συρία.

Ευτυχής δήλωσε όμως και η Ιβάνκα Τραμπ, κόρη του Αμερικανού προέδρου και σύμβουλος στον  Λευκό Οίκο, ειδικά για την συνάντησή της με την Μέρκελ, από την οποία, όπως είπε, έμαθε «τόσα πολλά» στην συζήτηση που είχαν. Η Μέρκελ πάντως χρησιμοποίησε την ομιλία της στην Διάσκεψη για να ασκήσει έντονη κριτική στον πρόεδρο Τραμπ, κυρίως για την εμπορική πολιτική του, αλλά και για την αποχώρησή του από τις συμφωνίες για το κλίμα και τα πυρηνικά του Ιράν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι