ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Έφαγε το γκολ ο Τσαβούσογλου και γκρινιάζει…

Έφαγε το γκολ ο Τσαβούσογλου και γκρινιάζει…

Άρχισε την γκρίνια πάλι ο Τσαβούσογλου, ο οποίος συνέχισε τις επιθέσεις στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας το παραμύθι περί «μαξιμαλιστικής προσέγγισης» από την Αθήνα των προβλημάτων που ή ίδια η Άγκυρα δημιουργεί, αναγάγοντάς τα σε ελληνοτουρκικές διαφορές. Εστίασε μάλιστα στην απόφαση της Ελλάδας να αναγνωρίσει ως ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία σε ό,τι αφορά πρόσφυγες και μετανάστες.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ελλάδα πήρε αυτήν την απόφαση, για να μην δεχτεί αιτήσεις από παράτυπους μετανάστες που φτάνουν στην Τουρκία ή για να στείλει πίσω στην Τουρκία όσους περνούν τα σύνορα. Και έχει απόλυτο δίκιο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο το έκανε η Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και πολύ καλά έκανε.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν μερικές ημέρες, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η Αθήνα ορίζει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα για τους αιτούντες άσυλο από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και τη Σομαλία. Στην απόφαση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία πληροί τις προϋποθέσεις, ώστε οι αιτούντες διεθνούς προστασίας υπήκοοι των παραπάνω χωρών, να μπορούν να υποβάλουν εκεί το αίτημά τους για τη χορήγηση ασύλου, αντί να έρθουν στην Ελλάδα.

Η γκρίνια του Τσαβούσογλου

Το κακό είναι ότι η Αθήνα άργησε να πάρει αυτήν την απόφαση και το ακόμη χειρότερο είναι ότι ελληνικά κόμματα, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, την επέκριναν. Ανέφεραν δε, για άλλη μία φορά, τα περί εγκλωβισμού και αποθήκης ψυχών, για να τους διαψεύσει ο Τσαβούσογλου. Σημειώνεται ότι η Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ του 2016 για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, λαμβάνει χρήμα και μέσα από τις Βρυξέλλες για την ανάσχεση των ροών. Μάλιστα, με τις διάφορες τροποποιήσεις που έγιναν, κάποια από αυτά τα κονδύλια τα διαχειρίζονται κρατικοί φορείς και όχι ΜΚΟ. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει δηλαδή πρακτικά την Τουρκία ως ασφαλή χώρα, αν και στην Αθήνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είδαν στην κυβερνητική απόφαση μια μονομερή ενέργεια!

Γιατί γκρινιάζει, όμως, ο Τσαβούσογλου; Επειδή η Ελλάδα ζητά να κρίνεται στην Άγκυρα ποιοι από τους εκτοπισμένους Σύρους, εξαιτίας και των τριών τουρκικών εισβολών στη χώρα τους, δικαιούνται άσυλο και ποιοι όχι; Ή μήπως επειδή σταματά η “φάμπρικα” που έχει στηθεί με το αεροδρόμιο στο Μογκαντίσου, από το οποίο μεταφέρονται σωρηδόν Σομαλοί (και όχι μόνον) μετανάστες στην Κωνσταντινούπολη; Είναι άραγε ο ίδιος λόγος για τον οποίο η Άγκυρα ζητά να αναλάβει την ασφάλεια και του αεροδρομίου της Καμπούλ; Για να ανοίξει δηλαδή άλλη μία γραμμή γρήγορης μεταφοράς μεταναστών κοντά στα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα;

Όλα στο ίδιο ζύγι για την Άγκυρα 

Η Τουρκία είναι γνωστό ότι δεν αποτελεί κάποια “φοβερή” Δημοκρατία. Γνωστό είναι επίσης και το ότι, τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ θέτουν στην Άγκυρα θέμα παραβίασης του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με βάση τα παραπάνω η αντιπολίτευση επέκρινε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας ότι “ξελασπώνει” την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα.

Η απόφαση δεν αναφέρεται όμως στις φυλακίσεις και τις διώξεις εναντίων των Κούρδων της Τουρκίας και των επικριτών του καθεστώτος Ερντογάν. Κάτι, που πολύ θα ήθελε η Άγκυρα και το επιβεβαίωσε ο Τσαβούσογλου, συνδέοντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης με τους γκιουλενιστές και τους «τρομοκράτες που βρήκαν καταφύγιο» στη χώρα μας. «Η Ελλάδα παίρνει μια τέτοια απόφαση για να μην δεχτεί αιτήσεις από παράτυπους μετανάστες που φτάνουν εδώ ή για να τους στείλει στην Τουρκία» είπε ο Τούρκος υπουργός.

Αμέσως μετά συμφώνησε βέβαια με την αβανταδόρικη ερώτηση-τοποθέτηση του δημοσιογράφου ότι υπάρχουν και γκιουλενιστές, όπως και «μέλη του DHKP-C και του PKK» που διέφυγαν από την Τουρκία και βρίσκονται σε «διάφορες δομές στην Ελλάδα». Δήλωσε μάλιστα ότι θα «σεβόταν» την ελληνική απόφαση που ορίζει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα, εάν αυτή είχε ληφθεί «αφού η Ελλάδα έστελνε πίσω τους τρομοκράτες». Ο Τσαβούσογλου εννοούσε βέβαια κυρίως τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ήρθαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα και στους οποίους έχει παρασχεθεί άσυλο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι