“Γράφετε σαχλαμάρες”- Επίθεση Μητσοτάκη σε δημοσιογράφο στην Ευρωβουλή
05/07/2022Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα σε Έλληνα δημοσιογράφο, που για ερώτηση που του έθεσε στον πρωθυπουργό στο Στρασβούργο. «Θυμίστε μου, από πού είστε εσείς;» ρώτησε ο πρωθυπουργός τον Έλληνα δημοσιογράφο του Euractiv.
Όταν ο πρωθυπουργός άκουσε το μέσο που εκπροσωπούσε, όπως και το Mega με το οποίο συνεργάζεται, φανερά έντονα ενοχλημένος επιτέθηκε στον δημοσιογράφο λέγοντάς του: «Γράψατε ψέμματα. Η Βεστάνγκερ δεν μου είπε τίποτα τέτοιο. Όταν κάνετε ρεπορτάζ, να μας ρωτάτε κι εμάς».
Αφορμή για την επίθεση το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Euractiv, σύμφωνα με το οποίο, «θέμα αναποτελεσματικότητας του ελληνικού δικαστικού συστήματος και σοβαρών καθυστερήσεων έθεσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ».
Ο συντάκτης του Euractiv ψύχραιμος ρώτησε εάν αυτά αποτελούν επίσημη διάψευση του επίμαχου ρεπορτάζ. «Ναι και είναι on the record» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο οποίος όμως επέμεινε και είπε στον δημοσιογράφο «γράφετε σαχλαμάρες». Εκεί ο δημοσιογράφος φέρεται να απάντησε «με προσβάλλετε κύριε πρωθυπουργέ» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταπάντησε: «Δεν πειράζει, θα το αντέξετε»!
Σφοδρή αντιπαράθεση
Με ελληνικό “χρώμα” η αντιπαράθεση στην Ευρωβουλή, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχτηκε επικρίσεις ευρωβουλευτών για το μεταναστευτικό και για την ελευθεροτυπία του Τύπου στην χώρα μας, συγκεκριμένα από τον Ολλανδό ευρωβουλευτή Μαλίκ Αζμανί.
Ο πρωθυπουργός, στη δευτερολογία του στο ευρωκοινοβούλιο, απάντησε στα σχόλια του ευρωβουλευτή μεταξύ άλλων δείχνοντας δύο πρωτοσέλιδα, των εφημερίδων “Αυγή” και «Δημοκρατία». Κίνηση που επέκρινε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας ότι «πιθανότατα μόνο ηγέτες τύπου Όρμπαν» θα απαντούσαν με αυτό τον τρόπο.
Ο Μαλίκ Αζμανί στην τοποθέτησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε ανησυχία για την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας έχει τη χειρότερη επίδοση στους 27 της ΕΕ. «Ανησυχούμε για την επιδείνωση της ελευθεροτυπίας και της πολυφωνίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Τα προειδοποιητικά φώτα αναβοσβήνουν», επεσήμανε ο Ολλανδός ευρωβουλευτής. «Η Ελλάδα τώρα έχει τη χειρότερη επίδοση στους 27 της ΕΕ σε ό,τι αφορά στην ελευθεροτυπία. Ελπίζω να συμφωνείτε μαζί μου ότι η ελευθεροτυπία είναι βασική στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας», συνέχισε ο Μαλίκ Αζμανί.
«Δεν θέλουμε να δούμε άλλη μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση να συκοφαντεί τα ελεύθερα ΜΜΕ», τόνισε. «Γνωρίζουμε ότι κάποιοι από την πολιτική οικογένειά σας έχουν δώσει το κακό παράδειγμα. Σας παρακαλώ, μην ακολουθήσετε τα καταστροφικά βήματά τους. Σταματήστε το», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Η απάντηση Μητσοτάκη
Στην δευτερολογία του, απαντώντας στον Ολλανδό ευρωβουλευτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα «είναι μια χώρα στην οποία όλοι μπορούν να γράψουν και να δημοσιεύσουν οτιδήποτε για τον καθένα, χωρίς οποιαδήποτε λογοκρισία και κανέναν έλεγχο από την κυβέρνηση».
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός έδειξε τα πρωτοσέλιδα της “Αυγής” και της “Δημοκρατίας”. «Ρίξτε μια ματιά. Έχω εκτυπώσει δύο ενδεικτικά πρωτοσέλιδα από τα σημερινά φύλλα εφημερίδων, οι οποίες με κατηγορούν ότι είμαι ψεύτης, συκοφάντης. Και πρόκειται για καθημερινά πρωτοσέλιδα από τουλάχιστον τέσσερις καθημερινές εφημερίδες στην Ελλάδα. Η ίδια ελευθερία του Τύπου επικρατεί όσον αφορά τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και φυσικά στο ίντερνετ, όπου ο καθένας είναι ελεύθερος να γράψει οτιδήποτε για οποιονδήποτε», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Αζμανί να διαβάζει «με κάποια επιφυλακτικότητα» τις αξιολογήσεις που δημοσιεύουν μη κυβερνητικές οργανώσεις. «Υπάρχει αλήθεια κάποιος σε αυτή την αίθουσα που να θεωρεί ότι χώρες όπως το Τσαντ στην Αφρική έχουν μεγαλύτερη ελευθεροτυπία από την Ελλάδα; Γιατί αυτό ακριβώς παρουσιάστηκε στις μετρήσεις που επικαλείστε. Επομένως, όταν συμβουλεύεστε νέους συναδέλφους σας, θα σας πρότεινα να διερευνήσετε λίγο βαθύτερα την πραγματικότητα που επικρατεί στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε: «Είμαστε μια πολύ δυναμική και πολύ ζωντανή δημοκρατία και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως η ελευθερία του Τύπου είναι η πραγματικότητα εδώ και πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα».
«Είναι πράγματι αξιοζήλευτο. Αλλά πιθανότατα μόνο ηγέτες τύπου Όρμπαν θα απαντούσαν με αυτόν τον τρόπο», σχολίασε στα social media ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα. «Σας ευχαριστούμε, κ. Μητσοτάκη, που είστε τόσο μεγαλόκαρδος και αφήσατε την ιστορική “Αυγή”, που ιδρύθηκε το 1952 και διέκοψε κυκλοφορία μόνο στην Επταετία, να συνεχίσει να υπάρχει», σχολίασε χαρακτηριστικά
Όσο για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έδειξε και το πρωτοσέλιδο της “Δημοκρατίας”, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι ο εκδότης της εν λόγω εφημερίδας «ίσως έχει άλλους λόγους να είναι ευτυχής, αφού παρά τις προσπάθειές σας δεν καταφέρατε να τον βάλετε φυλακή, όπως ούτε τους Βαξεβάνη και Παπαδάκου, που μαζί κατηγορήσατε για συμμορίτες, επειδή ξεσκέπασαν το σκάνδαλο Novartis».
Μήνυμα στην Τουρκία
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο περιέγραψε την θέση της Ελλάδας μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει και τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και όλη η Ευρώπη, στέλνοντας μηνύματα και στην Τουρκία. Είχε μάλιστα και το πρώτο “debate” του με τον Νίκο Ανδρουλάκη.
«Η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας», έστειλε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του που απηύθυνε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές, αλλά ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. Οι διαφορές λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, όχι με νταηλίκια», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Εκτενή αναφορά έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός και στο 2015, σημειώνοντας πως η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. Υπενθύμισε ότι, την ελληνική κοινωνία τότε χτυπούσαν αλλεπάλληλα τμήματα τυφλού και διχαστικού λαϊκισμού και ότι σαν σήμερα, στις 5 Ιουλίου του 2015, διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα, το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή, και μόνο μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω.
«Το τίμημα υπήρξε βαρύ. Κλειστές τράπεζες, capital controls και τελικά ένα νέο αχρείαστο Μνημόνιο που μας οδήγησε σε ένα νέο κύκλο λιτότητας», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την ελληνική την περασμένη δεκαετία», πρόσθεσε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με αυτή του 2015. Επτά χρόνια μετά η Ελλάδα έχει μια νέα κυβέρνηση που την οδηγεί σε μια νέα εποχή, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος ειδικότερα στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των επενδύσεων και στην απελευθέρωση της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και όλα αυτά παρά τις μεγάλες δυσκολίες που ακόμα αντιμετωπίζουμε.
«Ποιος θα πίστευε ότι η Ελλάδα που για μία δεκαετία ήταν ουραγός στην ανάπτυξη στη Ευρώπη θα εμφάνιζε σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έφτασε εκεί μειώνοντας φόρους και εισφορές, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ παράλληλα το ελληνικό δημόσιο που ήταν σύμβολο της γραφειοκρατίας σήμερα είναι πολύ πιο ψηφιακό και πολύ πιο κοντά στον πολίτη. «Δηλώνω υπερήφανος ως Έλληνας που ο τόπος μου ανέταξε την οικονομία και ένωσε την κοινωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα πήρε ξανά τη θέση της ως ισότιμος εταίρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η ομιλία Ανδρουλάκη
Ο πρωθυπουργός είχε την πρώτη “αντιπαράθεση” με τον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν είναι βουλευτής, αλλά κατέχει έδρα στην Ευρωβουλή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Μιλώντας από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτήρισε ως αδιανόητο το να υπερασπίζονται Ευρωπαίοι ηγέτες το αφήγημα του Ερντογάν για την τρομοκρατία.
«Ο κατευνασμός δεν φέρνει αποτελέσματα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Να πάρετε θέση, ο ελληνικός λαός έχει χάσει 25% του ΑΕΠ και αναγκάζετε να πληρώνει δις. για να θωρακίζει την κυριαρχία της πατρίδας μας, ενώ ευρωπαϊκά κράτη εξοπλίζουν αυτόν που μας απειλεί. Εδώ να παρθεί απόφαση για ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων για την Τουρκία», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είπε ότι «είναι καταστροφική» και σημείωσε, ότι είναι μάθημα για τις ευρωπαϊκές ελίτ, ως προς το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι αυταρχικοί ηγέτες. Ελιτισμός και λαϊκισμός είναι το ίδιο καταστροφικοί για το ευρωπαϊκό όραμα», τόνισε. Αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας είπε: «Να θυμόμαστε το ταπεινωτικό δημοψήφισμα του 2015, αλλά να θυμόμαστε και την ταπεινωτική εποχή του 2009 που οδηγήσατε στη χρεοκοπία της χώρας. Ανοίξατε το κουτί της πανδώρας στην Ελλάδα». Για το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε «έχουμε την παράξενη πρωτοτυπία ενώ σε όλη την Ευρώπη, ο στόχος είναι η συνολική απανθρακοποίηση, εσείς να περιορίζεστε στην απολιγνιτοποίηση μόνο».