ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοφανές: Κρύβουν από το λαό και το πόρισμα τους για τις υποκλοπές

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Πρωτοφανείς καταστάσεις στη Βουλή, καθώς στις 21 Οκτωβρίου συνεδριάζει η Ολομέλεια της Βουλής για τις υποκλοπές και συγκεκριμένα για το πόρισμα (πορίσματα) της Εξεταστικής Επιτροπής. Ωστόσο το πόρισμα που υιοθέτησε η πλειοψηφία της ΝΔ, με απόφαση της πλειοψηφίας χαρακτηρίστηκε απόρρητο. Πρακτικά η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει για ένα πόρισμα που χαρακτηρίστηκε απόρρητο και άρα δεν θα μπορεί να δημοσιοποιηθεί . Οι 300 βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν  θα είναι υποχρεωμένοι κατά μόνας να διαβάσουν τις 2.882 σελίδες του χαρακτηρισμένου πλέον ως απόρρητου πορίσματος της πλειοψηφίας της Ν.Δ . Κρύβουν ουσιαστικά από το λαό και το πόρισμα.

Πρακτικά πρόκειται για μια διαδικασία συσκότισης για το μείζον θέμα των υποκλοπών, αφού κρύβουν από το λαό το πόρισμα που υιοθέτησε η πλειοψηφία της ΝΔ . Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν όπου λειτούργησε Εξεταστική Επιτροπή δεν υπήρξε  παρόμοια διαδικασία  Ακόμα και υπόθεση των Ιμίων που συνιστούσε μείζον εθνικό θέμα και θέμα εθνικής ασφαλείας, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής (που συστάθηκε με πρωτοβουλία της ΝΔ) δημοσιοποιήθηκε και συζητήθηκε αναλυτικά στη Βουλή . Μάλιστα σε εκείνη την συνεδρίαση δημόσια ακούστηκαν από τους ομιλητές οι εντολές που είχαν δοθεί, οι σχεδιασμοί και οι κινήσεις που έγιναν κ.α . Το πέπλο του απόρρητου (που όλοι οι συνταγματολόγοι αντιτάχθηκαν) και με το οποίο πορεύτηκαν βασικοί μάρτυρες στην Εξεταστική Επιτροπή, καλύπτει πλέον την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία. Οι βουλευτές όλων των κομμάτων θα αναγκαστούν να πάνε σε μια απομονωμένη αίθουσα της Βουλής  κατά μόνας και να διαβάσουν όπως μπορούν περίπου 3.000 σελίδες και δεν θα μπορούν να πάρουν ούτε σημειώσεις.

Υποκριτικό

Κατά την διάρκεια της  σημερινής τελευταίας συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής  η πλειοψηφία της Ν.Δ παρουσίασε το δικό της πόρισμα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα δικά τους πορίσματα  που έχουν ήδη δημοσιοποιήσει από την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες  στο κυβερνητικό πόρισμα καταγράφεται το κυβερνητικό αφήγημα σύμφωνα με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνώριζε τίποτε για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ υποστηρίζεται ότι η επισύνδεση στο κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν νόμιμη. Επίσης παρατίθενται προτάσεις για την διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ. Στα πορίσματα της αντιπολίτευσης, αντιθέτως, επισημαίνονται οι κυβερνητικές ευθύνες ενώ ειδικά στα πορίσματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ γίνεται λόγος για την ανάγκη διερεύνησης τυχόν αξιόποινων πράξεων.

  Το μήνυμα Σαμαρά προς Μητσοτάκη από Κύπρο

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επεσήμανε πως είναι  «υποκριτικό και γελοίο» το να χαρακτηριστεί απόρρητο το πόρισμα της επιτροπής, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ο Νίκος Βούτσης έθεσε το ερώτημα του πως θα γνωρίζουν το πόρισμα οι 300 βουλευτές που θα κληθούν να αποφασίσουν επ αυτού. Όπως φέρεται να ανέφερε θα πρέπει να πάνε οι βουλευτές και να διαβάσουν ο καθένας ξεχωριστά 2.882 σελίδες. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε για μια ακόμη φορά την διαμαρτυρία του για τον αποκλεισμό μαρτύρων και την επίκληση του απορρήτου από τους δύο διοικητές της ΕΥΠ επί Νέας Δημοκρατίας, που είχε ως αποτέλεσμα να μην πληροφορηθεί τίποτε η επιτροπή για το αντικείμενο που εξετάζει.

Η ΝΔ

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Μαρκόπουλος δήλωσε πως ««ως χάρτινος πύργος κατέρρευσαν οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης. Από 7/9 συμπληρώθηκαν 6 εβδομάδες εργασιών της εξεταστικής, προέκυψαν 5.000 σελίδες εγγράφων, καταθέσεων και στοιχείων. Για πρώτη φορά στην ιστορία κατέθεσαν 3 πρώην διοικητές της ΕΥΠ και ένας νυν. Από τα παραπάνω στοιχεία δεν προέκυψε σύνδεση της ΕΥΠ ή άλλης κρατικής υπηρεσίας με το Predator, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι όλες οι επισυνδέσεις ήταν νόμιμες. Οι μόνες απαντήσεις που δεν δόθηκαν ήταν για τους λόγους που οι Πιτσιόρλας – Σαγιάς παρακολουθούνταν εις γνώση του κ. Τσίπρα. Η επιτροπή κατέληξε επίσης σε μια σειρά προτάσεων για την θωράκιση και τον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε πως «ολοκληρώθηκαν σήμερα οι διαδικασίες της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές, τις οποίες διαδικασίες επιχείρησε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας με εντολή της Κυβέρνησης να μετατρέψει σε εργαλείο συγκάλυψης. Δεν τα κατάφερε. Από όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες προκύπτει ότι η ΕΥΠ παρανόμως παρακολουθούσε τόσο τον κ. Ανδρουλάκη όσο και τον κ. Κουκάκη, όχι μόνο με τη διαδικασία της επίσημης επισύνδεσης, αλλά και με αξιοποίηση του παράνομου και κακόβουλου λογισμικού predator. Πρόκειται για παράνομες ενέργειες για τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε απλώς γνώση, αλλά βάσιμα μπορεί να υποστηριχθεί ότι τις ενορχήστρωσε. Οι ευθύνες αυτές της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη θα αποκαλυφθούν με τη χρήση όλων των διαθέσιμων κοινοβουλευτικών μέσων».

Η Ευαγγελία Λιακούλη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε πως «σήμερα η εξεταστική επιτροπή αποφάσισε ακόμη και το πόρισμα να μείνει απόρρητο. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει πολλά να πει. Oι πολίτες όμως οφείλουν τώρα να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν όλους μας».

  Πολιτική αντιπαράθεση για τον Μπέο – Τα "βρήκε" με τον πολίτη που τσακώθηκε!

Τέλος ο Νίκος Καραθανασόπουλος από την πλευρά του ΚΚΕ σημείωσε ότι «η κοροϊδία ολοκληρώθηκε. Έγινε συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης των υποκλοπών η κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι όλα είναι καλός καμωμένα είναι εντελώς προκλητικοί. υπάρχουν τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση της νέας Δημοκρατίας για τις υποκλοπές αλλά και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙζΑ για την υπόθεση των υποκλοπών στην έδρα της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ. Έμεινε στο απυρόβλητο το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης και της χώρας μας που επιτρέπει τις μαζικές και προληπτικές παρακολουθήσεις όλων καθώς επίσης και οι δράσεις των κρατικών και παρακρατικών, εγχώριων και ξένων, μυστικών υπηρεσιών. Τα πολιτικά παιχνίδια τα οποία προσπαθούν να αξιοποιήσουν την υπόθεση για την επόμενη ημέρα, με στόχο τον εγκλωβισμό των συνειδήσεων. Δεν πρέπει να περάσουν. Η προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι υπόθεση του λαού και δεν πρέπει να την εκχωρεί σε κανέναν σωτήρα».

Πάντως αργά το απόγευμα σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα κατέθεσαν αίτημα για την εγγραφή του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για της υποκλοπές στην Ημερήσια Διάταξη ώστε να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισαν πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να διερευνά την υπόθεση με όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά μέσα, και θα αποστείλει το πόρισμα της εξεταστικής στη δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας την απόφαση της πλειοψηφίας να χαρακτηριστεί το πόρισμα απόρρητο.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι