Προβληματισμός και κριτική από τα κόμματα με φόντο την ελληνοτουρκική κρίση

Σύγκρουση στη Βουλή για άρση ασυλίας – Πυρά από την αντιπολίτευση

Τον προβληματισμό τους, αλλά και κριτική, εκφράζουν τα πολιτικά κόμματα για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση τη νέα κρίση που προκάλεσε η Άγκυρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Την ίδια ώρα, μετά και τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το υπουργείο Εξωτερικών στέλνει ξεκάθαρο και αποφασιστικό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό και ότι θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της. Χαρακτηρίζει μάλιστα σοβαρή κλιμάκωση την έκδοση της τουρκικής Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η οποία, όπως αναφέρει, συνδυάζεται με ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Τονίζει επίσης, ότι οι ενέργειες αυτές δείχνουν με τον «πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας», την ώρα που η Ελλάδα έχει αποδείξει, εμπράκτως, την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει, για άλλη μία φορά, ότι οι συμφωνίες της Αθήνας για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο βασίζονται αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας. Παραλλήλως προσθέτει ότι η Αθήνα έχει δηλώσει την ετοιμότητά της για διάλογο, προκειμένου να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της, χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, προσχηματική την αντίστοιχη τουρκική “ετοιμότητα για διάλογο”.

Κριτική από τα κόμματα 

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει την ανάγκη να «παρεμποδιστεί» οποιασδήποτε παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σημειώνοντας ότι «η  Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ». Προσθέτει επίσης ότι περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να «προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την παρεμπόδιση οποιουδήποτε τουρκικού ερευνητικού σκάφους επιχειρήσει να προβεί σε παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν».

Νωρίτερα πάντως, πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφραζαν έντονο προβληματισμό για τις τελευταίες εξελίξεις, σημειώνοντας παραλλήλως, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε επικοινωνία με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ των τομέων Εξωτερικών και Άμυνας. Από την πλευρά του, το ΚΙΝΑΛ, διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του, Ανδρέα Λοβέρδου, ζητά από την κυβέρνηση να ενημερώσει τα κόμματα για τις «επιθετικές πρακτικές της Άγκυρας». Εκφράζει μάλιστα τη απορία, γιατί αυτό δεν έχει γίνει ως τώρα.

Περισσότερο έντονη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς ασκεί η Ελληνική Λύση, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται την «εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας» με τις συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Προσθέτει επίσης ότι είχε επισημάνει τον κίνδυνο που δημιουργούν αυτές οι «κερκόπορτες». Σε άλλη ανακοίνωση, η Ελληνική Λύση εκφράζει και τη διαφωνία της για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να γίνει στο Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) και όχι σε «μέγαρα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι