ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός στο Μαξίμου, παρά τη δημοσκοπική κυριαρχία Μητσοτάκη

Δημοσκόπηση για τα κόμματα και την πανδημία
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Το ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ, με παραμονή του Μητσοτάκη ως κυρίαρχου στο πολιτικό σκηνικό και αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί την όποια δυσαρέσκεια καταγράφει και νέα δημοσκόπηση της εταιρίας Marc, που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα. Σύμφωνα μάλιστα με τα ευρήματα της έρευνας η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα δείχνει να ανοίγει, παρά τις κυβερνητικές φθορές από τους 22 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ και κυρίως την κούραση από την δεκαπεντάμηνη διαχείριση της πανδημίας.

Ειδικά στο δεύτερο, σύμφωνα με την έρευνα, η καταγεγραμμένη σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις κόπωση των πολιτών δείχνει να μετριάζεται. Η τάση αυτή εκφράζεται με μια μικρή βελτίωση στα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και της δημοφιλίας του πρωθυπουργού, με παράλληλη αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ για τις αντιπολιτευτικές τακτικές του.

Ενδεικτικά  των παραπάνω είναι τα δεδομένα που καταγράφει η έρευνα στην πρόθεση ψήφου, καθώς με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 39,3% των προτιμήσεων. Διατηρεί δηλαδή ένα ισχυρό προβάδισμα 16,6 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταγράφεται να συγκεντρώνει το 22,7%. Χωρίς την αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά των δύο κομμάτων είναι στο 15,4%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει το 36,4% και τον ΣΥΡΙΖΑ το 21% των προτιμήσεων.

Κυριαρχία Μητσοτάκη και ΝΔ

Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτών των ποσοστών φαίνεται ότι παίζει η άλωση του κεντρώου χώρου από τη ΝΔ και ο παράλληλος αντίστοιχος “εξοστρακισμός” του ΣΥΡΙΖΑ. Η έρευνα καταγράφει την κυριαρχία της ΝΔ στους ψηφοφόρους που τοποθετούνται στον χώρο του κέντρου, δίνοντάς της ποσοστό 42%. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει στην ίδια ομάδα ψηφοφόρων μόλις το 12,2%, ευρισκόμενος στην τρίτη θέση, πίσω ακόμη και από το ΚΙΝΑΛ, το οποίο φέρεται να συγκεντρώνει το 14,4% των κεντρώων ψηφοφόρων.

Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο Μητσοτάκης συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία με 51,3%, έναντι 22% που προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή η υψηλή προτίμηση στο πρόσωπο του Μητσοτάκη, οφείλεται κυρίως στο υψηλό ποσοστό αποδοχής που απολαμβάνει στους ψηφοφόρους της ΝΔ (85,1%). Καθόλου ευκαταφρόνητο δεν είναι όμως, παρά το αισθητά μικρότερο αριθμητικό εύρος, το ποσοστό προτίμησης στον Μητσοτάκη από όσους ψήφισαν ΚΙΝΑΛ (75,4%), άξιο προσοχής, κυρίως από τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι και το εύρημα ότι προτίμηση στον πρωθυπουργό δείχνει και το 17,3% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.

  Πολιτικά ορφανή η κοινωνική δυναμική αμφισβήτησης...

Πολύ περισσότερο όταν, πάντα σύμφωνα με την έρευνα, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει μεν το 56,7% των προτιμήσεων όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται όμως με εμφανή αδυναμία διείσδυσης στους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης και τους δυσαρεστημένους από την κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να πληρώνει δημοσκοπικά την αντιπολιτευτική τακτική του, καθώς η έρευνα καταγράφει ποσοστό 77,3% των αρνητικών κρίσεων, την ώρα που το 53,4% των ερωτηθέντων κρίνει και αποτιμά θετικά το κυβερνητικό έργο. Με ιδιαίτερη μάλιστα επιδοκιμασία (66,2%) στην οργάνωση από την κυβέρνηση του εμβολιαστικού προγράμματος, το οποίο αποτελεί θέμα αιχμής για την κοινωνία και την οικονομία.

Τι προβληματίζει το Μαξίμου 

Ενδεικτικό είναι και το εύρημα ότι οι αρνητικές γνώμες για το κυβερνητικό έργο στον εμβολιασμό περιορίζονται στο 32,2% (ένας στους τρεις), ενώ ανησυχητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και το εύρημα που φέρει τις αρνητικές γνώμες για την αξιωματική αντιπολίτευση να υπερτερούν ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων της σε προηγούμενες εκλογές.

Η κυβέρνηση υστερεί πάντως στην ηλικιακή ομάδα 17-44, η οποία είναι η μοναδική που δεν της δίνει “ψήφο εμπιστοσύνης” για την διαχείριση της πανδημία. Πρόκειται για οικονομικά ενεργή πληθυσμιακή ομάδα (μη συνταξιούχοι), οι οποίοι βιώνουν τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων, και νεολαίους, οι οποίοι στον κοινωνικό τομέα έχουν στερηθεί όσα δεν έχει στερηθεί καμία γενιά μέχρι τώρα από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο Μαξίμου πάντως φαίνεται ότι έχουν πάρει το μήνυμα που στέλνει αυτή η ηλικιακή ομάδα, κάτι που δείχνει και η γενικότερη στροφή των τελευταίων ημερών, με καθοριστικό στοιχείο την μετατόπιση του ενδιαφέροντος από την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης προς την οικονομία. Αν και η “εξίσωση” που συχνά επικαλείται ο Μητσοτάκης παραμένει, υπάρχει μια αισθητή αλλαγή σε ό,τι αφορά τα ζητούμενα.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να είναι σε διαδοχικές συσκέψεις στο Μαξίμου με στόχο την αναζήτηση τρόπων προσέγγισης της νεολαίας και των κάτω των “σαράντα” ψηφοφόρων, μέσα από την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων και πρωτοβουλιών.  Ο Μητσοτάκης είχε δώσει, άλλωστε, υποσχέσεις σε αυτές τις γενιές, πριν τις εκλογές του 2019 που τον έφεραν στην εξουσία, και γνωρίζει καλά ότι ο ρόλος τους θα είναι καθοριστικός για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι