Πυρ ομαδόν στην κυβέρνηση η αντιπολίτευση – Στήριξη Μητσοτάκη από Μπάιντεν  

Πυρ ομαδόν στην κυβέρνηση η αντιπολίτευση – Στήριξη Μητσοτάκη από Μπάιντεν, slpress

Ομαδικά πυρά εξαπέλυσε η αντιπολίτευση σε κυβέρνηση και Μητσοτάκη με αφορμή τα Συμπεράσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής σχετικά με την Τουρκία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταλογίζουν στην κυβέρνηση καθυστερήσεις και παλινωδίες, σημειώνοντας ότι δεν έδειξε την απαιτούμενη αποφασιστικότητα για την προστασία των εθνικών συμφερόντων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και αναφέρει ότι τα Συμπεράσματα της Συνόδου «ορθώς καθιερώνουν μια διττή ευρωτουρκική προσέγγιση πίεσης και συνεργασίας», προσθέτει ότι, ενώ περιγράφουν με λεπτομέρεια τα επόμενα βήματα μιας θετικής ατζέντας, δεν κάνουν καμία αναφορά σε μηχανισμό κυρώσεων. Αντιθέτως επαναλαμβάνουν την γνωστή, εδώ και μήνες φρασεολογία, για «αξιοποίηση επιλογών και εργαλείων».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει επίσης ότι, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα της Συνόδου, αυτές οι «επιλογές» και τα «εργαλεία» θα χρησιμοποιηθούν, εάν η Τουρκία προχωρήσει σε «νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο Κείμενο, ωστόσο, όπως σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν γίνεται σαφές ποιες ενέργειες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, ενώ οι έρευνες του Oruc Reis χαρακτηρίζονται προκλητικές και όχι παράνομες. Κάνει μάλιστα λόγο για υπαναχώρηση ακόμα και από το αντίστοιχο Κείμενο του Οκτωβρίου 2020, στο οποίο υπήρχε αναφορά για «τερματισμό παράνομων ενεργειών κατά της Ελλάδας».

Αποδυναμωμένο, σε σχέση με τα Συμπεράσματα του Δεκεμβρίου 2019, βρίσκει ο ΣΥΡΙΖΑ και το λεκτικό του χθεσινού Κειμένου, σημειώνοντας ότι λείπει η αναφορά ότι δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και δεν παράγει νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες. Προσθέτει επίσης, ότι δεν γίνεται καν νύξη για ανάγκη ανάκλησης του παράνομου Μνημονίου. Κριτική ασκεί η Κουμουνδούρου και για την παντελή απουσία του casus belli που ψήφισε η τουρκική Βουλή ως απειλή για την άσκηση από την Ελλάδα του νόμιμου δικαιώματός της για επέκταση στα δώδεκα μίλια των χωρικών υδάτων της στο Αιγαίο.

«Γενικόλογες» είναι για την αξιωματική αντιπολίτευση και οι αναφορές του Κειμένου Συμπερασμάτων στην ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου, ειδικά μετά την πρόσφατη διπλή πρόκληση του καθεστώτος Ερντογάν. Καλεί τέλος την κυβέρνηση «αντί να θριαμβολογεί, να αναδείξει μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική για προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, την προώθηση των διερευνητικών επαφών με προσφυγή στη Χάγη και την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Φώφη κατά Μητσοτάκη

Έντονα επικριτική προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό είναι και η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημειώνει ότι «την ώρα της αλήθειας η κυβέρνηση αποδείχθηκε πολύ λίγη», κατηγορώντας την ότι «δεν έδειξε την απαιτούμενη αποφασιστικότητα» για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, καθώς συμφώνησε να ξεκινήσει “θετική ατζέντα” για την Τουρκία, χωρίς να εξασφαλίσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις της.

Η Φώφη Γεννηματά επικρίνει προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί δεν διεκδίκησε και δεν πέτυχε ρυθμίσεις που θα συνέδεαν την υλοποίηση της “θετικής ατζέντας”. Αναφέρει δε ως τέτοια την εγκατάλειψη από την Τουρκία του casuς belli, την προσχώρησή της στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών με την εγκατάλειψη από την Άγκυρα της «απαράδεκτης» θεωρίας για “γκρίζες ζώνες”.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό και επειδή δεν διεκδίκησε την δέσμευση της Τουρκίας ότι θα δέχεται «επιστροφές» μεταναστών από όλη τη χώρα και όχι μόνο από τα νησιά, ζητώντας παράλληλα με τη νέα χρηματοδότηση την αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Σημειώνεται ότι το θέμα της χρηματοδότησης της Άγκυρας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ήδη με την έκθεση Μπορέλ, είχε αποδεσμευτεί πλήρως από την “θετική ατζέντα”, τοποθετώντας στο απυρόβλητο σε περίπτωση υποτροπιασμού. Είχε δε σχεδόν προεγκριθεί, χωρίς αναφορά ποσού και με την ένδειξη ότι εξυπηρετούνται ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Το μεταναστευτικό σε πρώτο πλάνο 

Το μεταναστευτικό είχε συζητηθεί βέβαια τις προηγούμενες ημέρες, εκτός από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, και σε κατ’ ιδίας συνομιλίες του Ερντογάν με την Μέρκελ, η οποία επέβαλε μάλλον τη γραμμή, να δοθεί το νέο “μπαξίσι” στην Τουρκία και μάλιστα ως “λευκή επιταγή”. Στις δηλώσεις της άλλωστε, μετά την τηλεδιάσκεψη Κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε ως κεντρικό σημείο των επαφών με την Τουρκία την Κοινή Δήλωση για το μεταναστευτικό, για την οποία σημείωσε ότι απέδειξε την αξία της. Όλοι, σε αυτήν την χώρα, γνωρίζουμε πάντως ποιος σταμάτησε πριν έναν χρόνο στον Έβρο την προκλητική και καθοδηγούμενη από την Άγκυρα απόπειρα παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων.

Σκληρή γλώσσα για την ΕΕ και την στάση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής ασκούν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι για άλλη μία φορά «αποδείχτηκε ότι η ΕΕ καθορίζει τη στάση της στα παζάρια που εξελίσσονται με βάση τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και την προώθηση της στρατηγικής της σχέσης με την Τουρκία». Βάζει όμως στο κάδρο όλα τα κόμματα του «ευρωατλαντικού τόξου», σημειώνοντας ότι «έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα, καθώς καλλιέργησαν και αυτή τη φορά ψεύτικες προσδοκίες για τον ρόλο της ΕΕ και υπερφίαλες εκτιμήσεις για τις “κυρώσεις”».

Για άλλον έναν «εμπαιγμό του Ελληνισμού» κάνει λόγο η Ελληνική Λύση, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, χαρακτηρίζοντας τα ως “χάδι” προς την Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία, όπως αναφέρει, υποτίθεται ότι είναι και ευρωπαϊκά. Παραλλήλως σημειώνει ότι η ικανοποίηση που εξέφρασε η κυβέρνηση «είναι αχαρακτήριστη και αποδεικνύει την ανικανότητα, την ανεπάρκεια και την αδυναμία της να προασπίσει το Έθνος».

Η εικόνα του πρωθυπουργού διασώθηκε πάντως από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπάιντεν, κάτι που θα επιθυμούσαν οι περισσότεροι ηγέτες που μετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Μητσοτάκης, όπως σχολιάζει το Politico,  ήταν ο μοναδικός που είχε εξασφαλίσει διμερή τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος μετείχε επίσης στη Σύνοδο Κορυφής. Όπως έγινε δε γνωστό αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσκλήθηκε να μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους πρώτους ηγέτες που έχουν δεχθεί ανάλογη πρόσκληση από τον Μπάιντεν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι