ΑΠΟΨΗ

Πυρκαγιές και πλημμύρες σκότωσαν την αλαζονεία Μητσοτάκη

Πυρκαγιές και πλημμύρες σκότωσαν την αλαζονεία Μητσοτάκη, Γιώργος Τσιτσιλιάνος

Μετά τις πυρκαγιές, ήρθαν οι πλημμύρες που προκάλεσαν μία καταστροφή που είχε να δει η χώρα μας δεκαετίες. Η πατρίδα μας μετρά τις πληγές της από την θεομηνία που έπληξε κυρίως τις περιοχές της Μαγνησίας, της Λάρισας, της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Σκιάθου. Από τις πλημμύρες έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές, έχουν καταστραφεί σημαντικές υποδομές (ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, δρόμοι, γέφυρες, γεωλογικές καταστροφές). Έχουν χαθεί περιουσίες (οικίες, επιχειρήσεις). Έχει καταστραφεί η αγροτική παραγωγή (γεωργική, κτηνοτροφική), η οποία αποτελεί περίπου το 20% της συνολικής αγροτικής παραγωγής της χώρας.

Και η οποία για να αρχίσει να αποδίδει καρπούς θα περάσει αρκετός χρόνος (εκτιμάται από τους ειδικούς στα πέντε χρόνια), δεδομένου ότι το υπέδαφος λογικά έχει μολυνθεί. Η οικονομική εξαθλίωση αυτών των κατοίκων είναι γεγονός. Οι κάτοικοι φεύγουν από το σπίτι τους, χάνοντας τα πάντα!

Το πως θα επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι στο εξής είναι ένα τεράστιο θέμα! Αλήθεια, όταν τους απεγκλωβίζουν που τους τοποθετούν; Εκεί που τους αφήνουν μπορούν να πλυθούν, να ξεκουραστούν, να φορέσουν καθαρά ρούχα, να γευματίσουν σωστά και να κοιμηθούν ανθρώπινα; Ένα πλοίο σύγχρονο που να παρέχει ανθρώπινη διαμονή, δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να διαθέσει (έστω να επιτάξει), ώστε να φιλοξενήσουν αυτούς τους ανθρώπους για ορισμένο χρονικό διάστημα; Η οικονομική καταστροφή που υπέστη η χώρα είναι τεράστια!

Μόνο για την αποκατάσταση των ζημιών στους πλημμυροπαθείς και την αποκατάσταση των υποδομών θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ, αν αναλογιστούμε ότι για τον “Ιανό” δαπανήθηκαν 700 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Ουσιαστικά θα περάσουν αρκετά χρόνια για τα χωριά που πλημμύρισαν-εξαφανίστηκαν από τον χάρτη προκειμένου να επανέλθουν, χωρίς να είναι αυτό σίγουρο (που πολύ αμφιβάλλω). Οι κατοικίες που σκεπάστηκαν από το νερό, χρήζουν νέας κατασκευής, ενώ οι υποδομές θα πρέπει να σχεδιαστούν με νέες προδιαγραφές, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες γεωλογικές μελέτες.

Και δεν είναι μόνο αυτά, η επίδραση της μη παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων θα δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο την ακρίβεια στα τρόφιμα. Θα αυξηθούν οι εισαγωγές και επομένως θα αυξηθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που ήδη το έλλειμμα τρέχει με 15% ως ποσοστό του ΑΕΠ, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά την ήδη επιβαρυμένη οικονομία μας.

Αποδείχθηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν ανεπαρκής και η λειτουργία του ήταν ασυντόνιστη στον απεγκλωβισμό των ανθρώπων. Ο Στρατός έσπευσε καθυστερημένα, με την δικαιολογία ότι δεν του ζητήθηκε να επέμβει έγκαιρα. Μα είναι δικαιολογία αυτή κύριοι Δένδια και Φλώρο; Βλέπετε την θεομηνία και περιμένατε να σας ειδοποιήσουν; Είμαστε σοβαροί; Πρωτοβουλία, να τους τραβήξετε ” το αυτί ” δεν υπάρχει όταν βλέπουμε ότι οι συνάνθρωποί μας πνίγονται και χρειάζονται επειγόντως βοήθεια; Πάμε καλά; Μέχρι πότε θα ακούμε διάφορες δικαιολογίες; Δεν έχετε καταλάβει ότι ο λαός μας δεν αντέχει άλλες δικαιολογίες; Επιτέλους σοβαρευτείτε!

Τα αίτια της τραγωδίας

Είναι διαχρονικά τα αίτια αυτής της μεγάλης τραγωδίας που θα βυθίσει την χώρα στη φτώχεια:

  • Ο κρατικός μηχανισμός που στο σύνολό του (υπάρχουν εξαιρέσεις) αποτελείται από άτομα μη υπεύθυνα ή μη γνώστες των καθηκόντων τους. Άτομα ακατάλληλα που τοποθετούνται ως αλεξιπτωτιστές ανάλογα κάθε φορά με την εναλλαγή της κυβέρνησης για να εξυπηρετήσουν τα εκάστοτε κυβερνητικά συμφέροντα και τις δικές τους φιλοδοξίες.
  • Έχουμε τοποθετήσεις υπουργών προσκείμενες σε φιλίες και διάφορα συμφέροντα. ανεξάρτητα αν αυτοί πληρούν, έστω τα ελάχιστα κριτήρια γνώσης του αντικειμένου που καλούνται να υπηρετήσουν. Παραδείγματα πάρα πολλά. Όπως ο Κικίλιας για τα πρόσφατα γεγονότα και ο Καραμανλής για τα Τέμπη, όπου ακόμη βρισκόμαστε σε αναμονή της απόφασης της Δικαιοσύνης, όπως και για την φωτιά στο Μάτι. Σ’ αυτή την χώρα ποτέ μα ποτέ δεν υπάρχει υπεύθυνος!
  • Η τεράστια γραφειοκρατία που επικρατεί στις μελέτες και την υλοποίηση του κάθε έργου υποδομής. Οι ενστάσεις από τους εργολάβους για διάφορους λόγους και η μη παρακολούθηση των έργων σύμφωνα με τις συμβατικές προδιαγραφές, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ένα έργο να υλοποιείται στην καλύτερη περίπτωση σε διάστημα οκτώ με δέκα χρόνια, όταν ενδεχομένως και οι προδιαγραφές του έργου θα έχουν μεταβληθεί.
  • Η μη νομική εκχώρηση στους Δήμους και στις Περιφέρειες να υλοποιούν έστω τα σημαντικότερα έργα υποδομής τους με συνοπτικές διαδικασίες.
  • Η μη επάρκεια των περισσοτέρων Δημάρχων και Περιφερειαρχών στα καθήκοντά τους. Οι περισσότεροι από αυτούς (υπάρχουν εξαιρέσεις) καταναλώνονται σε έργα βιτρίνας για ψηφοθηρικούς λόγους, αντί σοβαρών έργων υποδομών. Δυστυχώς σ’ αυτή την χώρα οι περισσότεροι αντί να ψηφίσουν τους άξιους και τους ηθικούς, επιλέγουν να ακολουθήσουν το πρόσταγμα του αρχηγού του εκάστοτε κόμματος, ανεξάρτητα αν αυτός είναι είναι ικανός για την θέση του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη.

Κάποτε θα πρέπει να καταλάβει η Πολιτεία ότι οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι είναι οι κυβερνήτες της Περιφέρειας και της Πόλης και επομένως θα πρέπει να διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία (οικονομικά, ασφάλειας, παιδείας, υγείας, κλπ), προκειμένου να βελτιώσουν την ζωή των κατοίκων τους.

Υπάρχουν σημεία των περιοχών που χρήζουν αντιμετώπιση με κρίσιμα και επείγοντα έργα υποδομής. Ωστόσο, δεν είναι διευκρινισμένο ποιος έχει την ευθύνη, ο Δήμος ή η Περιφέρεια, οπότε αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται ποτέ. Και όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου με πλημμύρα ή φωτιά θα το βρούμε μπροστά μας. Και όλοι θα λένε μα ποιος είναι υπεύθυνος; Και θα παρατηρούμε το μπαλάκι της ευθύνης να μεταφέρεται από τον Δήμο στην Περιφέρεια και πάει λέγοντας…

Ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο;

Ο καταλογισμός των ευθυνών σε αυτή την χώρα έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι είναι μάταιος κόπος, αφού δεν πρόκειται να βγάλουμε άκρη, και επομένως το προσπερνώ. Το θέμα είναι ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης στην εξεύρεση πόρων, ώστε να ξεκινήσουν το ταχύτερο τα νέα αντιπλημμυρικά και άλλα βασικά έργα υποδομής με βελτιωμένες προδιαγραφές. Και τι θα απογίνουν, όλο αυτό το διάστημα οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, που ουσιαστικά βρίσκονται σε καθεστώς προσφυγιάς, μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα στα χωριά τους, εφόσον αυτό κριθεί επιστημονικά δυνατό. Αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο οφείλει να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση το ταχύτερο και να αφήσει τις αλαζονικές συμπεριφορές, γιατί η υπομονή του λαού μας έχει εξαντληθεί.

Και το λέω αυτό γιατί έχει αποδεχθεί διαχρονικά ότι η συνεννόηση σ’ αυτή την χώρα έχει χαθεί προ πολλού. Το θέατρο της ψηφοθηρίας που παίζεται στη βουλή κάθε φορά που προκύπτει κάποιο πρόβλημα δεν αφήνει κανένα περιθώριο συνεννόησης για να βγούμε από το τέλμα που εμείς οι ίδιοι με την συμπεριφορές μας έχουμε προκαλέσει. Ας ανοίξουμε τα μάτια μας, μυαλό και λογική έχουμε, να συνθέσουμε κατά το δυνατόν τις απόψεις μας με αμοιβαίες υποχωρήσεις, μήπως ο λαός μας μπορέσει να δει άσπρες μέρες. Γιατί πέρα από τα εσωτερικά μας προβλήματα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τον γείτονα που καιροφυλακτεί να μας βρει σε αδυναμία προκειμένου να πετύχει τα αναθεωρητικά του σχέδιά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι