ΑΠΟΨΗ

Πυρκαγιές: Ο μόνος που δεν φταίει είναι η κυβέρνηση!

Πυρκαγιές: Ο μόνος που δεν φταίει είναι η κυβέρνηση! Σπύρος Γκουτζάνης

Σε πολιτική ευκαιρία μετατρέπει την κρίση από τις καταστροφικές πυρκαγιές η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Παίζει το χαρτί ότι αντιμετωπίζει “υβριδικό πόλεμο”, συνδέοντας τον ισχυρισμό της με το μεταναστευτικό, που εξελίσσεται άσχημα μετά την ανάληψή του χαρτοφυλακίου από τον Δημήτρη Καιρίδη, όπως λένε πηγές στο αρμόδιο υπουργείο που παρακολουθούν τις αυξημένες ροές στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί και να υπερκεράσει τις κριτικές από τα δεξιά της.

Με την κοινωνική οργή να διογκώνεται, η κυβέρνηση αρχίζει να δείχνει στην οργισμένη κοινή γνώμη τους παράνομους μετανάστες. Εμείς δεν γνωρίζουμε εάν οι πυρκαγιές προήλθαν από εμπρησμό ή όχι και εάν σε εμπρησμούς εμπλέκονται παράνομοι μετανάστες. Αυτό πρέπει να μας το πει με ξεκάθαρες κουβέντες η κυβέρνηση κι όχι να φτιάχνει κλίμα με κατευθυνόμενες διαρροές για να αποσείσει τις δικές της ευθύνες και να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Ακόμα κι αν οι πυρκαγιές έχουν προκληθεί από εμπρησμούς με δράστες παράνομους μετανάστες, ακόμα κι αν η χώρα δέχεται υβριδική επίθεση, την ευθύνη έχει η κυβέρνηση και μάλιστα ακέραια. Αυτή είναι εντεταλμένη να προστατεύσει τους πολίτες, τις περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον. Η Πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη και εάν έχει καταντήσει ανοχύρωτη, η ευθύνη βαρύνει και πάλι την κυβέρνηση.

“Πλήρης διάλυση”

«Πλήρης διάλυση» είναι η φράση που χρησιμοποιούν αρμόδιες πηγές για την κατάσταση στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και της πυρόσβεσης που είχε ιδρύσει εν χορδαίς και οργάνοις ο πρωθυπουργός μετά την προηγούμενη καταστροφή το καλοκαίρι του 2021 στην Εύβοια. Τότε είχε φέρει σαν μεταγγραφή τον ευρω-τεχνοκράτη Χρήστο Στυλιανίδη, αποσπώντας την αρμοδιότητα από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με το επιχείρημα ότι θα δημιουργήσει μία σύγχρονη κρατική υποδομή για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών και ευρύτερα των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Δύο χρόνια μετά αποδείχθηκε ότι όχι μόνο δεν δημιούργησε αποτελεσματική δομή, αλλά και διέλυσε ό,τι υπήρχε. Τα 3650 κενά οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική, τα πεπαλαιωμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη, αλλά και τα ανεπαρκή κονδύλια για την πρόληψη είναι ενδεικτικά της εγκατάλειψης. Την εικόνα αναποτελεσματικότητας συμπληρώνουν οι τοπικοί άρχοντες, που αυτή την περίοδο στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι “γαλάζιοι”.

Μετανάστες και υβριδικές απειλές

Ενώ στο πεδίο της αντιμετώπισης των πυρκαγιών ο κυβερνητικός μηχανισμός έχει καταρρεύσει, ξεκίνησε η επιχείρηση αντιμετώπισης των πολιτικών συνεπειών στο επικοινωνιακό επίπεδο, όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαπρέπει με την αμέριστη βοήθεια των κατεστημένων ΜΜΕ. Μέχρι στιγμής δηλώνει ότι «η φωτιά ξέσπασε στο δάσος της Δαδιάς στα μονοπάτια που χρησιμοποιούν οι μετανάστες». Το είπε δημοσίως ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Καιρίδης δήλωσε ότι το περιστατικό με τους 18 μετανάστες που κάηκαν «επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά τους κινδύνους της παράνομης μετανάστευσης. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουμε και καταγγέλλουμε εκ νέου την δολοφονική δράση των εγκληματιών διακινητών». Ο Βασίλης Κικίλιας, που από την πολυτέλεια του υπουργείου Τουρισμού βρέθηκε στην ηλεκτρική καρέκλα της Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε ότι φταίνε οι μετανάστες που δεν άκουσαν το 112 κι ότι «το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από τότε που συλλέγονται δεδομένα εκδήλωσης πυρκαγιών στην χώρα».

Ακόμα κι αν δεχθούμε όλα όσα λέει η κυβέρνηση, δεν αναιρεί τις δικές της ευθύνες. Δεν είναι δικό της καθήκον να προστατεύσει την Ελλάδα από όποια απειλή; Για να αποσείσει τις δικές της ευθύνες, η κυβέρνηση επιδίδεται στην ανακάλυψη εχθρών. Σε συνάφεια με το “οι μετανάστες βάζουν τις φωτιές”, ρίχνουν στην πολιτική αγορά κι ότι “η χώρα δέχεται υβριδικό πόλεμο”, χωρίς να ξεκαθαρίζουν ποιος μας επιτίθεται υβριδικά. Τούρκοι πράκτορες ή παράνομοι μετανάστες με την καθοδήγηση Τούρκων πρακτόρων; Ή μήπως για τις πυρκαγιές ευθύνονται Ρώσοι πράκτορες, γιατί το διαβάσαμε κι αυτό!

Γενικόλογη στοχοποίηση

Η στοχοποίηση των παράνομων μεταναστών, ειδικά από τους υποστηρικτικούς λογαριασμούς της ΝΔ στα social (όχι μόνο ανώνυμων trolls) υπερκερνά τους πέραν της ΝΔ δεξιούς (Νίκη, Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες). Τί περισσότερο να πουν εκείνοι; Η γενικόλογη στοχοποίηση οποιουδήποτε, όμως, είναι από δημοκρατικής απόψεως απαράδεκτη. Εάν οι αρμόδιες αρχές έχουν συλλάβει παράνομους μετανάστες για εμπρησμό οφείλουν να το πουν καθαρά και να παρουσιάσουν τα στοιχεία της έρευνάς τους. Οι παράνομοι μετανάστες δεν είναι αφετηριακά και εκ της ιδιότητάς τους ούτε αθώοι ούτε ένοχοι.

Παρενθετικά εγκλήματα κατά μεταναστών (π.χ. το πρόσφατο μαχαίρωμα Πακιστανού εργάτη) όπως και οι τραγωδίες (Πύλος, Δαδιά), προκαλούν αυθόρμητα στην κοινωνία συμπάθεια για το ανθρώπινο δράμα και εγείρουν ζήτημα ευθυνών, άρα και αντίστοιχα πολιτικό κόστος, για την κυβέρνηση. Μέχρι που κάνουν την εμφάνισή τους οι πάσης φύσεως αλληλέγγυοι, πολιτικά κόμματα και ΜΚΟ.

Από την στιγμή που εμφανιστούν στο πεδίο οι αλληλέγγυοι, η κυβέρνηση ανακτά το χαμένο έδαφος και κερδίζει πόντους. Αν δεν υπήρχαν οι αλληλέγγυοι, θα έπρεπε να τους εφεύρει! Γι’ αυτό άλλωστε κάνει ό,τι μπορεί για να προκαλέσει την υπέρ-αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά με εξαρτημένα αντανακλαστικά. Ήδη εστιάζει περισσότερο στους θανάτους των μεταναστών και στις “ξενοφοβικές δηλώσεις της κυβέρνησης”, αντί να εμείνει στο μέγεθος της καταστροφής και στην κυβερνητική ανεπάρκεια.

Εσχάτως το βαρύ πυροβολικό των φιλοκυβερνητικών αρθρογράφων ρίχνει και το επιχείρημα της “της συλλογικής ευθύνης”, με τα κανάλια να κατηγορούν τους πολίτες που δεν καθαρίζουν τις αυλές τους. Καλά κάνουν και κατηγορούν όσους δεν καθαρίζουν, αλλά δεν είναι αυτή η αιτία των καταστροφικών πυρκαγιών. Το “φταίμε όλοι” ισοδυναμεί με το “δεν φταίει η κυβέρνηση”, παρότι είναι αυτή που αμέλησε την προληπτική δασοπροστασία και την ενίσχυση της πυρόσβεσης. Την ίδια στιγμή ακούστηκε το από δημοσιογράφο της ΕΡΤ, πως «το μόνο ευχάριστο λοιπόν είναι ότι δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινη ζωή, πέρα από τους ταλαίπωρους 18 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο δάσος της Δαδιάς»!

Εκτός σκηνής ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός είναι εξαφανισμένος και αποφεύγει επιμελώς να μπει στο κάδρο της καταστροφής. Θα εμφανιστεί στο επόμενο στάδιο της αποκατάστασης. Τις πρώτες ημέρες δεν διέκοψε τις διακοπές του στα Χανιά. Μετά εμφανίστηκε στην Αθήνα για να βγάλει φωτογραφίες με τον Ζελένσκι. Την επόμενη ημέρα, ανακοινώθηκε ότι επισκέφθηκε το Συντονιστικό Κέντρο για τις πυρκαγιές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναγνωρίζει λάθη του κυβερνητικού μηχανισμού ή ευθύνες της κυβέρνησής του. Θα επιμείνει στην ίδια γραμμή. Ήδη το επιτελείο του προετοιμάζει την εμφάνισή του όταν σβήσουν οι πυρκαγιές. Το βέβαιο είναι ότι θα εκφράσει την λύπη του και θα αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογεί για τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους. Το έκανε με τους 57 νεκρούς των Τεμπών και έπιασε, επομένως θα το ξανακάνει.

Θα ανακοινώσει ένα μεγαλόπνοο σχέδιο αποζημιώσεων και αποκατάστασης, όπως και στην Εύβοια, που φυσικά δεν θα τηρηθεί. Υπό σκέψη είναι εάν θα ανακοινώσει ότι στις αναδασώσεις και στην πυρασφάλεια τα επόμενα χρόνια θα μετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας. Υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει αποφασιστεί, αλλά είναι θέμα τάιμινγκ πότε θα ανακοινωθεί.

Οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού έκαψαν ό,τι είχε μείνει από το πολιτικό απόθεμα του “επιτελικού κράτους” και την δήθεν αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων σε σύγκριση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η απουσία του βολικού και “δαιμονοποιημένου” Τσίπρα έχει αρχίσει και γίνεται αισθητή. Από την άλλη γίνεται αισθητή και η απουσία αντιπολίτευσης. Ο σε περιδίνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, δείχνουν ότι δεν μπορούν να εκφράσουν πολιτικά το διογκούμενο τμήμα της κοινωνίας που δυσφορεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι