“Αστυνόμους της πανδημίας” έχρισε τους μικρομεσαίους ο Μητσοτάκης
08/11/2021Αν και η πρόθεση του πρωθυπουργού ήταν να κάνει “μασάζ” στους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της εστίασης και του εμπορίου που πλήττονται από τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται από το Σάββατο, εν τέλει τους όρισε “αστυνόμους της υγείας” των υπαλλήλων και των πελατών τους και τους κατέστησε υπεύθυνους για να μη γίνουν οι επιχειρήσεις τους εστίες μετάδοσης του κορονοϊού. Στην σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά τους ευχαρίστησε «για την υπευθυνότητα που ήδη δείχνει η εστίαση και το εμπόριο στην εφαρμογή των νέων μέτρων».
Μετέπειτα ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε: «η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν…Νομίζω ότι όλοι δεχόμαστε ότι δεν μπορεί σε κάθε κατάστημα ή σε κάθε cafe να υπάρχει και από ένας ελεγκτής όσο εξαιρετική δουλειά και αν κάνει η Ελληνική Αστυνομία και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, συνεπώς η υπόθεση της δημόσιας υγείας περνάει και στα δικά μας χέρια. Θα έλεγα ότι από ένα σημείο και πέρα γινόμαστε εμείς οι ίδιοι οι αστυνόμοι της υγείας μας κι εσείς οι προστάτες της υγείας των υπαλλήλων και των πελατών σας. Παράλληλα πιστεύω ότι έτσι υπερασπίζεστε και τη φήμη των επιχειρήσεων σας, γιατί θα ήταν ολέθριο από μία αμέλεια να στιγματιστούν ως εστίες μετάδοσης του κορονοϊού».
Παρά τα αρνητικά στοιχεία από τα νοσοκομεία και από τον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, όπως και από την υστέρηση του εμβολιαστικού προγράμματος, ο κ. Μητσοτάκης για μία ακόμη φορά εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Τα δύσκολα ως προς την οικονομία τουλάχιστον πέρασαν χάρη στα 42 δισεκατομμύρια των πόρων που κινητοποιήθηκαν συνολικά σε όλα τα επίπεδα…Η μεγάλη διαφορά από τα άλλα κύματα είναι ότι τώρα έχουμε το εμβόλιο. Και αυτός είναι ο λόγος που αναλογικά οι νοσηλείες και οι απώλειες -αν και δυστυχώς πολλές- δεν αντιστοιχούν στα κρούσματα και αφορούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας».
Επιπλέον, xαρακτήρισε «ενθαρρυντικά» τα τελευταία στοιχεία: «Θέλω να τονίσω ότι η πολιτική την οποία υιοθετήσαμε την τελευταία εβδομάδα φαίνεται να αποδίδει. Είχαμε 140.000 καινούργια ραντεβού, ραντεβού πρώτης δόσης και σχεδόν 200.000 ραντεβού τρίτης δόσης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν υπάρχει ένας σκληρός διχασμός μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων».
Επιφυλάξεις από τους μικρομεσαίους
Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του εμπορικού κόσμου πάντως δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του πρωθυπουργού. Ανέφεραν ότι ήδη πλήττονται από την εφαρμογή των μέτρων και ζήτησαν εφόσον αυτή είναι η απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμοστούν οριζόντια σε όλες τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες δίχως εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα, οι εκκλησίες.
Επιπλέον σημείωσαν ότι από την στιγμή που δεν ισχύουν τα μέτρα για τα σούπερ μάρκετ, υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό οι μικρές επιχειρήσεις τους κλάδου των τροφίμων. Επίσης ζήτησαν αντισταθμιστικά μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται, καθώς όπως ανέφεραν ήδη υπάρχουν λουκέτα. Σημαντικό θεωρούν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων να υπάρξουν ρυθμίσεις για τα “κορονοχρέη”, όπως χαρακτηριστικά αποκαλούν τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί ως συνέπεια των περιοριστικών μέτρων και των lockdown που επιβλήθηκαν το 2020-21.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Μακρής και ο διοικητής της ΕΑΔ, Άγγελος Μπίνης.
Aπό κυβερνητικής πλευράς συμμετείχαν, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική, Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.