ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Διπλωματικό επεισόδιο” μεταξύ Προεδρίας της Δημοκρατίας και ΥΠΕΞ

"Διπλωματικό επεισόδιο" μεταξύ Προεδρίας της Δημοκρατίας και ΥΠΕΞ
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του υπουργείου Εξωτερικών, προκάλεσε η ανάκληση της παρασημοφόρησης του διασώστη Ιάσωνα Αποστολόπουλου. Η Προεδρία της Δημοκρατίας έκανε διαρροές σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη, κάτι που δεν συνηθίζεται, επιρρίπτοντας την σχετική ευθύνη στο υπουργείο Εξωτερικών.

Προφανώς ούτε γι’ αυτό υπήρξε συνεννόηση και το υπουργείο απάντησε με δική του διαρροή που διαψεύδει την Προεδρία. Σε κάθε περίπτωση είναι πρωτοφανές και αποκτά ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις με την συνολική ευθύνη για τον χειρισμό της παρεξήγησης να βαραίνει το Μέγαρο Μαξίμου. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν παραβρέθηκε στην δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Επιπλέον το όλο θέμα έρχεται σε μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τις κακές σχέσεις του υπουργείου Εξωτερικών με το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με την αρχική διαρροή στην στήλη “Μικροπολιτικός” των Νέων, το υπουργείο Εξωτερικών πρότεινε πρόσωπα για να παρασημοφορηθούν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Έτσι έγινε και στην περίπτωση του κ. Αποστολόπουλου. Ο ίδιος όπως και οι υπόλοιποι προτάθηκαν από το ΥΠΕΞ, το οποίο αποφάσισε μετά τον αποκλεισμό του», δήλωσαν “κύκλοι” της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Μετά την πρώτη διαρροή συνεργάτες της Προεδρίας επανήλθαν: «Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ν. 106/1975, άρθρο 1, όπως ισχύει), τα πρόσωπα, στα οποία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απονέμει παράσημα, προτείνονται σε αυτήν από τον υπουργό Εξωτερικών, μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας του υπουργείου Εξωτερικών. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτείνει τα προς παρασημοφόρηση πρόσωπα, αλλά απονέμει παράσημα σε όσα προτείνονται αρμοδίως από το ΥΠΕΞ. Εν προκειμένω, στη σχετική αρχική πρόταση, που περιήλθε στην Προεδρία της Δημοκρατίας από το υπουργείο Εξωτερικών, περιλαμβανόταν ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος. Εν ολίγοις, η Προεδρία δεν έχει καμία σχέση», ανέφεραν πηγές της Προεδρίας.

Διαρροές του ΥΠΕΞ

Μόνο που το υπουργείο Εξωτερικών δεν θέλησε να χρεωθεί την ευθύνη και απάντησε με δικές του διαρροές: «Σχετικά με «διαρροές συνεργατών της Προεδρίας της Δημοκρατίας», συνεργάτες του Υπουργού Εξωτερικών επισημαίνουν σχετικά με το ζήτημα των παρασημοφορήσεων:

  • Δεν υπάρχει αρχική εισήγηση υπογεγραμμένη από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
  • Δεν υπάρχουν γνωμοδότηση και πρακτικά για το περιεχόμενο της συζήτησης στο Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας.
  • Δεν υπάρχει πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών με βάση τη γνωμοδότηση.
  • Δεν υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα με υπογραφή του Υπουργού Εξωτερικών.

Όποιος έχει οτιδήποτε από τα παραπάνω στην κατοχή του παρακαλείται να τα δημοσιοποιήσει».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι